Romlott a média helyzete Közép-Kelet Európában, a tendencia ellen egy tervezettel lépne fel az Európai Bizottság

2022. május 23. – 19:24

Romlott a média helyzete Közép-Kelet Európában, a tendencia ellen egy tervezettel lépne fel az Európai Bizottság
Věra Jourová – Fotó: Tőkés Hunor

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság egy új kezdeményezésen, az Európai médiaszabadság tervezeten dolgozik, amelyet a választásokat megelőző kibertámadások, rejtett befolyásolási kísérletek, az emberek személyes adataival való visszaélések, illetve az orosz propaganda is indokolttá tett.

A kezdeményezés részleteiről egy brüsszeli informális sajtóbeszélgetésen tájékoztatott Věra Jourová. Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét a magyar kormány propagandagépezete évek óta támadja, újabban a Magyarország kormánya elleni jogállamisági mechanizmus elindításában betöltött szerepe miatt. A jogállamisági problémák ugyanis aggasztó méreteket öltöttek Magyarországon, amit az EB alelnöke rendre szóvá is tesz, a jogállamiságba pedig beletartozik a sajtó szabadságának védelme is. A Riporterek Határok Nélkül szervezet nemzetközi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg máshol a sajtószabadság javuló tendenciát mutat, több közép- és kelet-európai országban romlott a helyzet, Magyarországon például a közmédia pártszócsővé alakítása, a szabad sajtóra való nyomásgyakorlás és a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) „kartell” kiépítése miatt. A nemzetközi jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP-kormány nemcsak leigázza a szabad sajtót Magyarországon, hanem a Kárpát-medence más országaiban is terjeszkedik.

Az Európai Bizottság kezdeményezésével védelmet nyújtana ezekkel a jelenségekkel szemben az újságíróknak és magának a médiának is. A jogszabály pedig figyelembe venné a média tulajdonjogának átláthatóságát, a média ellenőrzésének (például a tranzakciók, piaci mozgások esetében) és tisztességes verseny kialakulásának lehetőségeit (pl. reklámbevétel), illetve az állami média politikai befolyását.

Cristina Torres Castillo, az Európa Bizottság jogérvényesülésért és fogyasztókért, az egyenlőségért és a jogállamiságért felelős sajtófőnöke kérdésünkre közölte, a független újságírás elengedhetetlen a kormányok elszámoltathatóságához és a demokratikus folyamatok nyomon követéséhez, különösen válság idején. A médiának ezért képesnek kell lennie arra, hogy az Európai Unióban mindenhol szabadon és függetlenül működjön. A cél érdekében pedig valamennyi uniós tagállammal együtt kívánnak fellépni a sajtószabadság kérdésében.

„A Bizottság folytatja a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának védelmére irányuló munkáját az Európai Unióban és azon túl is. Az elmúlt évben ajánlásokat fogalmaztunk meg az újságírók biztonságával kapcsolatban, és újabban kezdeményezést terjesztettünk elő az újságírókkal és jogvédőkkel szembeni visszaélésszerű peres eljárások elleni küzdelemre. A Bizottság továbbra is pénzügyi támogatást nyújt a média szabadságának és pluralizmusának előmozdításához. A kezdeményezés célja, hogy növelje az átláthatóságot, a függetlenséget és az elszámoltathatóságot a média ellenőrzését és szabadságát érintő intézkedések körül” – válaszolta kérdésünkre Věra Jourová sajtófőnöke.

A kisebbségek kapcsán is érdeklődtünk

Az Európa jövőjéről szóló konferencián – amelynek felelőse Věra Jourová – mind az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), mind az EPP-tagja, az RMDSZ azt javasolta, hogy az Európai Unió alakítson ki egy átfogó uniós kisebbségi keretszabályozást az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak és kulturális örökségének védelmére. A javaslat azonban a konferencia zárójelentésében nem szerepelt, ezért Věra Jourová szóvivőjét erről is kérdeztük. Erre viszont azt a választ kaptuk, hogy nincs különösebb észrevételük azzal kapcsolatban, hogy bizonyos javaslatok miért kerültek be a zárójelentésbe, vagy miért nem.

Hozzátette, az Európa jövőjéről szóló konferencia végleges javaslatait az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a nemzeti parlamentek képviselői konszenzussal fogadták el. A polgári rész 108 tagja szintén e konszenzus alapján fejezte ki végső véleményét.

Ugyanakkor az LMBTQ közösség megbélyegzésére alkalmas, a gyermekvédelmi törvényt módosító RMDSZ-es tervezet kapcsán, amelyhez hasonlót előzőleg Magyarországon fogadtak el, azt mondta, bejelentéseket vagy törvénytervezeteket nem kommentálnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!