Kötelezik a bolgár hatóságokat, hogy születési bizonyítványt állítsanak ki egy leszbikus pár gyermekének

2022. május 17. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

A szófiai közigazgatási bíróság hétfőn úgy döntött, hogy a bolgár főváros önkormányzatának ki kell állítania a születési anyakönyvi kivonatot egy leszbikus házaspár hontalan gyermeke számára, írja a G4Media. Szófia önkormányzata korábban megtagadta az okmány kiállítását, arra hivatkozva, hogy Bulgária nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

„A szófiai önkormányzatnak (...) bolgár születési anyakönyvi kivonatot kell kiállítania, amely tartalmazza a gyermek nevét, a születési helyét és idejét, valamint Sara mindkét szülőjének nemét és származását” – áll a Deychtvie nevű LMBTQ kisebbségi jogvédő szervezet közleményében, melyben a bírósági döntést ismertetik. „Bulgária nem tagadhatja meg annak elismerését, hogy Sara mindkét szülőjétől származik, arra hivatkozva, hogy a nemzeti jog nem rendelkezik az azonos neműek házasságának intézményéről” – írták.

A kislány 2019-ben született Spanyolországban, azonban nem kaphatta meg a spanyol állampolgárságot, mivel egyik szülője sem rendelkezett spanyol állampolgársággal. Emiatt a két nő, akik nevelik, lényegében Spanyolországban rekedtek, hiszen a gyerekkel – nem lévén iratai –, nem tudtak utazni. Mivel a bolgár törvények szerint minden bolgár szülőktől született gyermeknek jár a bolgár állampolgárság, a házaspár a szófiai hatóságokhoz fordult. Az önkormányzat azonban megtagadta a papír kiadását, melyben mindkét nő szülőként szerepel, arra hivatkozva, hogy a balkáni ország nem ismeri el az azonos nemű párok házasságát.

Fotó: Pavel Danilyuk/Pexels
Fotó: Pavel Danilyuk/Pexels

Ezután a bolgár főváros közigazgatási bíróságához fordultak, amely kikérte az Európai Unió Bíróságának (EUB) véleményét. Utóbbi megállapította, hogy Bulgária megsértette a kislány alapvető jogait. „A tagállamoknak el kell ismerniük a szülő-gyermek kapcsolatot” az újszülött és a két anya között, és „tiszteletben kell tartaniuk (...) az uniós polgárok szabad mozgásra és tartózkodásra vonatkozó jogát” – döntött tavaly decemberben az európai testület.

A döntés valószínűleg precedensértékű lesz, mivel az uniós országok eltérő jogszabályai számos problémát eredményeztek korábban az azonos nemű párok ügyintézése kapcsán. Az EUB bírái hozzátették, hogy „Bulgária hivatkozása az azonos neműek házasságának tilalmára” az elutasítás indoklásaként „nincs összhangban a Charta által garantált alapvető jogokkal”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!