100 lejes jutalmat ígér egy székelyföldi polgármester azoknak, akik illegális szemetelőket jelentenek

2022. május 16. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az elöljáró ráadásul a saját fizetéséből adná a pénzt, és azt ígéri, titokban tartja, hogy kiktől származnak a bejelentések.

Nicolae Pastor, Zágonbárkány polgármestere azt követően tette ezt az ajánlatot, hogy a helyi gyerekek közreműködésével sikerült összeszedniük a Zágon felé tartó út mentén fekvő erdőből az eldobált szemetet. A covasnamedia.ro szerint az önkormányzat térfigyelő kamerákat helyezett el a Zágont Zágonbárkánnyal összekötő út mentén, hogy ezentúl nagyobb eséllyel kaphassák el az illegális szemetelőket.

Pastor arra is figyelmeztetett, hogy „hulladék nem megfelelő elhelyezéséért”, azaz szemetelés miatt 1000 és 2500 lej közötti bírság szabható ki. És mivel vannak még a község területén olyan részek, melyeket nem látnak a kamerák, a polgármester egyedi javaslattal állt elő.


„Azokra a területekre vonatkozóan, ahová még nem sikerült videokamerákat kihelyezni, a fizetésemből 100 lej JUTALMAT ajánlok fel azoknak, akik egyértelmű és konkrét bizonyítékkal (fotó/videó) állnak elő azokkal a személyekkel kapcsolatban, akik hulladékot hagynak az erdőkben, mellékutakon, mezőkön vagy patakokban! Ígérem, hogy titokban tartom a kilétét annak, aki a tényeket jelenti!” – írta a polgármester közösségi oldalán, megköszönve a diákok közreműködését a községi takarító akcióban.

Kitakarították a Zágon felé vivő utat szegélyező erdőt – Fotó: Nicolae Pastor Facebook-oldala
Kitakarították a Zágon felé vivő utat szegélyező erdőt – Fotó: Nicolae Pastor Facebook-oldala

A napokban a zágonbárkányi diákok közel három tonna szemetet gyűjtöttek össze a település területén. A legtöbb szemetet összegyűjtő diákcsapat, az 5. A osztály 5000 lejes díjat kapott, melyet kirándulásszervezésre költhetnek.

A Kovászna megyei, zömében románok által lakott Zágonbárkány Sepsiszentgyörgytől 30 kilométerre fekszik. Lakosságát az 1700-as évek elején telepítették Zágon határába, majd 1925 körül, önálló településként különvált. Nevét az itt létesített üveghutában gyártott, románul „borkán”-nak nevezett befőttesüvegről kapta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!