Szakszervezet: nemcsak a színházban van probléma, a munkahelyi zaklatás ellen kollektív védelem kell

2022. május 06. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petíciót indított a munkahelyi zaklatásra vonatkozó romániai törvénykezés szigorításáért a Declic.ro civil közösség, az A.L.E.G. és az Alfa Kartell szakszervezet.

A Nicolae Ciucă kormányfőnek, Marius Budăi munkaügyi miniszternek, Gabriela Firea családügyi miniszternek, a képviselőház, valamint a szenátus munkaügyi bizottságai vezetőinek, Solomon Adriannak és Ion Rotarunak címzett petícióban kérik, hogy biztosítsák valamennyi munkavállaló védelmét a munkahelyi zaklatás bármilyen formájával szemben. Követelik azt is, hogy Románia is ratifikálja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Erőszak és Zaklatás Elleni Egyezményét, az ún. 190-es számú Konvenciót.

„A törvényi reform sürgősségét mutatja, hogy a következő években – különösen az ukrajnai háború miatt – Romániában egyre több külföldi állampolgár fog élni és dolgozni. Minden munkavállalónak, beleértve a migránsokat és a menekülteket is, joga van az erőszakkal és a zaklatással szembeni védelemhez” – írják.

Az A.L.E.G. jogvédő szervezet évek óta kampányol a nők elleni erőszak minden formájának felszámolását célzó szigorúbb intézkedésekért. A munkahelyi zaklatással kapcsolatban régóta szorgalmazzák a 190-es konvenció ratifikálását. Az Alfa Kartell országos szakszervezet is idén március 8-ra, a nők nemzetközi napjára már követelte a román kormánytól a nemzetközi egyezmény ratifikálását. Felhívták a figyelmet arra, hogy egy felmérés szerint a romániai munkavállalók 44%-át már érte szexuális zaklatás a munkahelyén.

A petíció mostanra időzített indítása ugyanakkor egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy vasárnap a Gopo-gálán Viorica Voda színésznő nyilvánosság elé állt és beszélt az őt ért munkahelyi szexuális zaklatásokról és bántalmazásokról, és amelynek nyomán a romániai színházi és filmes szakmában (és nemcsak) elindult egy diskurzus a nők elleni erőszakról.

Viorica Vodă bátorságról tett tanúbizonyságot, hogy nyilvánosan beszéljen az őt ért szexuális zaklatásokról, és a traumák, amelyeket átélt, sok munkavállaló számára jelentenek kollektív traumát

- írja a petíciót ismertető közleményében a szakszervezet. „A probléma nemcsak a színházban van, hanem mindenhol, ahol a felettesek a hatalmi viszonyokat használják fel valakinek a kihasználására. Meg kell mutatnunk Vioricának és a többi embernek, aki nyilvánosan akar beszélni az átélt visszaélésekről, hogy nincsenek egyedül. Támogatnunk kell őket, fel kell erősítenünk a hangjukat, és küzdenünk kell a rendszer igazságtalanságai ellen” – írja posztjában a szakszervezet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!