A litván államfő látogatta meg Iohannist, a háborúról és az energiafüggetlenség lehetőségeiről is tárgyaltak

2022. május 6. – 15:37

A litván államfő látogatta meg Iohannist, a háborúról és az energiafüggetlenség lehetőségeiről is tárgyaltak
Klaus Iohannis a litván államfőt fogadta a Cotroceni palotában – Forrás: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A román államfő litván hivatali kollégáját, Gitanas Nausedát fogadta pénteken a Cotroceni-palotában. A litván államfővel való találkozó után közösen nyilatkoztak a sajtónak.

Románia és Litvánia támogatja az Európai Unió energetikai függetlenedését

– jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken, miután találkozott a romániai látogatáson lévő Gitanas Nauseda litván államfővel.

Iohannis elmondta, litván hivatali kollégájával egyetértettek abban, hogy közös ügyük a magas energiaárak fogyasztókra gyakorolt hatásának enyhítése, és folytatni kell a párbeszédet az európai polgárok védelmét szolgáló intézkedésekről.

Hangsúlyozta, hogy Románia kiáll a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia uniós csatlakozásáért; ugyanakkor kijelentette, a Moldovai Köztársaságnak jelentős anyagi támogatásra van szüksége, egyrészt ahhoz, hogy kezelni tudja a menekülthullámot, másrészt, hogy megerősítse energetikai biztonságát, harmadrészt pedig, hogy sikerrel megvalósíthassa a vállalt reformokat.

Ezért Románia, Németország és Franciaország megszervezi a Moldova Köztársaságot támogató platform második konferenciáját is, és erre Litvániát is meghívják – tette hozzá a román államfő.

Iohannis beszélt a NATO elrettentő és védelmi képességei megerősítésének szükségességéről a keleti szárnyon, és hangsúlyozta, hogy mielőbb szükséges a romániai NATO-harccsoport megalakítása, amelyről a március 24-i rendkívüli NATO-csúcson döntöttek.

Azt is elmondta, Románia úgy döntött, hogy 2023-tól ismét részt vesz a NATO légi járőrszolgálatában a Balti térségben, litvániai bázissal, ezáltal is kifejezve a térség országaival szembeni szolidaritását.

A két államfő tárgyalt a Bukaresti Kilencek (B9) és a Három Tenger Kezdeményezés keretében történő együttműködés elmélyítéséről is. Iohannis elnök aláhúzta, Románia fontosnak tartja az országokat összekapcsoló Rail2Sea és a Via Carpathia projekteket.

A román államfő megköszönte litván hivatali kollégájának, hogy országa folyamatosan támogatja Románia stratégiai célkitűzéseit, a schengeni övezethez és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozási törekvéseit.

Rámutatott, nő a Románia és Litvánia közötti kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok száma, és nagy lehetőségek rejlenek ebben az ágazatban.

"További erőfeszítéseket kell tennünk, többek között a kölcsönös befektetések terén. Hatékonyan működünk együtt olyan területeken, mint a védelem, a belügyek, a kutatás, és ezt az együttműködést kiterjeszthetjük más ágazatokra is, például az innovatív technológiákra vagy az energiabiztonságra' – jelentette ki Románia elnöke.

Románia megbízható szövetségese Litvániának a NATO-ban és fontos partnere az Európai Unióban

– jelentette ki bukaresti látogatásán Gitanas Nauseda litván elnök.

'A jelenlegi helyzetben kiemelkedő fontosságú a partnerekkel és szövetségeseinkkel való kapcsolattartás. Szilárd meggyőződésem, hogy az egység és a koordináció az erősségünk. Románia megbízható szövetségese Litvániának a NATO-ban és fontos partnere az Európai Unióban. Az együttműködésünk elengedhetetlen a NATO keleti szárnyának biztonsága megerősítéséhez. Hálásak vagyunk Románia hozzájárulásáért a litvániai missziók megerősítéséhez, és köszönetet mondunk Iohannis elnök úrnak a vadászgépekért, amelyek 2023-ban visszatérnek a Balti térségbe, védelmi feladatokat ellátni' – nyilatkozta a litván államfő.

Hozzátette, megvitatták a közelgő madridi NATO-csúcstalálkozó célkitűzéseit is. Elmondta, olyan katonai válaszlehetőségekkel kapcsolatos ambícióik vannak, amelyek jelentősen megerősítik a NATO keleti szárnyának védelmét.

Nauseda szerint abban is egyetértettek, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát a szabadságért és szuverenitásért folytatott harcában. Politikai, katonai és diplomáciai segítségre van szükség – hangsúlyozta. Azt is megemlítette, hogy támogatják Ukrajna EU-hoz való csatlakozását.

Fokozni kell az erőfeszítéseket, hogy nagyobb nemzetközi nyomást gyakoroljanak Oroszországra – mutatott rá Litvánia elnöke.

'Az orosz hadsereg által elkövetett szörnyű háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül. Oroszországnak meg kell fizetnie ezekért. Szigorú embargóra és szankciókra van szükség az orosz propaganda ellen, de Fehéroroszország ellen is az Ukrajna elleni háborúban játszott szerepe miatt' – nyomatékosította Nauseda.

Megemlítette, szombaton a Moldovai Köztársaságba is ellátogat; véleménye szerint ennek az országnak is fokozott támogatást kell nyújtani, hogy meg tudjon küzdeni a nagy számú ukrán menekülttel. Hozzátette: Németországgal és Franciaországgal egyetemben Litvánia is támogatja Románia kezdeményezését ezen a téren.

'Régiónk stabilitása az egységünktől, a cselekvésünk összehangolására való képességünktől és az általunk képviselt értékek fenntartása iránti elkötelezettségünktől függ. Meggyőződésem, hogy együtt erősebbek leszünk' – szögezte még le a litván államfő.

Ukrajna területi integritásának helyreállítása az egyetlen elfogadható lehetőség az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokon

– jelentette ki Klaus Iohannis államelnök.

Iohannis elmondta, a megbeszélés középpontjában az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborúja volt, amely az elmúlt évtizedek legsúlyosabb biztonsági válságát idézte elő, és számos következményekkel jár.

'Megvitattuk, hogyan tudjuk a legjobban támogatni a háború elől menekülő személyeket, kiemelve Romániának ez ügyben tett erőfeszítéseit, beleértve a suceavai humanitárius központot. Felidéztem, hogy Románia támogatja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság alaposan kivizsgálja az orosz csapatok által elkövetett háborús bűnöket. Ami az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokat illeti, azoknak Ukrajna területi integritásának helyreállításához kell vezetniük, ez az egyetlen elfogadható, a nemzetközi joggal és az euroatlanti biztonsági érdekekkel összhangban levő megoldás' – nyilatkozta Iohannis.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Románia támogatja az Oroszországgal szemben elfogadott szankciócsomag súlyosbítását, és hozzátette, hogy az országoknak továbbra is összehangoltan kell cselekedniük ezen a téren.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!