Dubaji adóparadicsom: a romániai tisztviselők most már az Arab Emírségekben vásárolnak maguknak titokban ingatlanokat

2022. május 4. – 10:47

Dubaji adóparadicsom: a romániai tisztviselők most már az Arab Emírségekben vásárolnak maguknak titokban ingatlanokat
A dubaji luxusapartmanok a román köztisztviselők körében is nagyon keresettek – Fotó: Wael Hneini/Unsplash

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemzetközi tényfeltáró riport kapcsán kiderült: a román politikusok és köztisztviselők is előszeretettel fektetik be nem vallott vagyonukat az Egyesült Arab Emírségekbeli ingatlanokba. Arra azonban, hogy miért nem szerepelnek vagyonnyilatkozatukban ezek az ingatlanok, már nem hajlandók válaszolni.

Az Egyesült Arab Emírségekben lakásokat és házakat birtokló románok listáján olyan személyek is szerepelnek, akik ellen nyomozás folyik, vagy akiket bűncselekmény miatt elítéltek. Az #UncoveredDubai egy új, több mint 800 ezer magánszemély és vállalat be nem vallott ingatlanjairól számolt be.

Dubaj városa látványos épületeiről és napsütötte strandjairól híres, de milliárdosok vagy szervezett bűnözői csoportok tagjai számára adóparadicsom is. Az ingatlanbefektetések kedvelt helyszínévé vált 1990 után, amikor az olajbevételek csökkentek, és különböző külföldi befektetők révén kerestek pénzügyi forrásokat.

A világ legmagasabb épületeivel rendelkező városában az oroszok uralják az ingatlannal rendelkező külföldiek rangsorát: több mint 5300 orosz állampolgárnak mintegy 9700 ingatlanja van. Néhányan a moszkvai politikai és pénzügyi elithez tartoznak, és az ukrajnai katonai invázió miatt már nemzetközi szankciókkal sújtották őket.

Az adatokat a Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), egy washingtoni székhelyű nonprofit szervezet szerezte be, amely a bűnözést és a nemzetközi konfliktusokat kutatja. Ezeket elküldték a norvég E24 kiadványnak, amely több mint 20 másik médiaorgánummal – köztük az OCCRP-vel, amelyhez a romániai RISE Project is csatlakozott – együttműködve koordinálta az újságírói tényfeltárást.

A romániai törvények is megkövetelik a köztisztviselőktől, hogy éves jelentést tegyenek teljes vagyonukról, azonban a listán fellelhető romániai állampolgárok többsége, akik állami hivatalnokok, ezt elmulasztották megtenni.

Több nevet is közzétett a tényfeltáró portál, lehetőséget biztosítva arra, hogy magyarázattal szolgáljanak a mulasztásra. Nicolae Ciucă miniszterelnök volt egészségügyi tanácsadója, Florin Paul azonban nem volt hajlandó válaszolni a Perzsa-öböl tengerpartjához közel található, 128 ezer dollárt érő lakására vonatkozó kérdésekre: saját pénzét arra költi, amire csak akarja, mondta. Hasonlóan válaszolt a be nem vallott ingatlan kapcsán egy konstancai vámtisztviselő felesége, mondván: senkinek semmi köze a közel félmillió dollárt érő családi lakosztályhoz.

A vámtisztviselőt, Eugen Bogatut 2015-ben két év hat hónap börtönbüntetésre ítélték bűnpártolás és befolyással való üzérkedés miatt egy illegális ÁFA-visszaigényléssel kapcsolatos ügyben. 2015-ben segített Said Baaklini üzletembernek egy Guineába tartó hajónak az illegális szállítmányát lepapírozni. A papírokban feltüntetett értéket 250 millió euróval lépték túl. Baaklini tehát 60 millió euró értékű illegális ÁFA-visszatérítést igényelt.

Néhány hónappal később a DNA újabb nyomozást folytatott le Bogatu ellen. Az ügyészek végül 39 ember ellen emeltek vádat, a lista harmadik helyén ugyanez az Eugen Bogatu állt, akit szervezett bűnözői csoport létrehozásával, befolyásszerzéssel, illetve vesztegetésre és sikkasztásra való felbujtással vádoltak. Bogatu-t 2019-ben a csoport többi tagjával együtt felmentették ebben az ügyben.

De a dubaji be nem vallott luxusvillák listáján találhatók olyan üzletemberek is, mint Viorel Cataramă vagy a volt konstancai polgármester, Radu Mazărehoz közel álló önkormányzati tisztviselők. A gazdasági minisztérium tanácsadója is ott van a névsorban, aki szintén feleségével együtt vásárolt egy 70 ezer dollárt érő lakást, nem is reagált az újságírók megkeresésére.

A kedvező adózás, a fényűző életvitel miatt Dubaj népszerű a világ leggazdagabb emberei, ugyanakkor a gazdasági bűnözők, a korrupt európai tisztviselők, a Nyugat által szankcionált orosz politikusok és oligarchák körében is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!