„Mi a fene folyik Romániában?” – kiakadt a sok szemét és az illegális tüzek miatt egy EU-s szakértő

2022. április 26. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Grégoire Dubois, az Európai Bizottság Biodiverzitás Tudásközpontjának vezetője a Linkedinen fakadt ki: „ez ökocídium, vagy inkább egy nemzeti öko-öngyilkosság”.

Grégoire Dubois, az Európai Bizottság Biodiverzitás Tudásközpontjának vezetője nemrégiben Romániában járt, és arról számolt be, hogy ez az utazás "borzasztóan lehangolta" - írja a Spotmedia. Az európai tisztviselő Linkedin oldalán a mindent elborító szemétre és az illegális tüzekre panaszkodott, és külön kitért az UNESCO védelmét is élvező Duna-deltában tapasztalt gyújtogatásra is.

"Mi a fene folyik Romániában? A múlt héten tértem vissza egy kéthetes romániai utazásról, amelynek célja az itteni kivételes természeti értékek felfedezése volt, különös tekintettel a Kárpátokra és a Duna-deltára, amely a vonuló madarak számára kulcsfontosságú terület és az UNESCO bioszféra rezervátuma.

Nem szoktam személyes látogatásokról írni, de ez az utazás borzasztóan lehangolt. Ez a rémisztő valóság arra emlékeztet, hogy a környezetpusztítás Európában is óriási méreteket ölt" – írta Dubois a Linkedinen.

Fotókat is közzétett, az egyiken, melyet április 8-án készített, a Duna-deltában több helyen is lángoló nádas látható.

"Számos tüzet lehetett látni egyidőben, különböző helyeken, éppen akkor, amikor a madárvonulás megkezdődött, és már épültek az első fészkek. Ezek ellenőrizetlen, illegális tüzek.

Ezek a tüzek gyakran borzalmas szagú, mérgező füsttel járnak a nagy mennyiségű szemét és égő műanyag miatt. Az illegális tüzeket azért gyújtják, hogy megkönnyítsék a vízhez való hozzáférést a halászok, hogy az orvvadászok és vadászok jobban lássák a célpontjaikat, illetve hogy etetni tudják az illegálisan itt legelő szarvasmarhákat" – tette hozzá a tisztviselő.

Ég a nádas a Duna-deltában – Fotó: Grégoire Dubois Linkedin-oldala
Ég a nádas a Duna-deltában – Fotó: Grégoire Dubois Linkedin-oldala

Grégoire Dubois beszélt a szeméthegyekről is, amelyek az egész országban, még a legeldugottabb helyeken is jelen vannak: a vizekben, a dombokon, minden erdőben, akár védett területeken is.

"Kolosszális mennyiségű szemetet lehetett látni az egész országban mindenfelé, a legeldugottabb helyeken is, minden tóban, minden dombon, minden erdőben, akár védett, akár nem. Rengeteg képet fel tudtam volna még tölteni, amelyeken az erdőirtás következtében bekövetkező talajerózió, a védett tengeri területeken folytatott illegális halászat látható, vagy a hatalmas mezőgazdasági területek, amelyeken egyetlen sövény vagy fa sincs. Végtelennek tűnik a lista" – írta az Európai Bizottság Biodiverzitás Tudásközpontjának vezetője.

A tisztviselő arról is beszámolt, hogy gyakran járt korábban fejlődő országokban, és sok környezeti kárt látott, "de ilyen mértékű kárt ritkán".

Ráadásul Dubois szerint a hatóságok láthatóan nem is akarják kezelni ezeket a problémákat.

"Olyan fejlődő országok hatóságaival dolgozunk együtt, amelyek valóban meg akarják őrizni a természetet, és láthatjuk az első eredményeket. Itt viszont teljesen tehetetlennek éreztem magam, annak ellenére, hogy az Európai Unió jelentős és egyre növekvő erőfeszítéseket tesz a biológiai sokféleség megőrzésére és helyreállítására. Ez azért lehangoló, mert mindez látható, ember által okozott környezeti pusztítás, amely a szemünk előtt történik, anélkül, hogy bárki bármit is tenne.

Fotó: Grégoire Dubois Linkedin-oldala
Fotó: Grégoire Dubois Linkedin-oldala

Nagyon dühös vagyok, mert ez az ország Európa ékszerdoboza lehetne, amely sok olyan turistát vonzhatna, akik az egyedülálló természeti kincseket és a biológiai sokféleséget értékelnék. De ami most Romániában történik, az gyakorlatilag egy ökocídium, vagy inkább egy nemzeti öko-öngyilkosság" – fakadt ki a tisztviselő.

Grégoire Dubois azonban annyit még hozzátett, hogy némi reménnyel távozott Romániából, miután néhány órát töltött a bajba került madarakon segítő fiatal önkéntesekkel.

“Pályafutásom során először éreztem magam teljesen tehetetlennek egy ilyen helyzettel szemben. De némi reménnyel hagytam el az országot, miután néhány órát töltöttem olyan fiatal önkéntesek társaságában, akik madarakat gyűrűztek, hogy segítsenek azokon a példányokon, akik esetleg túlélhetik ezt az apokalipszist. Remélem, a román hatóságok hamarosan ráébrednek, hogy véget kell vetniük ennek a rémálomnak.”

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!