A globális védelmi kiadások tavaly átlépték a 2 ezer milliárd dolláros határt

2022. április 25. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hadiipari befektetések várhatóan tovább nőnek majd, de az orosz invázió más típusú kihívásokkal is szembesítette a világot.

Rekordot döntöttek a globális védelmi kiadások tavaly: átlépték a 2 ezer milliárd dolláros határt, és a növekedés folytatódni fog, mivel az európai országok az ukrajnai orosz invázióra válaszul bővítik fegyveres erőiket - írja a Bloomberg nyomán az Agerpres.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett jelentése szerint 2021-ben a világ országai összesen 2,113 billió dollárt költöttek védelemre, 0,7%-kal többet, mint 2020-ban. A védelmi kiadások azonban a globális bruttó hazai termék 2,2%-át tették ki, 0,1 százalékponttal kevesebbet, mint 2020-ban, köszönhetően annak, hogy a világgazdaság gyorsan helyreállt a világjárványból.

A SIPRI adatai szerint a 2011 és 2014 közötti rövid csökkenő időszakot követően a globális védelmi kiadások hét egymást követő évben növekedtek. Ezenkívül az ukrajnai inváziót követően több európai kormány tett ígéretet arra, hogy növeli a fegyveres erők képességeit erősítő kiadásokat.

„Európa már eddig is emelkedő tendenciát mutatott, és ez a tendencia felgyorsul és erősödik” – mondta Lucie Beraud-Sudreau, a SIPRI katonai kiadásokért felelős igazgatója.

2021-ben az USA megőrizte vitathatatlan vezető szerepét a védelmi kiadások terén, a globális kiadások 38%-ával, azaz 801 milliárd dollárral, ami a növekvő infláció miatt 1,4%-kal kevesebb, mint 2020-ban. Európa védelmi kiadásai 2021-ben a világ összes védelmi kiadásának 20%-át tették ki, míg Kína védelmi költségvetése, amely a világ második legnagyobbja, a becslések szerint a globális védelmi kiadások 14%-át tette ki.

Mivel az európai országok Svédországtól Spanyolországig ígéretet tettek védelmi költségvetésük növelésére, az első jelek arra utalnak, hogy a fegyverrendszerek korszerűsítése és javítása lesz a legfontosabb prioritás – mondja Lucie Beraud-Sudreau. Ilyen körülmények között az európai országoknak választaniuk kell a világ más részein működő fegyvergyártóktól származó katonai felszerelések gyors beszerzése vagy a helyi védelmi ipar finanszírozásának növelésével történő hosszabb távú megközelítés között.

Nem a fegyvervásárlás az egyetlen olyan szükséglet, amelyre Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán derült fény. „Láthatjuk, hogy az orosz erők előtt álló számos kihívás olyan dolgokkal kapcsolatos, mint a logisztika, az üzemanyag, a gumiabroncsok és a biztonságos kommunikáció. Ezek beszerzése talán kevésbé látható, de az ukrajnai helyzet megmutatta a külső megfigyelőknek, hogy mennyire fontosak ezek a dolgok egy háborúban” – mondta Lucie Beraud-Sudreau.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!