Már az iskolákban is folyik a háborús propaganda Oroszországban

2022. április 25. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazafias tanórák keretében az ukrajnai inváziót igyekszenek igazolni a gyerekek számára. Ősztől kötelezik a zászlófelvonást és a himnuszéneklést is.

A The Guardian egy szentpétervári szülőt kérdezett az új tantervről, aki elmondása szerint dühös lett, amikor meghallotta, hogy a fia középiskolájában különórákat tartottak az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

„Felhívtam őket, és megmondtam nekik, hogy ez nevetséges” – mondta a férfi. „Mi vagyunk a szülők, és nekünk kellene beszélnünk a gyerekeknek a hazafiságról és a »különleges műveletről«, nem az iskoláknak”.

Hasonló előadásokat tartottak a diákoknak az ország többi iskolájában is, melyeken elítélték az ukrajnai „fasisztákat”, és azt sugallták, hogy Oroszország „önvédelemből” cselekszik. A szentpétervári szülő elmondta, hogy különösen dühös volt a második világháborúval való összehasonlítás miatt, amit „megbocsáthatatlannak” nevezett.

„Az iskolai tisztviselők vállat vontak, és azt mondták, hogy ezek az utasítások. Undorodom ettől ez egésztől” – mondta.

Oroszországban amellett, hogy átírják a tanterveket, hogy igazolják az inváziót, azt is készülnek bevezetni, hogy az iskolákban szeptembertől reggelente vonják fel a nemzeti zászlót, és énekeljék el himnuszt.

Az orosz oktatási minisztérium közleménye szerint a történelem már az első osztálytól kezdve kötelező tantárgy lesz.

„Soha nem fogjuk megengedni, hogy azt írják a tankönyvek, hogy rosszul bántunk más nemzetekkel, a testvérnemzeteinkkel, Ukrajnával és Fehéroroszországgal” – mondta Szergej Kravcov oktatási miniszter. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a történelmi emlékezet megmaradjon” – jelentette ki.

Amikor Oroszország a múlt héten vitatott győzelmet aratott Mariupolban, Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetője a város egyik helyi iskolájában arról beszélt a diákoknak, hogy: „A győzelem a miénk lesz. Az ellenséget legyőzzük, és végre békés élet lesz ezen a földön... felszabadítjuk ezt a területet, és megtisztítjuk a fasiszta démonoktól”.

Ugyanakkor a tanárokra is újfajta nyomás nehezedik, időnként arra kényszerítik őket, hogy háborúpárti fotókat készítsenek a gyerekekkel. Továbbá arra is, hogy eltitkolják a háborúellenes érzéseiket a diákjaik elől. „Sok tanárt ismerek, akik elrejtették online profiljukat, és nagyon óvatosan beszélnek politikáról az iskolában” – mondta Maria, egy voronyeci középiskola tanára.

Az orosz tanügyminiszter a múlt héten arról tájékoztatta Putyin elnököt, hogy már elkezdték kidolgozni az „A különleges művelet céljairól: népünk megsegítéséről, a nácitlanításról, Donbász demilitarizálásáról” szóló leckéket.

A cél pedig az, hogy felvegyék a harcot az „Oroszországról szóló dezinformáció és a hamis hírek áradatával”.

Az új tankönyvek egyelőre nem kötelezőek – jegyezte meg egy moszkvai magániskola történelemtanára. De úgy tűnik, hogy az állami iskolák sok tanára és igazgatója önszántából használja ezeket, vagy azért, mert támogatják a háborút, vagy mert úgy gondolták, hogy „a nagy testvér figyel”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!