Már az iskolákban is folyik a háborús propaganda Oroszországban

2022. április 25. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazafias tanórák keretében az ukrajnai inváziót igyekszenek igazolni a gyerekek számára. Ősztől kötelezik a zászlófelvonást és a himnuszéneklést is.

A The Guardian egy szentpétervári szülőt kérdezett az új tantervről, aki elmondása szerint dühös lett, amikor meghallotta, hogy a fia középiskolájában különórákat tartottak az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

„Felhívtam őket, és megmondtam nekik, hogy ez nevetséges” – mondta a férfi. „Mi vagyunk a szülők, és nekünk kellene beszélnünk a gyerekeknek a hazafiságról és a »különleges műveletről«, nem az iskoláknak”.

Hasonló előadásokat tartottak a diákoknak az ország többi iskolájában is, melyeken elítélték az ukrajnai „fasisztákat”, és azt sugallták, hogy Oroszország „önvédelemből” cselekszik. A szentpétervári szülő elmondta, hogy különösen dühös volt a második világháborúval való összehasonlítás miatt, amit „megbocsáthatatlannak” nevezett.

„Az iskolai tisztviselők vállat vontak, és azt mondták, hogy ezek az utasítások. Undorodom ettől ez egésztől” – mondta.

Oroszországban amellett, hogy átírják a tanterveket, hogy igazolják az inváziót, azt is készülnek bevezetni, hogy az iskolákban szeptembertől reggelente vonják fel a nemzeti zászlót, és énekeljék el himnuszt.

Az orosz oktatási minisztérium közleménye szerint a történelem már az első osztálytól kezdve kötelező tantárgy lesz.

„Soha nem fogjuk megengedni, hogy azt írják a tankönyvek, hogy rosszul bántunk más nemzetekkel, a testvérnemzeteinkkel, Ukrajnával és Fehéroroszországgal” – mondta Szergej Kravcov oktatási miniszter. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a történelmi emlékezet megmaradjon” – jelentette ki.

Amikor Oroszország a múlt héten vitatott győzelmet aratott Mariupolban, Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetője a város egyik helyi iskolájában arról beszélt a diákoknak, hogy: „A győzelem a miénk lesz. Az ellenséget legyőzzük, és végre békés élet lesz ezen a földön... felszabadítjuk ezt a területet, és megtisztítjuk a fasiszta démonoktól”.

Ugyanakkor a tanárokra is újfajta nyomás nehezedik, időnként arra kényszerítik őket, hogy háborúpárti fotókat készítsenek a gyerekekkel. Továbbá arra is, hogy eltitkolják a háborúellenes érzéseiket a diákjaik elől. „Sok tanárt ismerek, akik elrejtették online profiljukat, és nagyon óvatosan beszélnek politikáról az iskolában” – mondta Maria, egy voronyeci középiskola tanára.

Az orosz tanügyminiszter a múlt héten arról tájékoztatta Putyin elnököt, hogy már elkezdték kidolgozni az „A különleges művelet céljairól: népünk megsegítéséről, a nácitlanításról, Donbász demilitarizálásáról” szóló leckéket.

A cél pedig az, hogy felvegyék a harcot az „Oroszországról szóló dezinformáció és a hamis hírek áradatával”.

Az új tankönyvek egyelőre nem kötelezőek – jegyezte meg egy moszkvai magániskola történelemtanára. De úgy tűnik, hogy az állami iskolák sok tanára és igazgatója önszántából használja ezeket, vagy azért, mert támogatják a háborút, vagy mert úgy gondolták, hogy „a nagy testvér figyel”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!