Románia függönyre erősített fotókkal népszerűsítette New Yorkban az ország turisztikai potenciálját

2022. április 19. – 09:32

Románia függönyre erősített fotókkal népszerűsítette New Yorkban az ország turisztikai potenciálját
Így nézett ki Románia standja a New York-i turisztikai vásáron – Forrás: Turisztikai Minisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

Románia a New York-i Nemzetközi Utazási Vásáron néhány függönyre tűzött képpel és a „Románia , Fedezze fel a Kárpátok kertjét” elírt szlogennel mutatkozott be (a vessző melletti hatalmas szóköz az egyik hiba, és a vessző után következő nagybetű a másik). A képet április 5-én tette közzé a New York-i román konzulátus a Facebookon, és azóta törölték, illetve azt próbálták elmagyarázni, hogy más résztvevők is hasonlóan készültek a vásárra. Ez azonban nem teljesen igaz. Románia kínálatát Charlie Ottley, a Wild Carpathia és a Flavours of Romania című dokumentumfilmek rendezője is bírálta, aki köztudottan sokat tett Románia népszerűsítéséért.

Néhány függönyre felerősített kép és a rosszul írt „Románia , Fedezze fel a Kárpátok kertjét” felirat, valamint hat hivatalnok, akik felelősek volnának a romániai turisztikai kínálatért – így nézett ki Románia standja a New York-i turisztikai vásáron, a The Travel & Adventure Show-n. Az említett fotót a New York-i román konzulátus tette közzé Facebook-oldalán április 5-én, de az elmúlt napokban virálisan terjedt a világhálón: az internetezők gúnyolódásának célpontjává vált a kiállítás. A kommentek önmagukért beszélnek:

  • „A fotókat hajcsatokkal rögzítették a vászonhoz?”
  • „Por, por és por! A 80-as évek marketingje.”
  • „Még jó, hogy legalább színes nyomtatójuk volt.”
Képernyőmentés arról a Facebook-bejegyzésről, amelyet Románia New York-i konzulátusa osztott meg a kiállítás megnyitóját követően – Forrás: Libertatea
Képernyőmentés arról a Facebook-bejegyzésről, amelyet Románia New York-i konzulátusa osztott meg a kiállítás megnyitóját követően – Forrás: Libertatea

Azóta törölték az intézmény Facebook-oldaláról a fotót, és a konzulátus megváltoztatta profilképét is, amelyen a háttérben hegyek, az előtérben pedig zöld fű és pitypang látható. A reakciók ez alkalommal sem maradtak el. „Ez egy stock fotó? Hegyek, erdő, virágok, hó – komolyan a román konzulátus borítóképe a neten? Már senki nem hajlandó normális fotót adni Romániáról?” – kommentálta az egyik felhasználó.

A Libertatea portál kérdéseire válaszolva a Turisztikai Minisztérium elmondta, hogy rendben volt a kiállítás, és a korábbi években is hasonlóan működött. A tárca szerint a New York-i Turisztikai Vásáron való részvétel 8000 dollárba került, és ez a fajta felállás nem rendhagyó, a kiállítók 90 százaléka döntött úgy, hogy ebben a formában szervezi meg standját. „Ezt a fajta dekorációt már a korábbi években is használták, és idén a konzulátus 7 990 dollárt fizetett a turisztikai kiállításon való részvételért” – idézi a Libertatea a turisztikai tárca válaszát.

A turisztikai miniszter a Realitatea tévé műsorában is kénytelen volt válaszolni arra, hogy hogyan nézett ki az ország standja ezen a kiállításon.

„A bemutatott képek alapján megállapíthattam, hogy minden standon, beleértve Görögországot, Horvátországot stb. ugyanaz a bemutatási módszer volt, amivel – ismétlem – nem voltam elégedett” – mondta Constantin-Daniel Cadariu, aki úgy értékelte, hogy a kiállításon való részvétellel megbízott külképviseleti tisztviselők kötelessége lett volna a szervezők által felkínált alapdíszletnek a javítása.

Constantin Daniel Cadariu bejelentette, hogy kedden délelőtt megbeszélést szervez a turizmus képviselőivel a témában.

Charlie Ottley filmrendező, akit a román közönség a Vad Kárpátok és a Románia ízei című sorozatokból ismer, bírálja azt, ahogyan Románia bemutatkozott a New York-i Nemzetközi Turisztikai Vásáron. Ottley azt mondja, hogy ő maga is szívesen népszerűsítette volna Romániát, mint úti célt, de a Turisztikai Minisztérium tisztviselői nem segítették ebben. „És ezekkel a szörnyű hibákkal folytatják a nemzetközi vásárokon való bemutatkozást. A legutóbbi, New Yorkban több mint 8000 dollárba került. Nem tudom, hogy ebből a pénzből mennyit fektettek magába a kiállító térbe, de nem sokat” – mutatott rá a rendező is azokra a nyilvánvaló hibákra, amelyek miatt sokan kritizálták a kiállítás szakmaiságát.

A vásár honlapján elérhető fotók arról árulkodnak, hogy bár az alapbeállítás valóban a fekete függönyös megoldás volt, nagyon sokan rádolgoztak arra, hogy megfelelően felhívják a figyelmet a standjukra.

A New York-i kiállítás tere – Fotó: The Travel and Adventure Show
A New York-i kiállítás tere – Fotó: The Travel and Adventure Show
Egy kis ország, Santa Lucia, amely a Románia standjától teljesen eltérő külalakkal jelentkezett – Forrás: The Travel and Adventure Show
Egy kis ország, Santa Lucia, amely a Románia standjától teljesen eltérő külalakkal jelentkezett – Forrás: The Travel and Adventure Show

A Románia standját illető kritikák azonban nem értek véget a szegényes kivitelezés szóvá tételével, állítólag, a fő fotót, amely a standon látható, úgy használták fel, hogy nem kértek engedélyt, és nem fizettek jogdíjat a fotósnak:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!