A PSD nem támogatja azt a törvénytervezetet, amely lazítana a közpénzek elköltésének szabályain

2022. április 18. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annyira felszámolnák a bürokráciát, hogy ellenőrző szerv sem maradna ahhoz, hogy kiderüljön, megfelelően költötte-e el a kormány az uniós forrásokat.

A Szociáldemokrata Párt vezetősége bejelentette, hogy nem támogatja azt a törvénytervezetet, amely enyhíti a közpénzek elköltésének szabályait, és lehetővé teszi a közvetlen, pályáztatás nélküli beszerzéseket 5 millió lejig terjedő munkálatok esetében. „A törvényjavaslatot nem vitatták meg a parlamenti frakcióban. A PSD nem támogatja ezt a törvénytervezetet” – áll a sajtónak kiküldött hivatalos állásfoglalásban.

A G4Media a hét végén hozta nyilvánosságra, hogy a PSD, a PNL és az RMDSZ 137 képviselője egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely módosítja a jelenlegi közbeszerzési törvényt, és jelentősen megemeli a pályáztatás nélküli beszerzések értékhatárait.

A kormánytöbbséget alkotó képviselők azzal érvelnek, hogy egyszerűsített közbeszerzésre van szükség a PNRR-források gyorsabb bevonása érdekében – olvasható az indoklásban.

A tervezetet nem vitatták meg a parlamenti frakcióban. A PSD nem támogatja ezt a törvényjavaslatot

A törvényjavaslat a közbeszerzésekről szóló 98/2016. évi törvény 7. cikkét a következőképpen módosítja, amely a közvetlen, pályáztatás nélküli beszerzésre vonatkozó értékhatárokat határozza meg:

  • áruk és szolgáltatások közvetlen beszerzése akkor lehetséges, ha a beszerzés becsült értéke, áfa nélkül, nem haladja meg az 500 ezer lejt (szemben a jelenlegi törvényben szereplő 135 060 lejjel),
  • az építési beruházás közvetlen vásárlása akkor lehetséges, ha a vásárlás becsült értéke, áfa nélkül, kevesebb, mint 5 millió lej (szemben a jelenlegi törvényben szereplő 450.200 lejjel).

A tervezet azt is előírja, hogy az ajánlatkérő szervek kötelesek legalább három gazdasági szereplővel „konzultálni” a 130 ezer lejnél nagyobb értékű közvetlen beszerzések esetében áruk és 500 ezer lejnél nagyobb értékű építési beruházások esetében. Ha a konzultációt követően a hatóság (önkormányzat, minisztérium stb.) csak egy érvényes ajánlatot kap, a közbeszerzés lefolytatható.

Egy másik jelentős hatású rendelkezés a Számvevőszéknek a jogsértések megállapításával és a szankciók alkalmazásával kapcsolatos eljárásból való kivonása.

A Számvevőszéket a kormány alá tartozó Országos Közbeszerzési Ügynökség váltja fel, amelyet jelenleg Iuliana Feclistov, az 1-es körzetbeli városháza közbeszerzési szolgálatának korábbi vezetője vezet, Dan Tudorache idején.

A Számvevőszék a kormánytól független intézmény. 2017-2019-ben Liviu Dragnea és a PSD folyamatosan próbálta csökkenteni a Számvevőszék hatáskörét, de az Európai Bizottság mindig azt követelte, hogy az intézmény megőrizze az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekre vonatkozó hatáskörét.

A 137 európai parlamenti képviselő által javasolt változtatások a közelmúlt történetében példátlanul magas költségvetési előirányzatokat jelentenek a közbeszerzésekre, mind az állami költségvetésből (a PNDL és az Anghel Saligny program révén), mind az európai alapokból és a PNRR-ből. Az elszabadult infláció számos áru, szolgáltatás és építési beruházás árát is jelentősen megemelte, különösen az építőiparban.

Az indoklásban Laura Vicol (PSD, a képviselőház jogi bizottságának elnöke) szerepel kezdeményezőként, és 137 képviselő a PSD, a PNL, az RMDSZ és a kisebbségek részéről.

A tervezetet április 14-én terjesztették a szenátus elé.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!