A PSD nem támogatja azt a törvénytervezetet, amely lazítana a közpénzek elköltésének szabályain

2022. április 18. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annyira felszámolnák a bürokráciát, hogy ellenőrző szerv sem maradna ahhoz, hogy kiderüljön, megfelelően költötte-e el a kormány az uniós forrásokat.

A Szociáldemokrata Párt vezetősége bejelentette, hogy nem támogatja azt a törvénytervezetet, amely enyhíti a közpénzek elköltésének szabályait, és lehetővé teszi a közvetlen, pályáztatás nélküli beszerzéseket 5 millió lejig terjedő munkálatok esetében. „A törvényjavaslatot nem vitatták meg a parlamenti frakcióban. A PSD nem támogatja ezt a törvénytervezetet” – áll a sajtónak kiküldött hivatalos állásfoglalásban.

A G4Media a hét végén hozta nyilvánosságra, hogy a PSD, a PNL és az RMDSZ 137 képviselője egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely módosítja a jelenlegi közbeszerzési törvényt, és jelentősen megemeli a pályáztatás nélküli beszerzések értékhatárait.

A kormánytöbbséget alkotó képviselők azzal érvelnek, hogy egyszerűsített közbeszerzésre van szükség a PNRR-források gyorsabb bevonása érdekében – olvasható az indoklásban.

A tervezetet nem vitatták meg a parlamenti frakcióban. A PSD nem támogatja ezt a törvényjavaslatot

A törvényjavaslat a közbeszerzésekről szóló 98/2016. évi törvény 7. cikkét a következőképpen módosítja, amely a közvetlen, pályáztatás nélküli beszerzésre vonatkozó értékhatárokat határozza meg:

  • áruk és szolgáltatások közvetlen beszerzése akkor lehetséges, ha a beszerzés becsült értéke, áfa nélkül, nem haladja meg az 500 ezer lejt (szemben a jelenlegi törvényben szereplő 135 060 lejjel),
  • az építési beruházás közvetlen vásárlása akkor lehetséges, ha a vásárlás becsült értéke, áfa nélkül, kevesebb, mint 5 millió lej (szemben a jelenlegi törvényben szereplő 450.200 lejjel).

A tervezet azt is előírja, hogy az ajánlatkérő szervek kötelesek legalább három gazdasági szereplővel „konzultálni” a 130 ezer lejnél nagyobb értékű közvetlen beszerzések esetében áruk és 500 ezer lejnél nagyobb értékű építési beruházások esetében. Ha a konzultációt követően a hatóság (önkormányzat, minisztérium stb.) csak egy érvényes ajánlatot kap, a közbeszerzés lefolytatható.

Egy másik jelentős hatású rendelkezés a Számvevőszéknek a jogsértések megállapításával és a szankciók alkalmazásával kapcsolatos eljárásból való kivonása.

A Számvevőszéket a kormány alá tartozó Országos Közbeszerzési Ügynökség váltja fel, amelyet jelenleg Iuliana Feclistov, az 1-es körzetbeli városháza közbeszerzési szolgálatának korábbi vezetője vezet, Dan Tudorache idején.

A Számvevőszék a kormánytól független intézmény. 2017-2019-ben Liviu Dragnea és a PSD folyamatosan próbálta csökkenteni a Számvevőszék hatáskörét, de az Európai Bizottság mindig azt követelte, hogy az intézmény megőrizze az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekre vonatkozó hatáskörét.

A 137 európai parlamenti képviselő által javasolt változtatások a közelmúlt történetében példátlanul magas költségvetési előirányzatokat jelentenek a közbeszerzésekre, mind az állami költségvetésből (a PNDL és az Anghel Saligny program révén), mind az európai alapokból és a PNRR-ből. Az elszabadult infláció számos áru, szolgáltatás és építési beruházás árát is jelentősen megemelte, különösen az építőiparban.

Az indoklásban Laura Vicol (PSD, a képviselőház jogi bizottságának elnöke) szerepel kezdeményezőként, és 137 képviselő a PSD, a PNL, az RMDSZ és a kisebbségek részéről.

A tervezetet április 14-én terjesztették a szenátus elé.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!