Nemzetközi Roma Nap: „igen” a kultúrára, „talán” vagy „később” a felzárkóztatásra

Legfontosabb

2022. április 8. – 18:07

Nemzetközi Roma Nap: „igen” a kultúrára, „talán” vagy „később” a felzárkóztatásra
Roma nap egy munténiai iskolában – Fotó: a Cochirleanca Általános Iskola Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Április 8. a roma kultúra ünnepe, mely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is. Erdélyi eseményekből és romániai üzenetekből szemléztünk.

  • Kolozsváron a Pata Rádió különkiadással jelentkezik a világünnep alkalmából, élőben a kolozsvári Tranzit házban berendezett mobil stúdióból. A rendezvény házigazdái Alex „Pepe” Fechete bemondó és Greta Linda Zsiga riporter.
  • A Tranzit ház ad otthont április 8-11. között a Patarét roma közösségei és antirasszista aktivizmus a lakhatási igazságosságért című kiállításnak is, amelyet a roma mozgalom internacionalizmusa és a helyi aktivisták tevékenysége inspirált. A tárlat a kilakoltatott Karjala utcai romák közösségi egyesülete (Asociația comunitară a romilor din Coastei) és a Szociális Lakásokat MOST! lakhatási joggal foglalkozó aktivista szervezet korábbi kiállításainak elemeit ötvözi. További információk itt.
  • Székelyudvarhelyen kora délutántól a Siculus Ifjúsági Ház és Konferenciateremben tartottak roma kulturális műsorokat a Caritas szervezésében.
  • Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ és a csíkszeredai városháza szervezésében tartottak rendezvénysorozatot a Csíki Moziban, ahol többek között A színek tánca címmel nyílt kiállítás az Erőss Zsolt Arénában élő roma asszonyok festményeiből, és Márkos Tamás fotókiállítása is megtekinthető Tűzpróba címmel.

Múlt év elején borzalmas tűzvész pusztított a somlyói romatelepen, és közel háromszáz roma ember maradt hajlék nélkül. Az ígéretek ellenére több mint egy év alatt sem tudta rendezni a csíkszeredai városháza a sportcsarnokban elszállásolt romák lakhatási kérdését. Bár a krízisközpontra még évekig várni kell, az önkormányzat kitűzte a határidőt: a romáknak április végéig mennie kell – erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A Nemzetközi Roma Napra több civil szervezet, intézmény, politikai szereplő tartotta fontosnak üzenni, ezekből szemelgetünk az alábbiakban.

A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet a világnap rövid ismertetését követően a romákkal foglalkozó publikációit ajánlja:

A Nők És Férfiak Közti Esélyegyenlőségért Országos Hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a roma közösségekben élő nők továbbra is az egyik legelnyomottabb társadalmi csoport Romániában és Európában.

„Amikor a roma nőket arra ösztönzik, hogy beszéljenek problémáikról, tudatosulnak bennük jogaik, és megtanulják érvényesíteni azokat, példaképekké válnak lányaik számára. Azáltal, hogy hallatják hangjukat, a nemi alapú erőszak és a rasszizmus ellen küzdő erővé válnak közösségeiken belül és kívül. A nemek közötti egyenlőtlenség és diszkrimináció interszekcionális megközelítése segít abban, hogy hangot adjunk az elnyomás különféle formáival szembesülő nőknek, megértsük az életükben jelen lévő egyenlőtlenségek mélységét, és felépíthessünk egy befogadó, egyenlő és fenntartható társadalmat”

– írják.

A pártok közül egyedül az USR szentelt bejegyzést a világnapnak, és az iskolai szegregáció máig fennálló problémáját emelte ki üzenetében.

„Fontos, hogy vállaljuk a múlt hibáit, és a roma közösséggel együttműködve megértsük és tiszteljük egymást”

– írja az ellenzéki párt, amely leszögezi: ők a Romániában élő különböző közösségek egységében hisznek, nem pedig a többség és a kisebbség megosztottságában. Az emberek közötti együttműködés etnikai hovatartozástól és nemzetiségtől függetlenül sorsokat menthet meg – írják.

Kedvencünk: egy munténiai község hetedikesei osztályfőnökükkel így ünnepeltek

Iohannis: az etnikai és kulturális sokszínűség erősíti a közösségeket

A roma közösség értékes örökségét és hagyományait, a kultúra, a művészetek és a tudomány területén jeleskedő személyiségeit méltatta csütörtökön Klaus Iohannis a Nemzetközi Roma Nap alkalmából megfogalmazott üzenetében. Az elnöki hivatal közleményében az államfő emlékeztetett arra, hogy április 8-át egy korábban elfogadott törvény a romániai roma etnikum ünnepnapjává nyilvánította.

„Ez az ünnep alkalom emlékeztetni a romák értékes örökségére és hagyományaira, a kultúra, a művészetek és a tudomány területén jeleskedő személyiségeire, akik hozzájárultak a roma közösség identitásának megerősítéséhez” – olvasható Klaus Iohannis üzenetében. Az államfő szerint törekedni kell arra, hogy a roma fiatalok példaképként tekintsenek ezekre a személyiségekre, és büszkén folytassák elődeik hagyományait és szokásait. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az etnikai és kulturális sokszínűség erősíti a közösségeket.

„A roma etnikum ünnepe jó alkalom emlékeztetni arra, hogy a romák polgári, társadalmi és gazdasági emancipációja országunk közös, nagy jelentőségű célja”

– áll a közleményben.

Az államfő üdvözölte a romániai roma közösségnek a múltja és a szokásai közkinccsé tételére, hangja hallatására, a társadalom fejlődéséhez való hozzájárulásának elismertetésére irányuló erőfeszítéseit. „A hivatalos történelem számára sokáig névtelenül maradó romák életüket adták nagy eszméink megvalósításáért, de az erőszak, a gyűlölet és a rasszizmus áldozatai lettek” – fogalmazott üzenetében Klaus Iohannis.

Ciucă: készül az új romániai romastratégia

Jól körülhatárolható kulturális profillal, de évezredes mostoha történelmével és drámai sorsával, amely minden kontinensre kiterjedt, a roma nép ma már a világ összes országának polgára – mondta a kormányfő. Megérdemlik az e minőségben járó tiszteletet, valamint azt a támogatást, amellyel helyrehozhatók a múlt igazságtalanságai, és elháríthatók az akadályok a jogokhoz és esélyekhez való hozzáférésük terén – mondta Nicolae Ciucă.

A kormányfő is szembenézést szorgalmazott a múlt hibáival, és kijelentette: az ország valamennyi polgárát fajra, nemzetiségre, etnikai hovatartozásra és nemre való tekintet nélkül támogató és értékelő tettekre van szükség.

A miniszterelnök rámutatott, az ukrajnai orosz katonai agresszió hatalmas humanitárius válságot generált, és emberek millióit, köztük romákat kényszerít az ország elhagyására. Ezzel kapcsolatban kifejtette, nagyra értékeli, „ahogyan a romániai roma szervezetek és önkéntesek részt vettek és vesznek a menekültválság kezelésében, a szolidaritás és az emberség igazi példáiként”. Végül pedig bejelentette: kormányzati szinten készül a 2022-2027 közötti időszakra szóló új roma integrációs nemzeti stratégia.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!