Elvenné a belügytől és az egészségügyi minisztérium alá rendelné a SMURD-ot Alexandru Rafila

2022. április 7. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi miniszter és belügyi államtitkárként a Sürgősségi Felügyelőséget vezető Raed Arafat közötti személyes konfliktusok is meghúzódhatnak Rafila szándékának hátterében. László Attila szenátor szerint nem időszerű egy ilyen átszervezés.

Csütörtökön jelentette be Alexandru Rafila, a Szociáldemokrata Párt egészségügyi minisztere, hogy átszervezésre készül. A belügyminisztérium keretében, a Sürgősségi Felügyelőség részeként működő SMURD rohammentő szolgálatot az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe helyezné át. A G4Media portál ennek kapcsán megjegyzi: ez az első alkalom, hogy „a Sürgősségi Felügyelőséget vezető Raed Arafattal hűvös viszonyban lévő Rafila a sürgősségi egyészségügyi szolgálat ilyen radikális átalakítását helyezte kilátásba”. Sőt, egyenesen arról írnak, hogy „nyílt politikai harc dúl” az egészségügyi miniszter és a belügyi államtitkár között.

Rafila egyébként azzal indokolta a tervét, hogy „orvosi tevékenységről van szó, melyért a felelősséget az egészségügyi minisztérium viseli. Ők a partnereink, a SMURD nagyon jól végezte a munkáját, de a sürgősségi szolgálatok integrációja a többi egészségügyi szolgálatba feltétlenül szükséges, mert ezek nem működnek külön-külön. Integráltak. Olyan egészségügyi politikának kell érvényesülnie, amely nem veszi figyelembe azt, hogy egy-egy hivatalt személy szerint épp ki tölt be”.

A G4Media megjegyzi, jelentős összegekről is szó van, a Sürgősségi Felügyelőség költségvetése 2021-ben meghaladta a 2 milliárd lejt. Ráadásul az ennek keretében működő SMURD önálló büdzsével is rendelkezik, melyhez hozzájárul a belügyi és az egészségügyi minisztérium egyaránt, ezenkívül adományokat is kap különféle szponzoroktól, és helyi önkormányzatok is támogatják.

„Rafila és Arafat között már a Ciucă-kormány első napjaiban feszültségek alakultak ki, elsősorban a covidjárvány kezelése kapcsán. Rafila miniszter egyik első döntése az volt, hogy leállította a heti sajtótájékoztatókat, amelyeken Raed Arafat a járványügyi helyzetről nyújtott rendszeres tájékoztatást” – emlékeztet a portál.

A Transtelex az üggyel kapcsolatban kikérte László Attila szenátor véleményét, aki végzettségére nézve orvos, és a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke. „Nem beszéltünk erről a kormánykoalícióban. Minden struktúraváltás politikai egyezség kérdése” – szögezte le László. Azt is elmondta, csütörtök reggel egyeztetett párttársaival, többek között Kelem Hunor RMDSZ-elnökkel is, és szóba került a jövő heti koalíciós gyűlés napirendje is, de a SMURD-dal kapcsolatos téma nem szerepelt rajta.

„Nem igazán látom értelmét most egy ilyen átszervezésnek, nem ez a legsürgetőbb feladat, melyet az egészségügyi rendszerben meg kell oldani” – mondta. Hozzátette: nehéz helyzettel állunk szemben, ezért jó lenne elkerülni a konfliktusokat. Rámutatott, olyan kaliberű gondok vannak az egészségügyben jelenleg, hogy pl. nem biztosított a finanszírozása azoknak az intézményeknek, melyek covid-kórházként működtek az elmúlt két évben. A járvány alatt ezek speciális támogatást kaptak, azonban miután Romániában megszüntették a rendkívüli állapotot, a finanszírozásuk is visszatért automatikusan a régi kerékvágásba. Azaz a beteg-alapú finanszírozásra, mely a páciensek számát veszi alapul, a járvány visszaszorulásával azonban ezek a kórházak elvesztették a pácienseiket. „Ha nem sikerül erre a problémára megoldást találnunk szeptember 30-ig, ezek a kórházak a villanyszámlájukat sem fogják tudni kifizetni” – vázolta a problémát a szenátor.

Kérdésünkre, miszerint egyetért-e azzal, hogy politikai ellentétek is lehetnek a háttérben, László Attila azt válaszolta, hogy úgy véli „személyes ambíciók is közrejátszhatnak”. Hozzátette: „ez a privát ügyük, üssék egymást, nem is nagyon érdekel a kettőjük viszonya”.

„A szociáldemokraták napról napra bedobnak különféle ötleteket, és tesztelik a társadalom reakcióját. Ha ez pozitív, behozzák ezeket a témákat a kormánykoalíciós tárgyalásokra. Úgy látom, próbálják populista irányba tematizálni a kormány tevékenységét. Az elmúlt héten szinte naponta jelentettek be ilyen segítséget, olyan támogatást, amolyan kompenzációt… Lassan ott tartunk, hogy át kell variáljuk az ország teljes költségvetését, mert különben nem tudjuk ezeket finanszírozni” – magyarázta a szenátor.

Hangsúlyozta: nem tartja ebben a pillanatban fontosnak a SMURD hovatartozásának kérdést. „Kialakult egy rendszer, ami működőképes, és nincs rá alternatíva. Ha működne az alapellátás, a sürgősségi központok, lehetne beszélni átalakításról, de nem látok alternatívát erre. Jelenleg a nagyvárosok kivételével délután két óra után nincs orvosi ellátás, csak papíron. Elsorvasztottuk az alternatívákat, és nem hagyhatunk orvosi ellátás nélkül senkit. Mellékes, hogy ki vezeti a szolgálatot, és hogy kihez tartozik” – summázta véleményét a szenátor.

Raed Arafat, a belügyminisztérium Sürgősségi Felügyelőségének vezetője reagált az egészségügyi miniszter bejelentésére: „ez csak gyengítené a rendszert, és tönkretenné azt, amit felépítettünk”.

„A SMURD integrálása az egészségügyi minisztériumba, illetve a jelenleg létező sürgősségi rendszer működésének megtörése – amely bizonyította hatékonyságát, legalábbis a világjárvány idején az egységes koordináció hatékonysága nagyon egyértelmű volt –, és a visszalépés egy olyan modellhez, ahol mindenki máshoz tartozott, csak gyengíti a rendszert, és tönkreteszi azt, amit felépítettünk. Egy integrált modell szerint haladunk. Az egészségügyi minisztériummal együttműködik, de a koordináció egy helyen történik. Nemcsak a mentő, az orvos, hanem a tűzoltóság, a SMURD és a helikopterek is részt vesznek egy beavatkozásban, ha erre van szükség” – mondta Raed Arafat.

„Ezt a rendszert 2007-től kezdődően úgy fejlesztettük ki, hogy intergáltan működjön. (...) Nem látok semmi okot arra, hogy most megtörjük, hogy egyik része a belügynél, másik az egészségügynél legyen, és elrontsuk azt, ami nagyon hatékonynak bizonyult” – mondta a Sürgősségi Felügyelőség vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!