Az EU vezetői arról tárgyalnak, hogy be kellene tiltani az Oroszországból származó kőolaj- és szénimportot

2022. április 5. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez lehetne az EU válasza az orosz katonák által elkövetett atrocitásokra. Az intézkedés elfogadásához konszenzusra van szükség a tagállamok között, azonban még nincs teljes körű egyetértés.

Az Európai Bizottság szerint az Oroszországból származó kőolaj- és szénimport tilalma „mindenképpen egy lehetőség” az orosz csapatok által Ukrajnában elkövetett atrocitásokra adott válaszként. A testület azonban kihangsúlyozta, hogy az intézkedés elfogadásához konszenzusra van szükség a tagállamok között, írja a G4Media.

A Valdis Dombrovskis lett politikus, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, „emberközpontú gazdaságért”, valamint kereskedelemért felelős biztos az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) találkozóját megelőzően arról beszélt, amelyen a Moszkvával szembeni szankciók szigorításáról tárgyalnak majd, és az ülésen ukrán kollégája, Szergej Marcsenko is részt vesz.

„Nem akarok a dolgok elébe vágni, de folynak megbeszélések arról, hogy mit lehet tenni az energia területén, valamint az olajjal és a szénnel, a kereskedelmi oldalon. Ebben a helyzetben azonban az a fontos, hogy az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett atrocitásokkal összefüggésben erős és hiteles intézkedéscsomaggal rendelkezzünk” – mondta Dombrovskis.

A Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az EU soros elnökségét betöltő ország nevében hangsúlyozta, hogy a szankciók „legfontosabb alapelve” a tagállamok „egysége”, mert ez garantálja a megtorlás „hatékonyságát és értékét”.

„Úgy gondolom, hogy minden tagállam eltökélt a szankciók megerősítése mellett, és ez a legfontosabb. A szankciókról szóló döntések meghozatalakor a 27-ek egységének megőrzése elengedhetetlen” – mondta.

A francia politikus hangsúlyozta, hogy kormánya „nyitott” a szankciók kiterjesztésére, beleértve a Moszkvából származó kőolajra és szénre vonatkozó „vétót”, amennyiben erről egyhangú döntés születik.

Gintare Skaiste litván miniszter sokkal ambiciózusabban fogalmazott, amikor az Ecofinre igyekezett. Ő az olaj- és gázimport betiltása mellett az orosz gáz szankciókba való bevonását is szorgalmazta.

„El kell vágnunk Oroszország fő bevételi forrását, az energiaszektort. Abba kell hagynunk az oroszországi olaj-, gáz- és szénvásárlást” – mondta, majd arról is beszélt, hogy két nagy orosz bankot (Sberbank és Gazprombank) ki kell venni a SWIFT-ből, fel kell függeszteni Oroszország jelenlétét olyan testületekben, mint a Valutaalap és a Világbank, valamint le kell zárni a kikötőket és más útvonalakat.

A litván miniszter jelezte, hogy „el lehet búcsúzni” az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól, és azt tanácsolta a tőlük még függő európai partnereknek, hogy készítsenek erre vonatkozó terveket, ahogyan országa is tette, miután 2014-ben, a krími háborút követően felismerte, hogy ez nem az „utolsó lépés” a Kreml részéről.

Az Oroszországból származó szénre és kőolajra vonatkozó esetleges embargóról a holland Sigrid Kaag azt mondta, hogy erről még folynak a tárgyalások, de a holland álláspont szerint „minden lehetőséget ki kell tenni az asztalra”.

„Továbbra is komoly hatást kell kiváltanunk az agresszió elleni hatékony küzdelem érdekében, Ukrajna szuverenitásának teljes helyreállítása érdekében. Olyan választ kell adnunk, amely azonnal megérthető és hiteles” – mondta.

„Európának fel kell gyorsítania a Kremltől való függés megszüntetésének politikáját, meg kell szabadulnia az orosz energiaellátástól, kötelező embargót kell bevezetnie, és fel kell hagynia a bombák közvetlen finanszírozásával” – mondta Roberta Metsola az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének megnyitóján.

Az új intézkedések elfogadásához egyhangú döntéshozatalra van szükség, de Németország és Ausztria továbbra is kizárja, hogy szankcióként leállítsák az orosz gázimportot – írja az AFP.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az EU az általa felhasznált gáz 90%-át importálja, Oroszország pedig ennek 40%-át biztosítja. Emellett az EFE szerint az olajimport 27%-a és a szénimport 46%-a származik Oroszországból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!