Maradhat Székelyudvarhely címere: nem bűncselekmény az átszúrt medvefej ábrázolása

2022. április 1. – 16:38

Maradhat Székelyudvarhely címere: nem bűncselekmény az átszúrt medvefej ábrázolása
A város címere. Forrás: wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb ügyészség egy állatvédő egyesület feljelentését követően indított eljárást, azonban miután a nyomozóhatóság arra a következtetésre jutott, hogy nem történt bűncselekmény, az ügyet lezárták.

Az MTI arról tudósít, hogy az ügyészség tárgyalás nélkül ejtette a székelyudvarhelyi címer ügyét, mivel szerintük nem történt bűncselekmény. Ezt Venczel Attila, a székelyföldi önkormányzat főjegyzője az önkormányzat ülésén jelentette be.

A vádhatóság 2022 januárjában azt követően indított eljárást, hogy egy román egyesület kifogásolta a címeren szereplő átszúrt medvefejet, azt állítva, a jelkép az állatokkal szembeni erőszakra bujtogat. A feljelentést a Duna-delta peremén fekvő Tulceán bejegyzett Szövetség az Állatok és a Környezet Védelméért (Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, FPAM) tette alig egy héttel az után, hogy a kormány elfogadta Székelyudvarhely címerét. A civil szervezet a kormány tagjait is feljelentette, valamint olyan állami hatóságokat is, mint a Román Akadémia heraldikai bizottsága és Hargita megye prefektusi hivatala.

A feljelentés ellen az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület is tiltakozott, és felhívta a figyelmet, hogy a jelképnek, a városi tanács általi elfogadása után át kellett mennie három tudományos szűrőn.

„Elsőként a Hargita megyei címervizsgáló bizottság véleményezte kedvezően, aztán a bukaresti övezeti heraldikai bizottság, végül a Román Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága, és a közigazgatási minisztérium terjesztette fel kormányhatározatra, de még a Parlament Törvényhozói Tanácsa is rábólintott. Az állam címerét és pecsétjét meghatározó 1992/102-es törvény kimondja, hogy a törvény értelmében a közigazgatási egységeknek kidolgozhatnak saját címereket és pecséteket. A megyék, városok, községek címerét a kormány fogadja el az Országos Heraldikai Bizottság láttamozásával. A közigazgatási címerek elfogadását szabályozó kormányhatározat alapján az Országos Heraldikai Bizottság által kidolgozott módszertani útmutató szerint kell eljárni. Ennek 3. pontja kimondja: a helyi címertani hagyományok megőrzésére kell törekedni. Ez Székelyudvarhely esetében tökéletesen megtörtént” – olvasható az Egyesület tájékoztatójában.

A székelyföldi város 2016-ban kezdeményezte az illetékes minisztériumnál Székelyudvarhely történelmi címerének hivatalos elfogadási eljárását, amely tavaly zárult le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!