Maradhat Székelyudvarhely címere: nem bűncselekmény az átszúrt medvefej ábrázolása

2022. április 1. – 16:38

Maradhat Székelyudvarhely címere: nem bűncselekmény az átszúrt medvefej ábrázolása
A város címere. Forrás: wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb ügyészség egy állatvédő egyesület feljelentését követően indított eljárást, azonban miután a nyomozóhatóság arra a következtetésre jutott, hogy nem történt bűncselekmény, az ügyet lezárták.

Az MTI arról tudósít, hogy az ügyészség tárgyalás nélkül ejtette a székelyudvarhelyi címer ügyét, mivel szerintük nem történt bűncselekmény. Ezt Venczel Attila, a székelyföldi önkormányzat főjegyzője az önkormányzat ülésén jelentette be.

A vádhatóság 2022 januárjában azt követően indított eljárást, hogy egy román egyesület kifogásolta a címeren szereplő átszúrt medvefejet, azt állítva, a jelkép az állatokkal szembeni erőszakra bujtogat. A feljelentést a Duna-delta peremén fekvő Tulceán bejegyzett Szövetség az Állatok és a Környezet Védelméért (Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, FPAM) tette alig egy héttel az után, hogy a kormány elfogadta Székelyudvarhely címerét. A civil szervezet a kormány tagjait is feljelentette, valamint olyan állami hatóságokat is, mint a Román Akadémia heraldikai bizottsága és Hargita megye prefektusi hivatala.

A feljelentés ellen az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület is tiltakozott, és felhívta a figyelmet, hogy a jelképnek, a városi tanács általi elfogadása után át kellett mennie három tudományos szűrőn.

„Elsőként a Hargita megyei címervizsgáló bizottság véleményezte kedvezően, aztán a bukaresti övezeti heraldikai bizottság, végül a Román Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága, és a közigazgatási minisztérium terjesztette fel kormányhatározatra, de még a Parlament Törvényhozói Tanácsa is rábólintott. Az állam címerét és pecsétjét meghatározó 1992/102-es törvény kimondja, hogy a törvény értelmében a közigazgatási egységeknek kidolgozhatnak saját címereket és pecséteket. A megyék, városok, községek címerét a kormány fogadja el az Országos Heraldikai Bizottság láttamozásával. A közigazgatási címerek elfogadását szabályozó kormányhatározat alapján az Országos Heraldikai Bizottság által kidolgozott módszertani útmutató szerint kell eljárni. Ennek 3. pontja kimondja: a helyi címertani hagyományok megőrzésére kell törekedni. Ez Székelyudvarhely esetében tökéletesen megtörtént” – olvasható az Egyesület tájékoztatójában.

A székelyföldi város 2016-ban kezdeményezte az illetékes minisztériumnál Székelyudvarhely történelmi címerének hivatalos elfogadási eljárását, amely tavaly zárult le.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!