IRES felmérés: a románok 79%-a követi az ukrajnai eseményeket, 60% tart az ország lerohanásától és 96% szerint támogatni kell az ukrán menekülteket

2022. április 1. – 09:46

IRES felmérés: a románok 79%-a követi az ukrajnai eseményeket, 60% tart az ország lerohanásától és 96% szerint támogatni kell az ukrán menekülteket
Fotó: Cristian Nistor/Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

A románok több mint háromnegyede személyesen is figyelemmel kíséri az ukrajnai eseményeket, és 60 százalékuk attól tart, hogy a szomszédos országot ért orosz támadások miatt Romániát is a megszállás veszélye fenyegeti – derül ki az IRES márciusban végzett közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint, amelyet az Agerpres idéz, a válaszadók 79%-a mondta, hogy személyesen követi az ukrajnai eseményeket, és mindössze 21% nyilatkozta azt, hogy nem kíséri figyelemmel a háborús híreket. Ugyanakkor a válaszadók 19%-a szerint a félelem a legerősebb érzés, amit az ukrajnai fegyveres konfliktussal kapcsolatban érez, 17%-uk szerint az együttérzés, empátia, 11%-uk szerint pedig a szomorúság.

A megkérdezettek 60%-a azt mondta, hogy fél attól, hogy Romániát az ukrajnai orosz támadások miatt megszállás fenyegeti, 39%-a válaszadóknak azt nyilatkozta, hogy nem tart ettől.

A megkérdezettek túlnyomó többsége – 96% – szerint Romániának támogatnia kellene az ukrán menekülteket, 38%-tól érkezett az a válasz, hogy fegyvereket is kelljen küldeni Ukrajnának, míg 21% szerint Romániának katonailag kellene beavatkoznia Ukrajna támogatására.

A megkérdezettek 77%-a úgy vélekedik, hogy a NATO képes lenne kezelni egy, a szövetség egyes térségbeli tagországai ellen irányuló orosz támadást, míg 20% szerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete nem tudná kezelni egy ilyen méretű konfliktus kialakulását.

Arra a kérdésre, hogy mit tennének, ha hazánkban fegyveres konfliktus törne ki, a válaszadók 14%-a válaszolta, hogy megpróbálná elhagyni az országot, 27% – maradna és harcolna, 36% – maradna és menedéket keresne, 20% pedig nem tenne semmi különöset.

Az IRES felmérést március 11. és 17. között végezték 1051, 18 éves és idősebb személyből álló mintán, és a megengedett maximális hibahatár 3,1%.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!