Holokauszttagadás: a SRI volt ezredese kamunak nevezte a holokausztot, a bírák azonban csak megrovásban részesítették

2022. április 1. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először született Romániában holokauszttagadás miatti jogerős ítélet, azonban a táblabíróság gyakorlatilag jóval enyhébb büntetést szabott ki az elkövetőre – aki egyébként a Román Hírszerző Szolgálat nyugalmazott ezredese –, mint amilyent az alapfokú döntés előírt.

A Bukaresti Fellebbviteli Bíróság elfogadta Vasile Zărnescu fellebbezését, akit a bukaresti 3. kerületi bíróság 2021. február 4-én holokauszttagadás bűntette miatt 13 hónap börtönbüntetésre ítélt halasztott végrehajtással.

Zărnescut, aki a Román Hírszerző Szolgálat nyugalmazott ezredese a fellebviteli bíróság figyelmeztetésben részesítette, hogy a jövőben ne kövessen el további bűncselekményeket. A holokauszttagadás miatt ez volt az egyetlen ítélet Romániában a bűncselekményt büntethetővé tevő 31/2002-es sürgősségi rendelet 20 éve alatt.
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt ezredese egy 2014-ben közzétett írásában a 20. század legnagyobb csalásának nevezte a holokausztot.

Romániában 2002 óta számít büntetendőnek a holokauszt tagadása, vagyis húsz évnek kellett eltelnie az első ítéletig. Alexandru Muraru liberális képviselő, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős kormánybiztos a G4Media megkeresésére az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy maga az a tény, hogy az elkövetőt bűnösnek találták, alapvető fontossággal bír. Az ítélet enyhítésével kapcsolatosan azonban kitérő választ adott, mondván, hogy mivel nincs jogászi végzettsége, nem tud nyilatkozni érdemben a döntésről.

Maximiliam Marco Katz, az Antiszemitizmus elleni Küzdelem Szervezetének igazgatója azonban elégedetlen a táblabíróság ítéletével.

„Az igazságszolgáltatás azon döntése, hogy elfogadta Vasile Zărnescu fellebbezését, miután bűnösnek találták holokauszttagadásban, semmissé és nevetségessé teszi a hatóságok által az antiszemitizmus és a holokauszttagadás elleni küzdelemben Romániában bejelentett haladást. Ezt a döntést nem lehet sem megérteni, sem elfogadni. Ha valaki nem lép fel e döntés ellen, akkor az antiszemitizmus elleni küzdelem stratégiáiról és az erre irányuló oktatási programokról szóló vitákat a szemétdombra dobja. Elvárom, hogy a kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős képviselője ne hagyja figyelmen kívül a precedenst, amelyet ez a felháborító döntés teremtett”.

A megrovás egyébként a legenyhébb büntetőjogi jogkövetkezmény, méghozzá nevelő jellegű intézkedés. A bűncselekmény elkövetőjének erkölcsi elítélését jelenti, minden egyéb joghátrány nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!