A jódtabletták szétosztása újabb vitát generált a szaktárca és a háziorvosok között

2022. április 01. – 08:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvosok a bürokráciára panaszkodnak, hiszen amúgy is túl van terhelve a rendszer, és jóval kevesebb családorvos van a kelleténél, ugyanakkor nehezményezik, hogy nincs egy tájékoztató kampány, amellyel megelőzhető volna az, hogy torlódás alakuljon ki az orvosi rendelőkben.

A romániai háziorvosok közül 10-ből közel 9 ellenzi a kálium-jód forgalmazását a praxisában – derül ki egy szakmai szövetség által végzett felmérésből.

Az orvosok panaszkodnak a bürokráciára a világjárvány okozta amúgy is hatalmas munkaterhelésen felül, de a lakosságot érintő egészségügyi kockázatokra is, az alacsony szintű egészségügyi oktatás és a koherens tájékoztató kampány hiánya miatt.

„Még nekünk sincs többé tekintélyünk a betegekkel szemben, amikor azt mondjuk nekik, hogy ne szedjenek bizonyos gyógyszereket” – erősítette meg a PressOne-nak Raluca Zoitanu, a Családorvosi Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Eközben az Alexandru Rafila által vezetett egészségügyi minisztérium folytatja a jódtabletták sürgős szétosztását, annak ellenére, hogy egy nukleáris baleset vagy egy háborús támadás Ukrajnában „lehetséges, de nem valószínű”. Ráadásul a kampány, amelynek célja a nyilvánosság tájékoztatása a gyógyszerekről, kevesebb mint egy hétig tart.

Nukleáris veszélyhelyzetben, a pajzsmirigy ártalom megelőzésére, kizárólag az illetékes hatóságok útmutatásainak megfelelően használható. A radioaktív jód belégzéssel és szennyezett élelmiszerrel jut be a szervezetbe. A jódtabletták megakadályozzák a radioaktív jód felvételét a pajzsmirigybe, fokozzák kiürítését és csökkentik a pajzsmirigy daganat kialakulásának kockázatát.

A szakember rámutatott arra, hogy a sugárzásnak bizonyos dózisúnak és bizonyos típusú sugárzásnak kell lennie. Nem minden baleset vagy támadás bocsát ki a légkörbe olyan sugárzást, amely veszélyes az emberekre és a pajzsmirigyre. Szerinte az volna ajánlott, ha a helyi felkészültségre fektetnék a hangsúlyt a hatóságok az országos lefedettség helyett, hogy amikor egy adott területen magas sugárzási szintet észlelnek, akkor ott reagálhassanak gyorsan és azonnal kiosszák a tablettákat. „De tudjuk, hogy Romániában ezeket a dolgokat nehéz megvalósítani. Nálunk az ‘azonnal’ azt jelenti, hogy ‘ha lesz időm’, ezért érthető a hatóságok döntése a tabletták kiosztásáról” – nyilatkozta Raluca zoitanu.

Az orvos az ellenhatásokra is felhívta a figyelmet : „Azoknál az embereknél, akiknek már vannak pajzsmirigyproblémáik, fennáll annak a veszélye, hogy azok súlyosbodnak, és általában nem tanácsos vagy jó nagy mennyiségű gyógyszert szedni. Fontos tudni, hogy az ezekben a kálium-jodid tablettákban lévő jód nem az a jód, amelyet a multivitaminok csomagolásán látunk. Ez egy rendkívül magas mennyiség, amely súlyosan befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.”

Az egészségügyi szakember fontosnak tartotta elmondani, hogy melyek azok az esetek, amikor nem volna szabad kálium-jodid tablettát szedni:

  • ha az illető allergiás a jódra vagy a Kálium-jodid tabletta egyéb összetevőjére,
  • ha 45 évesnél idősebb, mert a stabil jód-megelőzés kockázata a lehetséges előnyöket meghaladja,
  • bizonyos súlyos bőrbetegségekben,
  • öröklött eredetű izomgyengeségben,
  • allergiás érgyulladásokban.

A családorvosok nemcsak a rizikófaktorok miatt tiltakoznak a tervezert ellen, hanem amiatt is, mert ismét őket terhelik egy újabb feladattal. A szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy bármilyen hatósági értesítés, amely azzal kezdődik, hogy „menjen el a háziorvosához” vagy „hívja fel a háziorvosát”, az ugyanazon a napon legalább 5-10 telefonhívást jelent a téma iránt érdeklődő vagy nem érdeklődő betegektől. Ha azt mondják nekik, hogy menjenek el a háziorvosukhoz a jódtablettájukért, ebben, a háború miatt félelemmel teli helyzetben azt fogja eredményezni több száz nem tervezett beteg fog az ajtóban állni, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy azonnal megkapják ezeket a tablettákat. Az is előfordulhat, hogy még mielőtt megkapják a családorvosok a Közegészségügyi Igazgatóságoktól már torlódás alakulhat ki a családorovosi rendelőkben, aminek azok a betegek és egészségügyi ellátásra szoruló személyek látják kárát, akiknek fontos volna, hogy bejussanak a családorvosokhoz.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!