A jódtabletták szétosztása újabb vitát generált a szaktárca és a háziorvosok között

2022. április 1. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvosok a bürokráciára panaszkodnak, hiszen amúgy is túl van terhelve a rendszer, és jóval kevesebb családorvos van a kelleténél, ugyanakkor nehezményezik, hogy nincs egy tájékoztató kampány, amellyel megelőzhető volna az, hogy torlódás alakuljon ki az orvosi rendelőkben.

A romániai háziorvosok közül 10-ből közel 9 ellenzi a kálium-jód forgalmazását a praxisában – derül ki egy szakmai szövetség által végzett felmérésből.

Az orvosok panaszkodnak a bürokráciára a világjárvány okozta amúgy is hatalmas munkaterhelésen felül, de a lakosságot érintő egészségügyi kockázatokra is, az alacsony szintű egészségügyi oktatás és a koherens tájékoztató kampány hiánya miatt.

„Még nekünk sincs többé tekintélyünk a betegekkel szemben, amikor azt mondjuk nekik, hogy ne szedjenek bizonyos gyógyszereket” – erősítette meg a PressOne-nak Raluca Zoitanu, a Családorvosi Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Eközben az Alexandru Rafila által vezetett egészségügyi minisztérium folytatja a jódtabletták sürgős szétosztását, annak ellenére, hogy egy nukleáris baleset vagy egy háborús támadás Ukrajnában „lehetséges, de nem valószínű”. Ráadásul a kampány, amelynek célja a nyilvánosság tájékoztatása a gyógyszerekről, kevesebb mint egy hétig tart.

Nukleáris veszélyhelyzetben, a pajzsmirigy ártalom megelőzésére, kizárólag az illetékes hatóságok útmutatásainak megfelelően használható. A radioaktív jód belégzéssel és szennyezett élelmiszerrel jut be a szervezetbe. A jódtabletták megakadályozzák a radioaktív jód felvételét a pajzsmirigybe, fokozzák kiürítését és csökkentik a pajzsmirigy daganat kialakulásának kockázatát.

A szakember rámutatott arra, hogy a sugárzásnak bizonyos dózisúnak és bizonyos típusú sugárzásnak kell lennie. Nem minden baleset vagy támadás bocsát ki a légkörbe olyan sugárzást, amely veszélyes az emberekre és a pajzsmirigyre. Szerinte az volna ajánlott, ha a helyi felkészültségre fektetnék a hangsúlyt a hatóságok az országos lefedettség helyett, hogy amikor egy adott területen magas sugárzási szintet észlelnek, akkor ott reagálhassanak gyorsan és azonnal kiosszák a tablettákat. „De tudjuk, hogy Romániában ezeket a dolgokat nehéz megvalósítani. Nálunk az ‘azonnal’ azt jelenti, hogy ‘ha lesz időm’, ezért érthető a hatóságok döntése a tabletták kiosztásáról” – nyilatkozta Raluca zoitanu.

Az orvos az ellenhatásokra is felhívta a figyelmet : „Azoknál az embereknél, akiknek már vannak pajzsmirigyproblémáik, fennáll annak a veszélye, hogy azok súlyosbodnak, és általában nem tanácsos vagy jó nagy mennyiségű gyógyszert szedni. Fontos tudni, hogy az ezekben a kálium-jodid tablettákban lévő jód nem az a jód, amelyet a multivitaminok csomagolásán látunk. Ez egy rendkívül magas mennyiség, amely súlyosan befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.”

Az egészségügyi szakember fontosnak tartotta elmondani, hogy melyek azok az esetek, amikor nem volna szabad kálium-jodid tablettát szedni:

  • ha az illető allergiás a jódra vagy a Kálium-jodid tabletta egyéb összetevőjére,
  • ha 45 évesnél idősebb, mert a stabil jód-megelőzés kockázata a lehetséges előnyöket meghaladja,
  • bizonyos súlyos bőrbetegségekben,
  • öröklött eredetű izomgyengeségben,
  • allergiás érgyulladásokban.

A családorvosok nemcsak a rizikófaktorok miatt tiltakoznak a tervezert ellen, hanem amiatt is, mert ismét őket terhelik egy újabb feladattal. A szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy bármilyen hatósági értesítés, amely azzal kezdődik, hogy „menjen el a háziorvosához” vagy „hívja fel a háziorvosát”, az ugyanazon a napon legalább 5-10 telefonhívást jelent a téma iránt érdeklődő vagy nem érdeklődő betegektől. Ha azt mondják nekik, hogy menjenek el a háziorvosukhoz a jódtablettájukért, ebben, a háború miatt félelemmel teli helyzetben azt fogja eredményezni több száz nem tervezett beteg fog az ajtóban állni, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy azonnal megkapják ezeket a tablettákat. Az is előfordulhat, hogy még mielőtt megkapják a családorvosok a Közegészségügyi Igazgatóságoktól már torlódás alakulhat ki a családorovosi rendelőkben, aminek azok a betegek és egészségügyi ellátásra szoruló személyek látják kárát, akiknek fontos volna, hogy bejussanak a családorvosokhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!