Bitay Enikő akadémikust választották meg az EME elnökévé. Keszeg Vilmos alelnökként folytatja tevékenységét

2022. március 29. – 11:38

Bitay Enikő akadémikust választották meg az EME elnökévé. Keszeg Vilmos alelnökként folytatja tevékenységét
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület tisztújító közgyűlése. Fotó: az EME Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Bitay Enikő mérnök-informatikus váltotta az Erdélyi Múzeum-Egyesület élén az eddigi elnököt, Keszeg Vilmos néprajzkutatót, egyetemi tanárt. Az egyesület Teleki-díját Péntek János nyelvészprofesszor kapta.

Az erdélyi tudományos élet jeles személyiségeit tömörítő szervezet Bitay Enikő akadémikust, a Sapientia EMTE egyetemi tanárát választotta elnökévé. A tisztújító közgyűlésről honlapján közölt információkat az Erdélyi Múzeum-Egyesület.

Bitay Enikő, aki 2006 óta az EME főtitkári teendőit látta el az EME keretében, 1960-ban született Kolozsváron. szülővárosában, a Kolozsvári Műszaki Egyetemen 1984-ben anyagtudományi, öntészeti szakon szerzett oklevelet, 2003-ban ugyanitt kapta meg PhD-oklevelét műszaki anyagtudományból, 2008-ban pedig számítástechnika és automatizálás szakon szerzett oklevelet. 2000 óta az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományos munkatársa, 2007 óta a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi docense, a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban külső taggá választotta.

A közgyűlésen a teljes vezetőség megújult. Keszeg Vilmos, aki az EME elnöke volt négy évig, ezután alelnökként folytatja tevékenységét. Alelnök lett Bódizs György főorvos, Kerekes László ny. egyetemi tanár és Sipos Gábor akadémikus, történész is. A főtitkári tisztségre, melyet eddig Bitay Enikő látott el, Bogdándi Zsolt történészt, az EME tudományos munkatársát választották. A gazdasági tanácsosi tisztséget a következő négy évben is Fábián Botond közgazdász tölti be, az egyesület jogtanácsosa pedig Veress Emőd jogász. Választmányi tisztújítás is volt, a választmányi tagok egy részét újraválasztották, de új tagok is kerültek be.

A közgyűlés alkalmával az Erdélyi Múzeum-Egyesület Teleki József-díjával ismerték el Péntek János kolozsvári nyelvészprofesszor munkásságát

A Teleki József tudományos díjat az EME és a Gróf Mikó Imre Alapítvány ítéli oda, és ötévente ítélik oda. A kitüntetéssel az erdélyi, a máramarosi, a partiumi, a bánáti és a romániai magyarság újkori és legújabb kori történetére, a legtágabban értelmezett művelődéstörténetére és néprajzára vonatkozó adattárakat, forráskiadványokat és tudományos monográfiákat jutalmazzák.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Teleki József díját Péntak János nyelvészprofesszor kapta. Fotó forrása: eme.ro
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Teleki József díját Péntak János nyelvészprofesszor kapta. Fotó forrása: eme.ro

Péntek János nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, akadémikus, szakterülete a nyelvtudomány és néprajztudomány; szociolingvisztika, dialektológia, népnyelv és népi kultúra viszonya. 1964-től oktató a kolozsvári egyetem magyar nyelvtudományi tanszékén, alapító tagja (1993), később (1997-től) elnöke az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének, szakmai igazgatója a Szabó T. Attila Nyelvészeti Intézetnek. 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia tagja, amely Arany János-életműdíjjal tüntette ki 2007-ben. 2007–2014 között alapító elnöke volt az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának. Számos kötete közül a 2021-ben megjelent Kalotaszegi tájszótár a legfrissebb.

A díjazott betegsége miatt nem volt jelen a tisztújító közgyűlésen, méltatását Benő Attila intézetvezető olvasta fel. A laudációban a méltató részletesen ismertette a nyelvészprofesszor munkásságát:

Az erdélyi magyar nyelv és nyelvi közösség helyzete iránti érdeklődését és elkötelezettségét jelzik Péntek János szaktanulmányai, kötetei, amelyek a szociolingvisztikát valóban hasznos és közérdekű nyelvészetté teszik. Ezek a könyvek már címükben is jelzik az elemzések főbb szempontjait: A megmaradás esélyei. Anyanyelvű oktatás, magyarságtudomány, egyetem Erdélyben, Az anyanyelv mítosza és valósága, A nyelv ritkuló légköre, Nyelvi jogi környezet és nyelvhasználat, Oktatás: nyelvek határán, Változó korunk – változó nyelvünk. Ebben a vonatkozásban kiemelendő: A magyar nyelv Romániában (Erdélyben) c., az EME és a Gondolat Könyvkiadó által megjelentetett kötet. Ez a monográfia – a korábbi eredményeket újabb empirikus kutatásokkal kiegészítve – átfogó és sokoldalú képet nyújt a magyar nyelv erdélyi helyzetéről, amint ezt a könyvről eddig megjelent magyar és angol nyelvű értékelések is jelzik.

A tisztújító közgyűlés napirendjén szerepelt a gróf Mikó Imre-emléklapok, az alapító tagok okleveleinek átadása, emellett díjazták az év könyvének választott EME-kiadványt is.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Biró Annamária részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME szakszerű és eredményes kiadói tevékenysége és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül. A kitüntetettet Keszeg Vilmos, az EME leköszönő elnöke laudálta.

Dobránszky János részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott a szervezet jelentős kutatói tevékenysége és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül. A díjat Keszeg Vilmos és Bitay Enikő közösen nyújtották át.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!