Az elmúlt 50 év legsokkolóbb áremelkedésére számít a Világbank az ukrajnai háború miatt

2022. április 27. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 50 év legsokkolóbb áremelkedéséhez vezethet az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború a Világbank szerint – írta a BBC.

A búzától a földgázig minden látványosan drágulni fog az előrejelzés szerint, és ennek hatalmas humanitárius következményei is lesznek – közölte a jelentés társszerzője, Peter Nagle.

Az energiaárak átlagosan 50 százalékkal nőnek, Európában azonban sokkal látványosabban: itt a földgáz árának megkétszereződése várható. 2023-ban és 2024-ben ugyan határozott csökkenést remélnek, ám az árak így is legalább 15 százalékkal lesznek magasabbak, mint 2021-ben.

Az 1973-as olajválság óta most volt a legnagyobb az energiaárak emelkedése 23 hónapos szakaszt tekintve.

Az európai földgázigény 40 százaléka orosz forrásokból jön, a kőolajnak pedig valamivel több mint a negyede – azzal azonban, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, politikai szempontból is egyre nehezebbé válik az import fenntartása, miután ezzel a külvilág lényegében az orosz agressziót finanszírozza, alapvető bevételeket biztosítva a Kremlnek.

Miután már Németország is olajforrásainak gyors átstrukturálását tervezi, ez azt jelenti, hogy az Oroszországon kívüli forrásokra gyorsan nőni fog a kereslet, azaz, ennek megfelelően növekedni fognak az árak is.

Hasonló áremelkedés várható az élelmiszerek területén is – részben azért, mert a világban is meghatározó orosz és ukrán búzaexport kieshet: előbbi a szankciók miatt, utóbbi pedig azért, mert a háború lehetetlenné teszi a mezőgazdasági munkákat.

Dollárban kifejezve a búza 42 százalékkal drágulhat a világpiacon, és hasonló emelkedést könyvelhet el a csirkehús is. Az ENSZ felmérése szerint az élelmiszerek árindexe 60 éve, a mérések kezdetek óta most lesz a legmagasabb.

Ritka kivételként azonban a rizs és a tea árának csökkenésével számolnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!