Az elmúlt 50 év legsokkolóbb áremelkedésére számít a Világbank az ukrajnai háború miatt

2022. április 27. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 50 év legsokkolóbb áremelkedéséhez vezethet az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború a Világbank szerint – írta a BBC.

A búzától a földgázig minden látványosan drágulni fog az előrejelzés szerint, és ennek hatalmas humanitárius következményei is lesznek – közölte a jelentés társszerzője, Peter Nagle.

Az energiaárak átlagosan 50 százalékkal nőnek, Európában azonban sokkal látványosabban: itt a földgáz árának megkétszereződése várható. 2023-ban és 2024-ben ugyan határozott csökkenést remélnek, ám az árak így is legalább 15 százalékkal lesznek magasabbak, mint 2021-ben.

Az 1973-as olajválság óta most volt a legnagyobb az energiaárak emelkedése 23 hónapos szakaszt tekintve.

Az európai földgázigény 40 százaléka orosz forrásokból jön, a kőolajnak pedig valamivel több mint a negyede – azzal azonban, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, politikai szempontból is egyre nehezebbé válik az import fenntartása, miután ezzel a külvilág lényegében az orosz agressziót finanszírozza, alapvető bevételeket biztosítva a Kremlnek.

Miután már Németország is olajforrásainak gyors átstrukturálását tervezi, ez azt jelenti, hogy az Oroszországon kívüli forrásokra gyorsan nőni fog a kereslet, azaz, ennek megfelelően növekedni fognak az árak is.

Hasonló áremelkedés várható az élelmiszerek területén is – részben azért, mert a világban is meghatározó orosz és ukrán búzaexport kieshet: előbbi a szankciók miatt, utóbbi pedig azért, mert a háború lehetetlenné teszi a mezőgazdasági munkákat.

Dollárban kifejezve a búza 42 százalékkal drágulhat a világpiacon, és hasonló emelkedést könyvelhet el a csirkehús is. Az ENSZ felmérése szerint az élelmiszerek árindexe 60 éve, a mérések kezdetek óta most lesz a legmagasabb.

Ritka kivételként azonban a rizs és a tea árának csökkenésével számolnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!