A tojásos nokedli szereti az ecetes fejes salátát

2023. május 25. – 14:43

A tojásos nokedli szereti az ecetes fejes salátát
Saláta és nokedli egy tányérban, mégpedig direkt! – Fotó: Ács Bori/ Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A tojásos nokedli mindkét gasztrosorozatunkba illik: egyszerű elkészíteni, szezonális, gyors, és még olcsó is, az egyetlen hibája, hogy türelmetlen. Se a nokedli, se a saláta nem vár, azonnal meg kell mindkettőt enni. Lehetőleg együtt!

Furcsán hangzik, hogy egy tésztaétel tavaszi ételnek minősül, hiszen a három darab összetevője (tojás, liszt, tejföl) közül egyik sem szezonális jellegű alapanyag. Amiért mégis ilyenkor van szezonja, az az ecetes fejes saláta, amivel kéz a kézben jár, amitől igazán különleges, összetett étellé válik. Olyannyira, hogy én egészen szoros közelségben eszem a kettőt, bár ettől sokan a falnak mennek. Épp ettől a nyers-főtt, hideg-forró, ropogós-lágy kontraszttól lesz olyan jó ez a fogás, arról már nem is beszélve, mennyire jó, ahogy az ecetes öntet kicsit rácsorog a nokedlire. Persze lehet kulturáltan, külön tányérokból is enni, csak úgy egészen más lesz az élmény.

Elképesztően egyszerű étel ez: nokedli, amelyre ráütnek pár tojást, átmelegítik, és tálalják. Mégis olyan fogás, amit az utóbbi 15 évben valamiért állandóan újragondolnak, megcsavarnak, átértelmeznek, tesznek bele szuvidált/fermentált/szárított-reszelt tojást, szarvasgombát, szifonos tejfölhabot, a salátát meggrillezik, szóval történik vele mindenféle, ami irtó izgalmas. Csak éppen ezek aztán végeredményben nem tojásos nokedlik.

Ám szerintem ez az az étel, aminek – például az olaszok carbonarájához vagy a franciák hagymaleveséhez hasonlóan – éppen az a lényege, hogy egyszerű. Van olcsó és puccosabb változata, de legfőképp és mindenek felett technikája, ami az alapanyagon túl a legeslegfontosabb az elkészítésében. Mint a legtöbb tojásételnél, itt is ott dől el élet és halál, akarom mondani szárazság és krémesség kérdése, hogy meddig és milyen hőmérsékleten sül a nokedli és pontosan mennyi időt tölt együtt a tojással a serpenyőben.

A nokedli persze nem magyar dolog, van a szlovák és az osztrák szomszédoknál is, meg a németeknél, ebből a nyelvből jön a név: Nockerl. A kavics, kicsi szikla szóból ered, és a hokedli, cvekedli, svindli szavak mintájára alakult. A galuska, amit ma már a nokedli szinonímájaként használnak sokfelé, eredetileg tágabb fogalom volt, lengyel szóból ered és szlovák közvetítéssel került hozzánk, mindenféle tésztaételre értették. Van, aki ma úgy véli, a galuska az, amit deszkáról, késsel vagy spaknival szaggatnak a forró vízbe, más szerint csak abban különbözik a nokedlitől, hogy nagyobb és hosszúkásabb. Ez még mind semmi, mert van, aki idekeveri a krumplis tésztákat, nudlikat és gnocchikat is, de az egészen más történet. Ha ezen a ponton úgy érzi, egészen összekavarodott a nokedlik és galuskák világában, nem csoda, szóval a lényeg:

  • Spätzle – német nokeldiféle, tésztáját tejjel és tojással keverik, főzés után sajt és szalonna kerül rá
  • Juhtúrós sztrapacska – szlovák nokedli, amelynek tésztájában reszelt krumpli van, rajta sok juhtúró és pirított szalonna
  • Nokedli/galuska – magyar köretféle, amit ki tojással és vízzel, ki csak tojással, ki tojással és tejföllel kever ki, majd vagy nokedliszaggatón áteresztve főzi, vagy deszkáról, késsel szaggatja.

A képlet amúgy nem csak egyszerű, de jól állítható is: kell hozzá tojás, liszt, és valamilyen folyadék, ami lehet víz, tej, tejföl is. A pontos recept sokban függ a tojások méretétől, itt írtunk egy irányadó arányt, de a legjobb, ha kevés folyadékkal indítunk, majd kis mennyiségekben adagoljuk hozzá, míg nem folyós, de nem is száraz tésztát kapunk. Fontos, hogyha kézzel, deszkáról szeretnénk szaggatni, akkor kicsit keményebbre kell keverni, ha pedig szaggatóval, akkor lágyabbra.

Az ecetes fejes salátának is elég egyszerűek a titkai: az egyik, hogy azonnal felhasználjuk, amint megvettük, mert a fejes saláta nem áll el. A másik az öntet, amit mindenki másképp szeret: a klasszikus recept nagyon erős ecettel és nagyon sok cukorral készül, olaj pedig nem is kerül bele. Sokkal könnyebb eltalálni az ideális édes-savanyú arányt, ha enyhébb ecettel indulunk neki, a 3-6 százalékosak a legalkalmasabbak a feladatra.

Tojásos nokedli ecetes fejes salátával

Alapanyagok 4 személyre:

a salátához:

  • egy fej saláta (csak az ép, ropogós levelek)
  • fél dl 6 %-os ecet
  • egy evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 1 dl víz

A nokedlit az itt leírt recept alapján elkészítem.

A salátát levelekre szedem, nagyon alaposan átmosom. Egy nagy salátástálban elkeverem az ecetet a cukorral és a sóval, vízzel hígítom, belekeverem a salátát, alaposan átforgatom.

Egy mély tányérba ütöm a tojásokat, enyhén felverem őket, picit sózom. Előkészítem a tányérokat, hogyha a tojás megszilárdult a nokedlin, azonnal kitálalhassam. Én ekkor beleteszem a salátát is, de ez ízlés dolga.

Egy serpenyőben – amiben majd az összes nokedli el fog férni – felolvasztom a vajat, hozzákeverem a tejfölt, majd erre borítom a kész nokedliket. Kevergetve átmelegítem az egészet, de nem pirítom. Egészen alacsonyra mérséklem a lángot. A nokedlire öntöm a tojást úgy, hogy közben folyamatosan kevergetem. A kevergetést addig folytatom, míg éppen csak el nem kezd krémesen szilárdulni a tojás a nokedlin, ekkor azonnal tányérokba osztom.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!