Elronthatatlan receptek a Telexen, kezdőknek: így süss rántottát!

2022. november 15. – 20:12

Elronthatatlan receptek a Telexen, kezdőknek: így süss rántottát!
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Minden egyre drágább, így mostanra az is elkezdett barátkozni az otthon főzés gondolatával, aki eddig csak teát és mikrós lasagnét készített. Nincs mese, még a magas energiaárakkal számolva is sokkal olcsóbb ebédet főzni magunknak, mint étterembe menni vagy házhoz rendelni. A Telex gasztro rovata gyakran szól olyanokhoz, akik már évek óta főznek, de új dolgokat szeretnének kipróbálni, vagy megszokott ételek módszereit tökéletesítenék. Most viszont azoknak segítünk, akik nem szoktak maguknak főzni semmit, vagy azért, mert azt gondolják magukról, hogy nem tudnak, vagy mert nem az alapoknál kezdték a tanulmányaikat.

Sokan nem tanultak meg főzni, aztán pedig egyszer csak azon kapták magukat, hogy már nincs idejük ilyesmire, vagy azt gondolják, már nem is lennének képesek ezeknek az ismereteknek a megszerzésére. Ebben az esetben a kezdők hajlamosak túl nehéz ételekbe belevágni, ami elsőre olykor kudarccal járhat, ezért érdemesebb alapreceptekkel kezdeni. Itt a nagy lehetőség: a legegyszerűbb fogások kudarcbiztos módszereivel mindenki számára fontos ételek receptjeit fogjuk megmutatni. Olyanokkal, amelynek elkészítését sok könyv vagy magazin annyira evidensnek gondolja, hogy nem írja le. Röviden, de minden fontos lépésre kitérően fogjuk őket elmagyarázni, nem lesz benne olyasféle utasítás, mint „készítsünk világos rántást”, vagy „glaszírozzuk be”, szóval mindenki tudni fogja őket követni.

Sokan azért nem mernek belevágni a főzésbe, mert azt hiszik, egy étel elkészítéséhez mesterszakácsnak kell lenni, vagy valami mágikus ügyességre van szükség. Ezekhez az ételekhez semmi ilyesmi nem kell majd, a tűzveszélyes momentumokat leszámítva kisiskolások is el tudják őket készíteni.

Olyan is akad, aki azt gondolja, rengeteg kütyü, konyhai űrtechnika kell egy jó saláta, egy finom leves vagy egy hús-krumpli ebéd kivitelezéséhez. Ebben a sorozatban olyan ételek fognak szerepelni, amikhez nem kell hiperrobotgép, se méregdrága edények. Ami nélkül nem lehet nekiállni, az egy jó konyhakés, ami tényleg éles, egy nehéz, vastag vágódeszka, egy szintén nehéz fazék, egy ugyancsak súlyos tepsi, meg egy jó – tapadásmentes, azaz teflonos, a vas haladóknak való – serpenyő.

Nem lesznek rejtélyes mértékegységek, jelezzük, pontosan hány decis bögrére van szükség, vagy mekkora az az egy kanál, csipet vagy marék. Az alapanyagokat is pontosan jellemezzük, nem lesz köztük semmi különlegesség, amiért delikátokra kellene vadászni, csupa olyasmiről lesz szó, ami a sarki boltban is kapható.

A lépéseket jól érthetően különválasztjuk, és azt is elmondjuk, mik az esetleges buktatók, hogy senki ne lépjen bele a legveszélyesebb csapdákba. Leírjuk, mikor jó, mikor van kész az étel.

Első lépések

A rántottától, tejbegríztől indulunk, megtanulunk rizst, tésztát, levest főzni, és csirkét sütni, alap, egytálas-keverős sütiket is készítünk, majd fokozatosan emeljük a szintet. A recepteket folyamatosan teszteljük valódi, hús-vér kezdőkön, hogy sikítsanak, ha vannak homályosan megfogalmazott vagy félreérthető pontok, illetve hogy beszámoljanak a sikereikről vagy kudarcaikról.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

A mondást, miszerint „még egy rántottát sem tud sütni”, általában a teljes önállótlanság szinonimájaként használják. Ezzel az alapétellel is az a helyzet, mint sok másikkal: mindenki azt gondolja, hogy egy szimpla dolog, de valójában mindenki másképp szereti, így mindenkinek más az eszményi. Rántottát enni reggelizőben 2000 forint alatt alig-alig lehet kapni, jóllehet az anyagköltsége a legjobb kenyérrel, friss zöldséggel körítve sem lehet több 500 forintnál.

A nagykönyvben megírtak szerint a rántotta akkor jó, ha se nem túl lágy (szakszóval: taknyos), se nem egészen száraz, lágy, de vannak benne sültebb sávok. Ennek eléréséhez sokféle technika létezik, ki nagyon alacsony lángon csinálja, ki gyorsan, de forró serpenyőben. Most a legbiztonságosabb technikát mutatjuk be. Vannak különböző formák, ki egészen darabosan, ki hajtogatva szereti: ez a verzió egy belül lágy, kívül szilárd, kicsit szebb kiadás, lehet egyszerűen csak kevergetni, az is rántotta lesz. Itt a mennyiségeken nem múlik sok minden, pár gramm ide vagy oda nem számít, így gyakorolni is jó rajta.

A hajtogatás – Fotó: Ács Bori / Telex
A hajtogatás – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok egy személyre:

  • 2 tojás
  • egy kiskanál vaj
  • 2 csipet só
  • frissen őrölt bors (elhagyható)

1. Előveszek egy tapadásmentes teflonserpenyőt, egy öblös tálat, villát, és spatulát vagy fakanalat. A tányért is előkészítem, amiből enni fogom a rántottámat.

2. A tojásokat egyenként a mélytányérba töröm. Ezen a ponton felmerülhet a kezdőben, vajon hogyan kell feltörni egy tojást. A tojást markomba veszem, majd a tányér széléhez koccantom úgy, hogy kb. másfél centis repedés képződjön rajta. Ekkor a tányér fölé helyezem, és két hüvelykujjam körmével a repedés mentén két félre bontom a héjat, így a tartalma a tálba csusszan. Millió videó van erről a mozdulatról a neten, de ez a legtömörebb.

3. Sózom. Egy villával alaposan felverem. A lényeg, hogy egyneművé váljon a sárgája és a fehérje, ehhez laza csuklóval kis mozdulatokkal kell ütögetni a tálban lévő tojásokat. Van, aki ilyenkor ad hozzá egy löttyintésnyi tejet vagy tejszínt: ezt is lehet, a lényegen nem sokat változtat. Sokakban bizonytalanságot kelt a „csipet” mint mennyiség meghatározása. A csipet annyi, amennyit a hüvelyk- és mutatóujjunkat (a háromujjas csipet már nagyobb) egy sóval teli dobozba dugva képesek vagyunk összecsippenteni. Ez nyilván függ a kezünk nagyságától is. Pontosabb meghatározása 1/16 teáskanál: a valóságban sajnos olyasmi, amit gyakorlattal érez meg az ember, ráadásul ahány ízlés, annyi igény. Sótartós sózást semmiképp nem javaslunk, nagyon könnyű vele elszaladni, a legjobb a két ujjunkkal sózni. A lényeg: kezdjük kevesebbel, és igazítsunk a végén: a sótlan javítható, az elsózott nem.

4. A serpenyőt a tűzhely kisebb méretű rózsáján, közepes lángon felmelegítem. Beleteszem a vajat, és ha elolvadt, a tojást is beleöntöm.

5. Nem nyúlok hozzá, megvárom, míg az alja egy vékony rétegben megszilárdul.

6. Ekkor a spatulával vagy falapáttal alányúlok, és a felkarolt darabot behajtom a serpenyő közepe felé.

7. Így teszek körben az egész letapadt résszel. A még nyers tojás így kifolyik a serpenyő szélére, és megsül.

8. Akkor van kész a rántotta, ha a közepét leszámítva mindenütt szilárd, nem folyik, de nem is száraz. A közepén maradjon krémes, mint egy puding: ebben a pillanatban szedjük ki egy tányérra, különben még ha elzárjuk is alatta, tovább sül.

Variációk:

Betétes rántották:

A választott betétet – például a fenti mennyiséghez kb. 50 gramm szeletelt kolbászt/sonkát és negyed vöröshagymát – a vajon megpirítom, és erre öntöm a tojást. Minden más a fent leírtak szerint történik.

Feltétes rántották:

A választott feltétet (például reszelt sajt, friss zöldfűszer, csili) a sütés utolsó előtti pillanatában a kész rántottára szórom.

A következő részben megtanulunk krémlevest főzni, tartsanak velünk!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!