Ez egyáltalán nem vicces

2023. január 14. – 22:30

Ez egyáltalán nem vicces
Tinédzser punkok, akik gyorsan magukévá tették a Sex Pistols stílusát – Fotó: Sunday Mirror / Mirrorpix / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Érezted már valaha magadat megcsalva? Jó éjszakát!” – búcsúzott a közönségtől a láthatóan megrendült Johnny Rotten. Levonult a színpadról, majd pár nappal később bejelentette a popzene történetének legfelforgatóbb zenekarának, a Sex Pistolsnak a feloszlását. A rövid életű punkzenekar 45 évvel ezelőtt, 1978. január 14-én, a San Franciscó-i Winterlandben adta utolsó koncertjét a szinte elkerülhetetlen 1996-os nagy újraegyesülésig.

Arról lehet vitázni, hogy a punkot mint műfajt ki találta fel, Iggy Poppal vagy a Ramonesszal is elő lehet hozakodni, de az talán vitán felül áll, hogy az úttörők közül a Sex Pistols tette megkerülhetetlenné, és vált programadóvá is a szcénán belül. Bár a rockzene első hajtásaira vagy éppen a Beatlesre is simán ráhúzták, hogy valami ördögi dolog, a fiatalság megrontója és züllésbe taszítója, de a Sex Pistols még ehhez képest is valami újat hozott. A totális dekadencia és anarchizmus ígéretét, a fennálló társadalmi rendszer szarkasztikus ostorozását és a kispolgári lét elutasítását, mindezt végtelenül lecsupaszított, agresszív és energikus zenei formákba csomagolva. Ehhez társult még a divatot is teremtő megjelenésük, a szakadt cuccok, bakancsok, biztosítótűk, tüskés és festett frizurák is kötelező elemeivé váltak a punknak.

Az Egyesült Királyságban 1975-ben színre lépő zenekar mindennek és mindenkinek beintett, kifigurázta a britek ragaszkodását a királyi családhoz és a monarchiához, a himnuszra utaló God Save the Queen című számukban pedig egyenesen fasiszta rendszernek titulálták a monarchiát. Ez a szám is éppen elég lett volna a mítoszteremtéshez, egyszerre felkorbácsolva az irántuk áradó gyűlöletet és szeretetet, de a zenekar gondoskodott róla, hogy rövid, szűk három évet megélt fennállása alatt mindig legyen ok róluk beszélni.

Fotó: John Mead / Mirrorpix / Getty Images
Fotó: John Mead / Mirrorpix / Getty Images

A Sex Pistols a The Strand nevű zenekarból formálódott, amelyben Steve Jones (a kép jobb szélén) gitáros és Paul Cook (balról a második) dobos zenélt együtt, a többi tag gyakran cserélődött körülöttük. 1974-ben a basszusgitáros Glen Matlock csatlakozott hozzájuk, majd egy évvel később feltűnt az énekes Johnny Rotten (a kép bal oldalán) is. Az utóbbi két tag érkezésében nagy szerepe volt Malcolm McLarennek is: későbbi menedzserként a zenekar felfuttatásában és széthullásában is benne volt a keze. McLaren Londonban több butikot is működtetett, amelyben gyakran lógtak a dekadens divatra nyitott fiatalok, mint Rotten, aki a Sex Pistolshoz való igazolásakor éppen egy Gyűlölöm a Pink Floydot feliratú pólót viselt. Matlock még az igazán nagy sikerek előtt távozott, bár a zenekar egyetlen lemezén fel van tüntetve dalszerzőként, annak megjelenésekor már nem volt tag. A kirúgás valódi oka a Matlock és Rotten közötti feszültség lehetett, de az együttes inkább az imázsukhoz jobban illő indokokat hintett el a médiában. Olyanokat, hogy Matlocknak azért kellett mennie, mert szerette a Beatlest, mosta a lábát, vagy hogy nem volt Sex Pistols-os a megjelenése. Matlock helyére aztán Sid Vicious (jobbról a második) érkezett, aki szintén nem volt egyszerű eset.

Fotó: Ian Dickson / Redferns; Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images Fotó: Ian Dickson / Redferns; Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images
Fotó: Ian Dickson / Redferns; Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images

A Pistols 1975 novemberében kezdett koncertezni, először művészeti egyetemek klubjaiban léptek fel, majd később londoni pubokban játszottak. A zenekar vehemens, a technikát és a berendezést sem kímélő előadásmódja – Rotten döntött-borított maga körül mindent és folyton elhagyta a színpadot, míg Steve Jones egyszer azt mondta, hogy nem is igazán zenében, hanem a káoszban utaznak – megbabonázta a közönséget, de első fellépésükön ezt látva a felszerelést kölcsönadó zenekar, a cuccát féltve inkább kihúzta a dugót a konnektorból. A Sex Pistols korai fellépései nagy hatást váltottak ki, hozzájárultak más punkzenekarok beindulásához, például a Buzzcockéhoz, de Joe Strummer is az ő koncertjüket látva fordult a punk felé, majd alapította meg a Clasht.

Fotó: Richard Braine / PYMCA / Universal Images Group / Getty Images
Fotó: Richard Braine / PYMCA / Universal Images Group / Getty Images

A punk nemcsak a zenében hozott újítást, hanem külön divatot is teremtett. Rohamos gyorsasággal terjedtek a saját kezűleg átalakított ruhadarabok.

Fotó: Bill Rowntree / Mirrorpix / Getty Images
Fotó: Bill Rowntree / Mirrorpix / Getty Images

A Sex Pistolsban rejlő lehetőségeket a zabolátlanságuk ellenére a zeneipar is gyorsan felfedezte magának, és az EMI Records már 1976 októberében leszerződtette két évre a zenekart, és gyorsan lemezt is akart csináltatni velük. A nyomást nehezen viselték Jonesék, de végül novemberben kijött az első kislemezük, a szintén programadónak számító Anarchy in the U.K. Nagylemezt már nem vehettek fel, a mert a kiadó rövid úton lapátra tette a zenekart, amikor azzal szembesült, hogy a punkok bizony punk módra is viselkednek. A biztosítékot az verte ki, hogy egy decemberi élő tévéadásban káromkodtak a tagok, és bár maga a műsor nem volt nagy elérésű, a másnapi bulvárlapok gondoskodtak a botrányról.

1977. március 10-én a zenekar az A&M Recordshoz írt alá, de az itteni pályafutásuk még rövidebb volt, mint az EMI-nél. Egy hét múlva szerződést bontott a kiadó velük, mert botrányok és balhék követték egymást. A nyilvános aláírás után az A&M székházába meglehetősen részegen mentek a tagok, Sid Vicious összetört egy vécécsészét, és megvágta a lábát, Jones a női vécében egy női alkalmazottal próbált szexelni, míg Rotten ordítozott a személyzettel. Néhány nappal később buliban a Sex Pistols összebalhézott egy másik zenekarral, majd az A&M igazgatójának közeli ismerősét is megfenyegette valaki a zenekar közeléből. Ez már túl sok volt a kiadónak, de a Sex Pistols a szerződési záradéknak köszönhetően így is rengeteg pénzzel léphetett le.

Fotó: Brian Cooke / Redferns / Getty Images
Fotó: Brian Cooke / Redferns / Getty Images

A zenekar végül a Virginhez került, és a kiadó még nagyobbra fújta a polgárpukkasztást, a királyság intézményét gyalázó God Save the Queen megjelenését pont a II. Erzsébet királynő 25 éves uralkodását ünneplő napra tették. A dal úgy is elsöprő sikert ért el, hogy annak lejátszást megtagadta a BBC és egy sor független rádióadó is. A képen látható buszon is a God Save the Queent reklámozzák, de sem a dal címét, sem előadóját nem írták rá a plakátra, a Sex Pistols egyszerre volt szégyellni való és szenzációs zenekar. Ezzel a számmal a slágerlista második helyére is felkapaszkodtak – tíz nap alatt 150 ezer kislemezt adtak el –, de a lemezboltokban kitett táblákon is üresen maradt a soruk. Persze mindenki tudta, kit illet meg az a hely, és bizonyítékok vannak arra is, hogy a toplistákat felügyelő hanglemezipari szervezet gondoskodott arról, hogy a Sex Pistols ne lehessen első.

Fotó: Mike Lloyd / Mirrorpix; Brian Cooke / Redferns / Getty Images Fotó: Mike Lloyd / Mirrorpix; Brian Cooke / Redferns / Getty Images
Fotó: Mike Lloyd / Mirrorpix; Brian Cooke / Redferns / Getty Images

McLaren a végletekig ki akarta aknázni a God Save the Queen botrányos sikerét, ezért két nappal a királynő hajós felvonulásának megcsúfolásaként a Sex Pistolst is végigcsónakáztatta a Temzén. A terv az volt, hogy a bérelt hajón ikonikus épületek előtt elhaladva koncerteznek majd. A rendőrség viszont közbelépett, és a partra kényszerítette a hajót, majd több embert letartóztattak. Többek között a bal oldali képen látható, nemrég meghalt, „a punk keresztanyjának” tartott Vivienne Westwoodot, aki McLarennel együtt vitte azokat a butikokat, amelyekben a Sex Pistols-tagok is megfordultak.

Fotó: Rb / Redferns / Getty Images
Fotó: Rb / Redferns / Getty Images

Amikor McLaren énekest keresett a Sex Pistolsba, állítólag Westwood javaslatára választotta Rottent, de később kiderült, hogy félreértés történt, és a nő egy másik Johnra gondolt. Ez volt Sid Vicious – az ő polgári neve is John volt – , aki később aztán bekerült a zenekarba. A Pistols megjelenésében is magán viselte Westwood keze nyomát. A kép jobb szélén álló Jones az általa tervezett pólót viselte ezen a koncerten. A póló közepére Westwood egy náci horogkeresztet rakott, amelyre II. Erzsébet portréja és egy fejjel lefelé fordított, keresztre feszített Krisztus is került a Sex Pistols dalszövegek és a destroy (pusztítás) szó társaságába. Azt később Westwood is elismerte, hogy ez a legvitatottabb alkotása, egyesek szerint csak üres provokáció volt ez a minta, míg ő inkább úgy értelmezte, hogy a világ diktátoraival szállt szembe vele.

Fotó: Mike Lawn / Evening Standard / Hulton Archive / Getty Images
Fotó: Mike Lawn / Evening Standard / Hulton Archive / Getty Images

A Sex Pistols leginkább démoni figurája, a Matlock helyére érkezett Sid Vicious, akinek nagy szerepe volt abban, hogy végül szétrobbant a zenekar. Vicious körül állandóan forrt a levegő, az izgága, nyughatatlan fiú hol üveggel, hol biciklilánccal verekedett punkbulikon. McLarennek persze pont egy ilyen figurára volt szüksége, miközben a zenekar tagjai már unni kezdték menedzserük médiahekkjeit és az erőltetett pusztító imázst. Vicious, akinek nevéhez a pogózás feltalálását is kötik, másik problémája az volt, hogy nem nagyon tudott zenélni, korábban dobos volt, míg a Pistolsban basszusgitárosra volt szükség. A zenekar egyetlen lemezére, a Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistolsra is szinte Jones játszotta fel az összes részét. Egy korábbi New York-i prostituált, Nancy Spungen feltűnése után Vicious még inkább kilógott a zenekarból. Spungen hatására heroinozni kezdett, rákattant a szerre, de legalább ennyire függött barátnőjétől is, és emiatt egyre jobban elidegenedett a többiektől. Egy idő után Rotten és a Cook, Jones páros között is megromlott a viszony, alig beszéltek már egymással.

Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images
Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images

A Sex Pistols 1978-ban próbálta meghódítani Amerikát, de a rövid turnéjuk még inkább kiélezte a zenekaron belüli válságot, és végül szétrobbantotta. Bár New Yorkban és Los Angelesben élénk punkszíntér működött, McLaren tudatosan kerülte ezeket a helyeket, főként az Egyesült Államok déli részére, kisebb klubokba szervezett koncerteket, ahol jobbára cowboyokra és redneckekre, a Pistols zenéjére kevésbé nyitott, konzervatív közönségre lehetett számítani. McLaren imádott feszültséget kelteni, és ilyen közegben borítékolható volt, hogy lesz valami balhé. Hogy ennek megfelelő szemtanúi is legyenek, arról is gondoskodott, a koncertekre sok újságírót meghívott, hogy hírét vigyék a káosznak, ezzel is építve a Sex Pistols legendáját.

Fotó: Richard McCaffrey / Michael Ochs Archive / Getty Images
Fotó: Richard McCaffrey / Michael Ochs Archive / Getty Images

A Pistols koncertjein megszokott volt, hogy például a zenekar tagjait köpködik, dobálják a közönség soraiból, és viszont, de ez az amerikaiak egy részét váratlanul érhette, ahogy a fülsiketítően hangos zene is. Ráadásul a zenekar tagjai általában meg is bosszulták az őket ért támadásokat. San Antonióban söröskorsók, étel, szemét is repült a színpadra, míg Sid Vicious buzinak nevezte az összes cowboyt, majd a basszusgitárjával oda is sózott valakinek. A heroinra rácsúszó Sid Vicious még a zenekarra vigyázó biztonságiakkal is többször összetűzésbe került, de olyan is előfordult, hogy egy nő fejelte le a basszusgitárost, amikor az beszólt valamit a közönségnek.

Fotó: Richard E. Aaron / Redferns / Getty Images Fotó: Richard E. Aaron / Redferns / Getty Images
Fotó: Richard E. Aaron / Redferns / Getty Images

A rövid amerikai turnéjukon sokat buszoztak, a kemény télben viszont Rotten, majd Jones is megfázott, és az amúgy is nyomott hangulaton csak rontott a betegségük. Ekkoriban már alig beszéltek egymással, Sid Vicious többször kajtatott heroin után, hogy helyi dílerektől szerezzen be drogot, és lobbanékony természete miatt kerülték társai is.

Fotó: George Rose / Getty Images
Fotó: George Rose / Getty Images

Utolsó koncertjükön, a San Franciscó-i Winterland klubban, több mint ötezer néző várta őket, előttük kellett volna az egymástól már elidegenedett tagoknak valami nagyot alakítaniuk. Lydon hozta a szokásos provokatív formáját, de a számok között több kiszólása nem is a közönségnek, hanem inkább társainak szólt. Cook és Jones is tisztességesen küzdött, a zenei tudásukat meg akarták mutatni, miközben Sid Vicious egy teljesen másik világban járt. Jones szerint ezen a koncerten a basszusgitáros egy hangot sem fogott le, és az idő felében be sem volt dugva a gitárja. Ennek valamelyest ellentmond ugyan a koncertről készült felvétel, de Sid tényleg nagyon kilógott a zenekarból.

Fotó: George Rose / Getty Images
Fotó: George Rose / Getty Images

A szokásos dobálódzás ezúttal sem maradt el, de a buli egy pontján egy rajongó is feljutott a színpadra, akibe a basszusgitáros bele is rúgott egyet. A nézőt végül elvezették, de a koncert már enélkül is szétesett, és a zenekar a végzete felé haladt. Utolsó számként Iggy Pop No Funját játszották el, és Rotten érezhetően magára vette a sorait. „Nem vicces egyedül lenni. Ez nem vicces. Egyáltalán nem vicces.” Ő már tudta, hogy végük.

Fotó: Ruby Ray / Getty Images
Fotó: Ruby Ray / Getty Images

A San Franciscó-i koncert után pár nappal szétszéledt a zenekar, McLaren, Cook és Jones Brazíliába utazott nyaralni, míg Sid Vicious Los Angelesbe ment. Rotten New Yorkba utazott, ahol egy újságnak adott interjúban bejelentette a Sex Pistols feloszlását. A négy tag már sohasem állt újra együtt a színpadon. Rotten polgári nevét, a John Lydont visszavéve a Public Image Ltd.-ben zenélt tovább. Sid Vicious továbbra is felfokozott tempójú és turbulens életet élt, nem sokkal élte túl a zenekart. Meggyanúsították Nancy Spungen megölésével, majd herointúladagolásban veszítette életét 1979 februárjában. A Sex Pistols először 1996-ban állt össze újra Matlockkal a soraiban, majd a kétezres években is adtak még néhány koncertet, de legendájuk tovább él.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink