Amikor a diákok hívására megindultak és történelmet írtak

2022. október 23. – 23:16

Amikor a diákok hívására megindultak és történelmet írtak
A Kossuth Lajos utcán készült fotón az Astoria előtti tömegtüntetésen részt vevők a Ferenciek tere (Felszabadulás tér) felé vonulnak 1956. október 25-én – Fotó: Ladó Ákos / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

Ikonikus képekkel emlékezünk a magyar szabadságharc napjaira.

Aligha akad a magyar történelemnek olyan eseménye, ami annyira jól dokumentált képekben, mint 1956 októbere. A Magyar október oldalon vagy éppen a Fortepanon is ezernél több felvétel őrzi az egyetemi diákság által megfogalmazott követelésekből sarjadt, a világpolitikai, elsősorban természetesen a lengyelországi felkelés eseményeitől felfokozódó, majd a szolidaritást nemcsak a lengyelekkel, hanem egymással is mutató magyar társadalom, így a fegyvert fogó felkelőkhöz egyre nagyobb számban csatlakozó pesti polgárság, a munkások, a vidék, azaz a gazdák erőfeszítéseinek, harcának és az összecsapások brutalitásának emlékét.

Az október 23-i forradalmi eseménysor tulajdonképpeni kezdete, a Bem téri tüntetés egy, a lengyelekkel való szimpátiatüntetésből duzzadt hatalmassá, ám az oda vonuló műegyetemistáknak nagyon is tudatos demonstrációs szándékai és követelései voltak, amelyeket a Magyar Rádió épületénél már a megelőző naptól be kívántak olvastatni. A felvonulás célja – szolidaritás a lengyel felkelőkkel – így már a rádióból hallható ellentmondásos hírektől (a párt előbb betiltotta, majd mégis engedélyezte a demonstrációt) függetlenül is ismert volt, és gigantikus tömeggé nőtte ki magát.

A műegyetemisták ugyanakkor már kora hajnalban széthordták a városban a pontokat és a röplapokat a követeléseikkel, így a korabeli fotókon az is látszik, hogy mire az egyetemista csoportok megérkeztek, a tér már majdnem tele volt, hiszen a betiltás hírére a diákok követeléseihez egyre nagyobb számban csatlakoztak a munkások, a tisztiiskolások és mások.

A helyszínen gyülekezőket, az egyre nagyobb tömeget és az őket figyelő embereket, azokat, akik ekkor még aligha tudhatták, hogy egy valódi forradalom előtti utolsó pillanatot élik át, természetesen a hatalom is „vigyázta”, de a tömeg mérete egy történelmi pillanat erejéig megbénította a rend őreit. A demonstráció így nőtte ki magát: a tömeg nagyobbik fele a Bem térről a Parlament elé vonult és Nagy Imrét követelte, mások a Rádió vagy a Sztálin-szobor körül gyülekeztek. A hatalom által kivezényelt erők nem mertek erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, de teljesíteni sem voltak hajlandók a követeléseket.

Október 23-án, máig tisztázatlan körülmények között dördült el este kilenc óra körül az első lövés a Magyar Rádiónál, amit annak hajnalig tartó ostroma, majd elfoglalása követett. Azt viszont a kutatók alaposan feltárták, hogy alig egy órával később Hruscsov – Gerő és Andropov sürgetésére – telefonon közölte a magyar első titkárral: engedélyezte, hogy a Magyarországon állomásozó szovjet erők részt vegyenek a „rend helyreállításában”. A tilalmak, a statárium és a szovjet páncélosok támogatása sem tudott azonban véget vetni a fegyveres megmozdulásnak, sőt a felkelők már október 24-re jelentős sikereket is elértek: a szovjet csapatok beavatkozása ugyanis talán még nagyobb ellenállást váltott ki. Ekkor vált a felkelés szabadságharccá – az addigra felfegyverzett felkelőket sokak számára feledhetetlen fotókon és filmsorokon is megörökítették.

A forradalom látszólagos győzelmének néhány napjában, az átmeneti fegyvernyugvást és össznépi optimizmust hozó október 29–31. közötti napokban is bőséggel készültek fotók Budapesten és vidéken, ahogyan az október 29-én délután kezdődött szovjet „kivonulásról” is, amiről akkor úgy tűnt, a forradalom győzelmét jelenti. Másnap az oroszok úgy döntöttek, visszatérnek, ami november 4-én be is következett, és a forradalom leverését, majd véres megtorlást hozott.

Fotó: Jezsuita Levéltár / Fortepan
Fotó: Jezsuita Levéltár / Fortepan

Hiába váltották le 1956. július 18-án Rákosi Mátyást (hivatalosan: lemondott), az ellenállás identitását meghatározó Rákosi-ábrázolás jól mutatja, a párt megújulásával elégedetlenek nem érték be azzal, hogy Rákosi a Szovjetunióban kapott menedéket.

Fotó: Peter Isaac / Fortepan
Fotó: Peter Isaac / Fortepan

Október 23-án a Bem-szobornál született meg a forradalom jelképe: a rákosista, szovjet típusú címertől megszabadított, lyukas zászló. Ez a fotó a Múzeum körút 27.-nél készült egy ilyen lobogóról.

Fotó: Nagy Gyula / Fortepan Fotó: Nagy Gyula / Fortepan
Fotó: Nagy Gyula / Fortepan

A Szabadság téri szovjet emlékmű címerének eltávolítását több százan ünnepelték. A Szabadság téren a ma is látható szovjet emlékművön kívül a téren állt egy szovjet szobor is, egy moszkvai másolata annak, amit még Sztálin „adott ajándékba” a magyar dolgozóknak. Ez utóbbi emlékművet nem állították helyre a forradalom bukása után sem, szemben a ma is ott álló, körbekerített szovjet emlékművel.

Fotó: Marics Zoltán / Fortepan
Fotó: Marics Zoltán / Fortepan

Szovjet és leninista könyvekből több helyen raktak máglyát a forradalom első napjaiban, a legismertebb a Szovjet Kultúra Háza előtti könyvégetés volt, a Semmelweis utca – Kossuth Lajos utca sarkán.

Fotó: Nagy Gyula / Fortepan
Fotó: Nagy Gyula / Fortepan

Október 23-án egyes elemzések szerint a Sztálin-szobor ledöntésével lett a tüntetésből forradalom. A fotó a VII. kerületi Akácfa utca elején készült, a Sztálin-szobor szétdarabolását teszi feledhetetlenné.

Fotó: Spaarnestad Photo / Fortepan
Fotó: Spaarnestad Photo / Fortepan
Fotó: Franz Fink / Fortepan Fotó: Franz Fink / Fortepan
Fotó: Franz Fink / Fortepan

Forradalmárok Budapesten. Az egyik kép a VII. és VIII. kerület határához közel, a Rákóczi úton a Szent Rókus-kápolnánál készült, jobbra a háttérben a Nagy Diófa utca sarkán álló házak látszanak. A másik fotón a fáklyás tüntetés résztvevői 1956. október 23-án, a Parlament előtt.

Fotó: Franz Fink / Fortepan
Fotó: Franz Fink / Fortepan

A Kossuth téren október 23-án este letáborozók feje felett kikapcsolták a világítást abban a reményben, hogy a Nagy Imrére váró tömeget ez távozásra fogja bírni. Erre válaszul gyújtottak – elsősorban a pártlapokból – fáklyákat. Végül a Parlament erkélyéről hiába beszélt Nagy Imre miniszterelnök a forradalmi tömeghez, ez – és maga a mondandó – már nem nyugtatta meg a kedélyeket.

Fotó: Berkó Pál / Fortepan
Fotó: Berkó Pál / Fortepan

A forradalom napjaiban a Népszínház utca a József körút felől nézve, balra a Csokonai utca torkolata.

Fotó: Nagy Gyula / Telex
Fotó: Nagy Gyula / Telex

Átálló rendfenntartóktól, megostromolt fegyvergyártó üzemekből, elfoglalt rendőrőrsökről, katonai és félkatonai intézményekből jutottak fegyverhez a felkelők. A fotó a Kossuth Lajos tér déli oldalán, a metró építkezési területén készült.

Fotó: Nagy Gyula / Telex
Fotó: Nagy Gyula / Telex

A szabadságharc nyomai a szovjet csapatok bevonulása után voltak leginkább látványosak Budapesten. A fotó a VII. kerületi Erzsébet (Lenin) körúton készült, a Royal Szállót, a Vörös Csillag mozi bejáratát mutatja.

Fotó: pesti Srác2; Faragó György / Fortepan Fotó: pesti Srác2; Faragó György / Fortepan
Fotó: pesti Srác2; Faragó György / Fortepan

A bal oldali fotón vagonra ragasztott karikatúra látható a II. kerületi Széna téren, a jobb oldali a Ferenciek terén készült (Felszabadulás tér), és egy, a forradalom alatt elesett felkelő ideiglenes sírja látható rajta a Pázmány-szobor előtt, a felirattal: „bosszút állunk érted”.

Fotó: Peter Isaac / Fortepan
Fotó: Peter Isaac / Fortepan
Fotó: Nagy Gyula / Telex
Fotó: Nagy Gyula / Telex

1956 tömör és egyértelmű üzenete egy Kálvin téri tűzfalon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink