Majdnem 71 éven át tartott a világ leghosszabb börtönbüntetése

2024. október 11. – 06:01

Majdnem 71 éven át tartott a világ leghosszabb börtönbüntetése
Fotó: Flickr / Sascha Grant

Másolás

Vágólapra másolva

2020. július 8-án véget ért az amerikai Francis Clifford Smith börtönbüntetése. A férfi 95 éves volt akkor, és engedélyt kapott arra, hogy átköltözzön egy idősek otthonába. Egy 1949-es gyilkosság miatt ítélték el – könnyen lehet, hogy ártatlanul –, először halálbüntetést kapott, majd ezt életfogytiglanra módosították. Smith 70 évig és 31 napig raboskodott egy connecticuti börtönben, és ezzel ő lett a leghosszabb börtönbüntetést letöltő amerikai.

Ha pár hónappal tovább marad a zárkájában, a világelsőséget is megszerezte volna ebben a morbid kategóriában. A leghosszabb feljegyzett börtönbüntetés ugyanis 70 év és 303 nap, és egy Charles Foussard nevű francia-ausztrál volt az a bűnös, akinek ez a sors jutott.

Foussard 1882-ben született Noumea-ban, Új-Kaledóniában, ami akkor francia gyarmat volt. A gyerekkoráról keveset tudni, annyi bizonyos, hogy kamaszként hajókon szolgált, 1899-ben viszont elege lett ebből. Miközben a hajó, amin akkor szolgált, Sydney-ben időzött, a fiú megszökött róla, és csavargónak állt. Megfordult Új-Dél-Walesben, Melbourne-ben és Adelaide-ben is, alkalmi munkákból és lopásokból tartotta fenn magát.

Nem kizárt, hogy Foussard korábban is ölt már embert, de az biztos, hogy 1903. június 28-án a Melbourne melletti Skye-ban öt puskalövéssel meggyilkolt egy William Thomas Ford nevű idős férfit. Elvette a csizmáját, majd bevette magát a hegyekbe. Volt tapasztalata abban, hogyan tudja meghúzni magát a vadonban, de a rendőrök őslakos nyomolvasók segítségével keresték őt, így a nyomára is akadtak, és elfogták. A kihallgatás során Foussard beismerte, hogy megölte az öregembert, és egy másik korábbi gyilkosságot is bevallott, aztán később ez utóbbit tagadta.

Charles Foussard – Fotó: Wikipedia
Charles Foussard – Fotó: Wikipedia

A bíróság Ford meggyilkolásával vádolta meg a 21 éves férfit, de az előzetes meghallgatásán egy törvényszéki orvos úgy nyilatkozott, hogy Foussard beszámíthatatlan és téveszmékre hajlamos, így alkalmatlan arra, hogy tárgyaláson vegyen részt. Emiatt nem hagyományos börtönbe zárták őt, hanem az Ararat városban található J Wardba. A büntetés hosszát nem határozták meg, az ítéletben az szerepelt, hogy „a kormányzó tetszése szerinti” időre zárják be a férfit, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy addig ott marad, amíg el nem rendelik a szabadon engedését. Soha, senki nem rendelte el.

A J Ward modern, de pokoli hely volt. 1861-ben építették egy közeli tébolyda melléképületeként. Korszerű és biztonságos volt az elrendezése, a konyhája semmiben nem szenvedett hiányt, a hideg és meleg vizet is bevezették, ami akkoriban a legtöbb ausztrál farmon sem történt még meg. Csak éppen olyan embereknek tervezték, akikkel sem a börtönben, sem a hagyományos tébolydákban nem tudtak mit kezdeni. Egy igazságügyi pszichiátria volt, ami 1991-es bezárásáig nem éppen jó híréről volt ismert.

A J Wardban az első években még három kivégzés is volt, aztán ezt beszüntették, de az akasztófák még sokáig álltak az intézményben. A rabokat (vagy ha úgy tetszik: pácienseket) rendszeresen kezelték elektrosokkal, az önveszélyeseknek pedig sokszor kényszerzubbonyban kellett elkölteniük az étkezéseket. A pszichiátria fejlődésével később kiderült, hogy sok esetben olyan betegek – skizofrének, depressziósok, bizonyos agyi betegségekben szenvedők – kerültek az intézetbe, akiket ma már klinikákon gyógyítanak. Azt, hogy Foussard is ilyen volt-e, nem tudni. De az biztos, hogy felnőtt életét a J Wardban élte le, miközben odakint világháborúk zajlottak le, és megszületett egyebek közt a műhold és a számítógép. 1974-ben halt meg, 92 éves korában.

Jelenleg a leghosszabb ideje raboskodó elítélt az amerikai Walter Bourque Jr., akit 17 éves korában egy négyéves kislány megöléséért ítéltek 99 és fél év börtönre. Idén decemberen lesz 69 éve börtönben. Említésre érdemes még Pietro Acciarito esete, aki olasz anarchista volt, és 25 éves korában azért ítélték el, mert megpróbálta megölni I. Umberto királyt. Az ismert történelemben ő töltötte a leghosszabb büntetést magánzárkában: 46 évet, hat hónapot és öt napot, amíg 1943-ban meg nem halt. Ezt a bizarr rekordot John Lennon gyilkosának van esélye megdönteni: a jelenleg 69 éves Mark David Chapman biztonsági okokból több mint 43 éve van magánzárkában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!