A Coca-Cola azt hitte, élete üzletét csinálta meg, amikor változtatott a recepten, de aztán jött a népharag

2024. március 24. – 15:22

A Coca-Cola azt hitte, élete üzletét csinálta meg, amikor változtatott a recepten, de aztán jött a népharag
Karen Wilson még petíciót is indított az 1985-ben bevezetett New Coke ellen – Fotó: Roger Rossmeyer / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokból világhódító útra induló kóla a szocialista blokk országaiban a szabadságot jelképezte, de az ital az amerikai néplelket is átitatta, nem csak egy üdítő volt a sok közül. Az 1980-as években ezért is törhetett ki kólaháború, ami a két nagy gyártó mellett a fogyasztók közé is törésvonalat rajzolt.

A Coca-Cola jól ismert története 1886-ban kezdődött, amikor a columbusi patikus, John Pemberton elkészítette az első receptet. A piacot viszont már nem ő tarolta le a gyógyhatást ígérő itallal, mert két évvel később, nem sokkal halála előtt eladta a forgalmazási jogokat. A Coca-Cola Companyt megalapító Asa Chandler tette igazán ismertté az 1929-ig kokaint is tartalmazó üdítőt, ami aztán a világ egyik legismertebb márkájává vált. Pemberton után néhány évvel Észak-Karolinában egy másik gyógyszerész is kikeverte a maga kóláját, amit 1898-tól Pepsi-Colaként forgalmazott, négy évvel később pedig már gyárat is alapított.

Az évtizedek során a Coca-Cola vált sikeresebbé és népszerűbbé a karácsonyi időszakra is lövő reklámkampányainak is köszönhetően. A Pepsi vállalati szinten is döcögött, finanszírozási gondjai voltak, és többször át kellett alakítania a működését, hogy valahogyan a felszínen maradjon. 1975-ben viszont úgy tűnt, rájuk mosolyog a szerencse. Ekkor indították a Pepsi Challenge nevű kampányukat, ami arról szólt, hogy vakteszteken a kóstolók közül többen választották a Pepsit. Ez nemcsak egy marketingfogás volt, hanem a valóságot tükrözte, a Coca-Cola belső felmérései is megerősítették, hogy ha csak az íz számít, akkor tényleg a Pepsi a nyerő.

Az eladásokban a Coca-Cola még mindig lekörözte a Pepsit, de a brand már nem volt olyan erős. A Coca-Cola válaszul újításokba kezdett, 1982-ben megjelent a kalóriacsökkentett Diet Coke, majd egy évvel később a kóláik koffeinmentes változatát is fogalmazni kezdték. Roberto Goizueta vezérigazgató javaslatára a gyártási folyamat költségeit is csökkentették, cukor helyett a jóval olcsóbb kukoricaszirupot kezdték el használni a receptúrákban. Ez vezetett aztán oda, hogy 1985. április 23-án bejelentették a New Coke nevű italt, ami az eredeti kólájukhoz képest édesebb lett, és jobban hasonlított a vakkóstolásokat nyerő Pepsihez is. Persze a Coca-Cola nem ismerhette el nyilvánosan, hogy ez volt a cél, Goizueta is inkább így vezette be az új terméket: „lágyabb, kerekebb, mégis merészebb, harmonikusabb ízű”.

Ez az újsághirdetés azt állította, hogy az új Coke íze jobb, mint valaha – Fotó: Todd Gipstein / Getty Images
Ez az újsághirdetés azt állította, hogy az új Coke íze jobb, mint valaha – Fotó: Todd Gipstein / Getty Images

A módosítás nem aratott osztatlan sikert, a New Coke gyakorlatilag már az előtt bukás volt, hogy az emberek megkóstolták volna, és úgy tűnt, hatalmas öngólt lőtt a Coca-Cola. Goizueta és a cég elnöke, Donald Keough biztosak voltak benne, hogy jó döntés volt nyugdíjazni a 99 éves, többször változó, titkos receptet, de nagyot kellett csalódniuk. A New York-i értéktőzsdén a Coca-Cola részvényei meredeken zuhanni kezdtek, míg a Pepsi-részvények árfolyama növekedésnek indult. Utóbbi már a versenytárs összeomlását vizionálta, egynapos szabadságot adott minden dolgozójának, és egy egész oldalas újsághirdetést is feladott a következő szöveggel: „Nyolcvanhét évnyi farkasszemet nézés után a másik fickó elpislogta magát.”

A népharagot is megtapasztalta a Coca-Cola. A bejelentés után néhány héttel naponta ötezer felháborodott telefonhívást kaptak, júniusra pedig már nyolcezret, hogy álljanak vissza a régi receptre. De nemcsak a szájalás ment, a New Coke tettekre is sarkallta őket, voltak, akik látványosan a csatornába öntötték az új receptúrájú italt, míg az Amerika Régikóla-ivói (Old Cola Drinkers of America) nevű csoport még tüntetéseket is szervezett, egy seattle-i fogyasztó pedig perre is ment, hogy a cég biztosítsa neki az eredeti kóláját.

A Coca-Cola vezetőit mindez váratlanul érte, de egy életre megtanulták, hogy a fogyasztóik érzelmileg is nagyon kötődnek az eredeti kólához, hiába teljesített jól 190 ezer vakkóstoláson a New Coke, az ízt felülírta a márkahűség. Legalábbis egy darabig.

A New Coke bejelentése után 79 nappal a Coca-Cola visszavonulót fújt, Keough azt monda, hogy az ő főnökük a fogyasztó, így újra kapható lesz a Coca-Cola Classic. Akkora horderejű volt ez a bejelentés, hogy több tévétársaság megszakította az adását, hogy beszámoljon minderről. A visszahozott cukros kólát vették, mint a cukrot, mindenki újra érezni akarta a megszokott ízt, így néhány hónap múlva újra szárnyalni kezdtek a Coca-Cola eladásai. A cég a kukoricaszirupos receptet sem dobta a kukába, csak Coke II-re nevezte át, és 2002-ig forgalmazta is, majd 2019-ben limitált mennyiségben újra gyártott New Coke-ot.

A rövid ideig tartó mélyrepülés után a Coca-Cola még erősebb márka lett, és voltak olyanok, akik szerint a New Coke bevezetése és az azzal kiváltott felháborodás is marketingfogás volt, de Keough tagadta ezt az elméletet. „Az igazság az, hogy nem vagyunk ennyire ostobák, és nem vagyunk ennyire okosak” – mondta erről.

(Források: History.com 1 és 2, Wikipédia)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!