A McDonald's ananászos burgerrel akart imponálni a böjtölő keresztényeknek

2024. február 24. – 16:30

A McDonald's ananászos burgerrel akart imponálni a böjtölő keresztényeknek
A McDonald's ananászos-sajtos Hula burgere – Forrás: McDonald's Wiki

Másolás

Vágólapra másolva

Mind jól ismerjük a Filet-O-Fish szendvicset, avagy a McDonald's egyik alulértékelt alaptermékét, ami több évtizede kapható az étteremlánc minden egyes üzletében világszerte. A halas szendvicsnek egyetlen igazi kihívója akadt a hatvanas években: ez volt az úgynevezett Hula Burger, egy ananászos szendvics, ami ugyan kudarc lett, de fordulatos története máig előkerül a sajtóban. És bár Magyarországon máig nincs valódi vegetáriánus alternatíva a Mekiben, inkább ezer halas burger, mint egy vaskos ananászsteak két szelet lapkasajt közé passzírozva.

A hírhedt Hula Burger Ray Kroc találmánya volt. Ő volt az az üzletember, aki remek érzékkel rövid idő alatt felvirágoztatta és világhírű márkává tette a McDonald's-ot. Kroc 1954-ben találkozott először az alapító McDonald testvérekkel, Maurice-szal és Richarddal, nem sokkal ezután pedig gyümölcsöző partnerkapcsolatot alakítottak ki egymással, és végül ki is vásárolta őket a cégből. Többek közt neki köszönhető a nemzetközi terjeszkedés berobbantása is. Mint a cég írja, „azóta is őt tekintik a vállalat alapítójának”, sőt „szerte a világon az ő üzletpolitikáját igyekeznek követni mind a mai napig”.

Kroc és Groen párharca

A buciból, két sajtszeletből és egy nagy ananászkarikából összeálló szendvics története két nagyot álmodó amerikai franchise ügynök harcaként is értelmezhető. Kroc 1963-ban állt elő először az ananászos burger ötletével, így akart versenybe szállni a Meki másik agyafúrt üzleti munkatársával, a hithű katolikus Lou Groennel, aki szintén ekkor szerette volna tesztelni saját találmányát, a Filet-O-Fish nevű, mára már ikonikus halas szendvicset. Ez még a McDonald's azon korai korszaka volt, amikor a vállalkozók szabadabban rendelkezhettek egy-egy saját éttermük felett, így ilyen merész gasztronómiai kísérleteket is be mertek vállalni.

Groen 1959-ben nyitott étterme egy főleg római katolikusok által lakott területen volt Cincinnatiban. Észrevette, hogy péntekenként feltűnően kevesebb burgert adnak el, ami szerinte azért lehetett, mert ezen a napon a náluk étkező hívők böjtöt tartottak, vagyis nem fogyasztottak húst. A nagyböjt fontosságára hivatkozva állt elő az ötlettel, miszerint a legjobb alternatíva a halas szendvics, amit nyugodtan ehetnek a katolikusok is, ugyanis a Biblia szerint a hal nem számít húsnak, így azt böjti időszakban is szabad fogyasztani. A tervét prezentálta Krocnak is, és bár a McDonald's-nál eleinte szkeptikusan fogadták a tervét, végül belementek abba, hogy kipróbálják a Filet-O-Fish-t.

Ray Kroc az egyik első McDonald's-étterme előtt 1960-ban, kezében egy burgerrel és üdítővel – Forrás: Bettmann / Getty Images
Ray Kroc az egyik első McDonald's-étterme előtt 1960-ban, kezében egy burgerrel és üdítővel – Forrás: Bettmann / Getty Images

Erre kontrázott rá az ötletet ellenző Kroc, aki annyira szerette az ananászt (és annyira gyűlölte a halat, főleg annak szagát), hogy jobb ötletnek látta azt árulni burgerben, remélve, hogy ez a katolikusoknak is imponál majd, akik így teljesen megvonhatták maguktól az állati eredetű ételt a szigorú böjti időszakban. Kroc és Groen végül fogadást kötöttek, és 1963-ban kijelöltek egy nagypéntekre eső napot, amin Hula burgert és Filet-O-Fish-t is árultak, így kívánták eldönteni, melyik szendvicsnek lehet létjogosultsága a jövőben a böjtölő vásárlók körében, és később talán a menüsorban is.

Végül Groen ötlete nyert: 350-en választották a halas szendvicset, és csak 6 bátor jelentkező próbálta ki az ananászos burgert.

Nagy vereség, pedig Kroc annyira biztos volt a Hula sikerében, hogy egyik első alkalmazottjával, a halas szendvicset pártoló Fred Turnerrel szintén fogadást kötött, aminek a tétje egy új öltöny volt. Mondani sem kell, végül nem a magabiztos Kroc ruhatára bővült.

A Filet-O-Fish győzelme

A McDonald's, reagálva a fogyasztói igényekre, végül hamar felhagyott a Hula Burger árusításával, a Filet-O-Fish viszont 1965-re az étteremlánc menüjének alapvető elemévé vált. Kroc később a Grinding it Out: The Making of McDonald’s című könyvében említést is tett az ananászos szendvicsről és annak mélyrepüléséről. „Óriási bukás volt, amikor kipróbáltuk az üzleteinkben. Az egyik vásárló azt mondta: a hula tetszik, de hol marad a hamburger?” – írta, utalva arra, hogy a vendégek nem is vették burgerszámbaaz ananászos szendvicset.

Ez úgy tűnik különösen nagy szívfájdalmat okozott Kroc-nak. Szintén a könyvéből derül ki, hogy Groen gyakran felemlegette neki, hogy elveszítette a fogadásukat. Erre Kroc csak annyival vágott vissza, hogy „otthon továbbra is előszeretettel fogyasztja a finom sajtos-ananászos burgert”, aminek az ötletét már senki sem veheti el tőle. Talán nem is sokan szeretnék.

(Felhasznált források: The Daily Meal, McDonald's Wiki, The Smithsonian Magazine, Business Insider)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!