A McDonald's ananászos burgerrel akart imponálni a böjtölő keresztényeknek

2024. február 24. – 16:30

A McDonald's ananászos burgerrel akart imponálni a böjtölő keresztényeknek
A McDonald's ananászos-sajtos Hula burgere – Forrás: McDonald's Wiki

Másolás

Vágólapra másolva

Mind jól ismerjük a Filet-O-Fish szendvicset, avagy a McDonald's egyik alulértékelt alaptermékét, ami több évtizede kapható az étteremlánc minden egyes üzletében világszerte. A halas szendvicsnek egyetlen igazi kihívója akadt a hatvanas években: ez volt az úgynevezett Hula Burger, egy ananászos szendvics, ami ugyan kudarc lett, de fordulatos története máig előkerül a sajtóban. És bár Magyarországon máig nincs valódi vegetáriánus alternatíva a Mekiben, inkább ezer halas burger, mint egy vaskos ananászsteak két szelet lapkasajt közé passzírozva.

A hírhedt Hula Burger Ray Kroc találmánya volt. Ő volt az az üzletember, aki remek érzékkel rövid idő alatt felvirágoztatta és világhírű márkává tette a McDonald's-ot. Kroc 1954-ben találkozott először az alapító McDonald testvérekkel, Maurice-szal és Richarddal, nem sokkal ezután pedig gyümölcsöző partnerkapcsolatot alakítottak ki egymással, és végül ki is vásárolta őket a cégből. Többek közt neki köszönhető a nemzetközi terjeszkedés berobbantása is. Mint a cég írja, „azóta is őt tekintik a vállalat alapítójának”, sőt „szerte a világon az ő üzletpolitikáját igyekeznek követni mind a mai napig”.

Kroc és Groen párharca

A buciból, két sajtszeletből és egy nagy ananászkarikából összeálló szendvics története két nagyot álmodó amerikai franchise ügynök harcaként is értelmezhető. Kroc 1963-ban állt elő először az ananászos burger ötletével, így akart versenybe szállni a Meki másik agyafúrt üzleti munkatársával, a hithű katolikus Lou Groennel, aki szintén ekkor szerette volna tesztelni saját találmányát, a Filet-O-Fish nevű, mára már ikonikus halas szendvicset. Ez még a McDonald's azon korai korszaka volt, amikor a vállalkozók szabadabban rendelkezhettek egy-egy saját éttermük felett, így ilyen merész gasztronómiai kísérleteket is be mertek vállalni.

Groen 1959-ben nyitott étterme egy főleg római katolikusok által lakott területen volt Cincinnatiban. Észrevette, hogy péntekenként feltűnően kevesebb burgert adnak el, ami szerinte azért lehetett, mert ezen a napon a náluk étkező hívők böjtöt tartottak, vagyis nem fogyasztottak húst. A nagyböjt fontosságára hivatkozva állt elő az ötlettel, miszerint a legjobb alternatíva a halas szendvics, amit nyugodtan ehetnek a katolikusok is, ugyanis a Biblia szerint a hal nem számít húsnak, így azt böjti időszakban is szabad fogyasztani. A tervét prezentálta Krocnak is, és bár a McDonald's-nál eleinte szkeptikusan fogadták a tervét, végül belementek abba, hogy kipróbálják a Filet-O-Fish-t.

Ray Kroc az egyik első McDonald's-étterme előtt 1960-ban, kezében egy burgerrel és üdítővel – Forrás: Bettmann / Getty Images
Ray Kroc az egyik első McDonald's-étterme előtt 1960-ban, kezében egy burgerrel és üdítővel – Forrás: Bettmann / Getty Images

Erre kontrázott rá az ötletet ellenző Kroc, aki annyira szerette az ananászt (és annyira gyűlölte a halat, főleg annak szagát), hogy jobb ötletnek látta azt árulni burgerben, remélve, hogy ez a katolikusoknak is imponál majd, akik így teljesen megvonhatták maguktól az állati eredetű ételt a szigorú böjti időszakban. Kroc és Groen végül fogadást kötöttek, és 1963-ban kijelöltek egy nagypéntekre eső napot, amin Hula burgert és Filet-O-Fish-t is árultak, így kívánták eldönteni, melyik szendvicsnek lehet létjogosultsága a jövőben a böjtölő vásárlók körében, és később talán a menüsorban is.

Végül Groen ötlete nyert: 350-en választották a halas szendvicset, és csak 6 bátor jelentkező próbálta ki az ananászos burgert.

Nagy vereség, pedig Kroc annyira biztos volt a Hula sikerében, hogy egyik első alkalmazottjával, a halas szendvicset pártoló Fred Turnerrel szintén fogadást kötött, aminek a tétje egy új öltöny volt. Mondani sem kell, végül nem a magabiztos Kroc ruhatára bővült.

A Filet-O-Fish győzelme

A McDonald's, reagálva a fogyasztói igényekre, végül hamar felhagyott a Hula Burger árusításával, a Filet-O-Fish viszont 1965-re az étteremlánc menüjének alapvető elemévé vált. Kroc később a Grinding it Out: The Making of McDonald’s című könyvében említést is tett az ananászos szendvicsről és annak mélyrepüléséről. „Óriási bukás volt, amikor kipróbáltuk az üzleteinkben. Az egyik vásárló azt mondta: a hula tetszik, de hol marad a hamburger?” – írta, utalva arra, hogy a vendégek nem is vették burgerszámbaaz ananászos szendvicset.

Ez úgy tűnik különösen nagy szívfájdalmat okozott Kroc-nak. Szintén a könyvéből derül ki, hogy Groen gyakran felemlegette neki, hogy elveszítette a fogadásukat. Erre Kroc csak annyival vágott vissza, hogy „otthon továbbra is előszeretettel fogyasztja a finom sajtos-ananászos burgert”, aminek az ötletét már senki sem veheti el tőle. Talán nem is sokan szeretnék.

(Felhasznált források: The Daily Meal, McDonald's Wiki, The Smithsonian Magazine, Business Insider)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!