Egy tonna kokain tűnt el nyomtalanul Szentpéterváron épp akkor, amikor Putyin ott volt tisztviselő

2023. január 9. – 06:09

Egy tonna kokain tűnt el nyomtalanul Szentpéterváron épp akkor, amikor Putyin ott volt tisztviselő
Kábítószer húskonzervekben a rendőrségi sajtótájékoztatón – Fotó: RFE / RL

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar lapok is beszámoltak arról 1993-ban, hogy Szentpéterváron rekordmennyiségű: egy tonnánál is több, egészen pontosan 1092 kiló kábítószert fogtak el a hatóságok. A hazai híradásokba úgy került be az eset, hogy mennyire kiterjedt és nemzetközivé kezd válni a maffia, és milyen útvonalakat használnak.

A drog Kolumbiából, az egyik legnagyobb kartelltől indult útnak, onnan természetesen hajón érkezett Finnországba, és az oroszok a német, valamint az izraeli nyomozókkal együttműködve (Acapulco-hadműveletnek keresztelték el) kapcsolták le a szállítmányt a torfjanovkai határátkelőnél, ami Helsinki és Szentpétervár között van félúton a legforgalmasabb közúti szakaszon. A drogot elsősorban Németországba, illetve Izraelbe szánták. A képsorok, amikor az orosz rendőrtiszt kibontja a marhakonzervet, és felvágja a belé rejtett kis fóliás csomagot, majd megkóstolja, manapság is fellelhetők, az izraeli tévé is bemutatta annak idején. A rendőr megállapította, hogy a por íze kesernyés, és zsibbad tőle a nyelve.

A titkosszolgálat, az FSZB szentpétervári vezetője, Viktor Cserkeszov sajtótájékoztatót tartott egy héttel a rajtaütés után, hogy beszámoljon az óriási sikerrel záruló akcióról. Látványosan kihelyezték az asztalra a konzerveket, amikben a drogot rejtették el, és nyilván dicsérte a nyomozók munkáját. Hogy aztán hét hónap múlva már arról tájékoztasson: Oroszországban a nyomozás megszűnt, mert a gyanúsítottak már nincsenek az országban, egyébként hat ember ellen emeltek vádat, egyikük sem orosz. Mellékszál: egy belga szakértő már akkor megkérdőjelezte az akció idejét, logikusabb lett volna szerinte hagyni az áru célba érését, úgy még jobban felgöngyölíthették volna az egész hálózatot.

Cserkeszov a drogfogás utáni sajtótájékoztatón – Fotó: RFE / RL
Cserkeszov a drogfogás utáni sajtótájékoztatón – Fotó: RFE / RL

Cserkeszov a diadalittas sajtótájékoztatón nem mondta el, hogy a szállítmányhoz némi köze van a város polgármesterének, Anatolij Szobcsaknak is. Az ötmilliós Szentpétervár akkoriban súlyos élelmezési válsággal küszködött, a hiány aggasztóvá vált, ezért is ragadtak meg mindent alkalmat, hogy megtöltsék a boltok polcait. 2022. májusban derült csak ki, hogy a konténereknek eredetileg a polgármesteri hivatal egészségügyi részlegéhez kellett volna eljutniuk. Mindezt az az izraeli Semtov Micstavi ismerte el a Szabad Európának nyilatkozva, aki a konténereket szerezte, és aki akkoriban kihasználta a zűrös orosz viszonyokat, miszerint könnyű volt a hivatalnokok megvesztegetése. Neki 4-5 millió dollár járt volna az üzletből, ehelyett hat évet kapott, amit Izraelben töltött le. Börtönévei után egy könyvben írta meg az élményeit, amiben ez a sztori is szerepel, de más miatt is elítélték.

Szobcsak neve persze közel sem annyira ismert, mint a későbbi orosz elnök Vlagyimir Putyiné, aki 1991. június végétől a város polgármesteri hivatalának külkapcsolati vezetője volt. Szobcsak nem véletlenül adta Putyinnak ezt a pozíciót, ismerték egymást korábbról, hiszen Putyin a KGB-nél eltöltött évei után, 1990-től már dolgozott neki, csak akkor még tanácsadóként.

Putyin megítélése a drogakció idején nem volt a legjobb a szülővárosában, mert a geológusból politikussá váló, a radikális demokratákat képviselő Marina Szalje korrupcióval vádolta meg egy 93 millió dollár összértékű exportügyletben játszott visszás szerepe miatt. Az ügyletet sokáig vizsgálták, végül hivatalos eljárás nem indult senki ellen.

Sokkal izgalmasabb volt a drog útja. Pontosabban, vajon hogyan tűnhetett el szőrén-szálán?

A már említett Cserkeszov a sikeres akció után arról beszélt a sajtónak, hogy a talált anyagot orvosi célokra fogják felhasználni. A 2022. novemberben meghalt Cserkeszov és Putyin egyébként bizalmas kapcsolatban voltak egymással, szintén a KGB-ből ismerték egymást, és később is összefonódott a sorsuk.

Cserkeszov feleségének lapjában, 1995-ben meg is jelent egy cikk arról, hogyan hasznosították ezt a hatalmas mennyiséget. Apró szépséghiba, hogy az újságíró csak bekötött szemmel mehetett be a szigorúan őrzött területre. Az óvintézkedéseket azzal indokolták, hogy nem akarták, hogy esetleg bűnbandák is tudomást szerezzenek a drog helyéről. A saját szemével tehát nem győződhetett meg arról, hogy a drogot valóban elkezdték feldolgozni. A WHO is visszanézte az archívumát, és nem találta meg a nyomát annak, hogy megállapodtak volna az orvosi felhasználásról.

Putyin elnök a Szövetségi Kábítószer-ellenőrző Szolgálat igazgatótanácsának ülésén, Moszkvában, 2004. március 30-án, mellette a szolgálat vezetője, Viktor Cserkeszov – Fotó: Oleg Lastochkin / TASS / AFP
Putyin elnök a Szövetségi Kábítószer-ellenőrző Szolgálat igazgatótanácsának ülésén, Moszkvában, 2004. március 30-án, mellette a szolgálat vezetője, Viktor Cserkeszov – Fotó: Oleg Lastochkin / TASS / AFP

A drog sorsáról sokan nyilatkoztak, 2015-ben nagy vihart kavart egy korábbi KGB-tiszt, Jurij Svec állítása. Szerinte a 2006-ban meggyilkolt ügynöknek, Litvinyenkónak bizonyítékai voltak Putyin ellen arról, milyen szerepet játszott ebben az ügyben. Az orosz alvilági élet egyik hírhedt irányítója, és a börtönbüntetését töltő Vlagyimir Kumarin egy interjúban azt állította, hogy egy helyi tisztviselő megkereste őt, hogy vegye az ellenőrzése alá a kábítószert. Hogy végül megtette-e, az nem derült ki.

Putyin 1996-ban hagyta el Szentpétervárt, miután Szobcsak elveszítette a polgármester-választást, és Moszkvába költözött, ahol az ingatlangazdálkodási osztály egyik vezetője lett, majd Borisz Jelcin vette a pártfogásába, 1999-től pedig Oroszország irányítója.

Alapforrás: RadioFreeEurope

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!