A baktérium, amely a legtöbb rákos megbetegedést okozza világszerte

2024. szeptember 29. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban közzétett jelentés az Amerikai Rákkutató Szövetség (AACR) által felfedte, hogy a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium a leggyakoribb kórokozó, amely a világon a legtöbb rákos megbetegedésért felelős. A jelentés szerint 2018-ban több mint 800.000 esetben volt kimutatható a baktérium jelenléte rákos megbetegedések hátterében. Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40%-a fertőződik meg ezzel a baktériummal élete során.

A Helicobacter pylori egy olyan baktérium, amely számos ember gyomrában megtalálható. Bár sokan tünetmentesen hordozzák, a baktérium képes gyomor- és nyombélfekélyt, valamint gyomorhurutot, azaz a gyomor nyálkahártyájának gyulladását okozni. Idővel ezek az állapotok súlyosabb betegségekké alakulhatnak, és egyes esetekben gyomorrákot eredményezhetnek.

A baktérium kétféle rákos megbetegedés kialakulásával hozható összefüggésbe: a gyomor MALT limfómával (egy ritka non-Hodgkin limfóma típus) és a gyomor adenokarcinómájával, amely a gyomor belső falát támadja meg. Az Amerikai Ráktársaság szerint a gyomorrákos megbetegedések 90-95%-a adenokarcinómás.

A H. pylori fertőzést gyakran tünetmentesen hordozzák az emberek, de egyes esetekben tüneteket is okozhat. Ezek közé tartozik a hasi diszkomfort étkezés után, hányás, súlyvesztés, nyelési nehézségek és súlyos gyomorégés. Súlyosabb esetekben fekélyek alakulhatnak ki, amelyek vérezhetnek, és a széklet feketés színűvé válhat.

A H. pylori fertőzés átvitelének pontos módja még nem teljesen ismert, de a baktérium megtalálható a nyálban, a gyomornedvben és a székletben. Így a fertőzés valószínűleg testnedveken keresztül terjedhet, például közös evőeszközök vagy italos poharak használatával.

A fertőzés diagnosztizálására több módszer is rendelkezésre áll, beleértve a légzési tesztet, amely a baktérium által termelt enzimek jelenlétét méri. Ezen kívül székletvizsgálat, endoszkópia vagy vérvizsgálat is végezhető, bár az utóbbi kevésbé gyakori, mivel a baktérium jelenlétét még a sikeres kezelés után is kimutathatja.

A H. pylori fertőzés általában nem múlik el magától, és egyre nehezebb kezelni a baktérium antibiotikum-rezisztenciája miatt. A kezelés általában több hetes antibiotikum-kúrából és gyomorsav-csökkentő gyógyszerekből áll. Egyes esetekben a kezelést többször is meg kell ismételni, ha a fertőzés nem szűnik meg az első kúra után.

Mivel a H. pylori fertőzés elsősorban a szegényebb higiéniai körülmények között terjed, a fertőzés megelőzésének legjobb módja a gyakori kézmosás, különösen a WC használata után, valamint az evőeszközök és poharak közös használatának kerülése. Fontos, hogy mindig tiszta, biztonságos forrásból származó vizet fogyasszunk, különösen azokban az országokban, ahol a fertőzés gyakori.

A világ bizonyos régióiban, mint például Kelet-Ázsiában, Kelet-Európában és az Andok vidékén, a gyomorrák előfordulása és halálozása különösen magas. Ezekben az országokban ajánlott lehet a gyomorrák szűrése, hogy időben felismerjék a fertőzést, és megakadályozzák a rák kialakulását.

Bár a H. pylori fertőzés az esetek többségében nem vezet rákhoz, mégis figyelmet kell fordítani rá, különösen azokban a régiókban és közösségekben, ahol magasabb a fertőzöttség aránya. A megfelelő higiénia fenntartása és a fertőzés korai felismerése kulcsfontosságú lehet a súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!