Nyílt levélben tiltakoznak a Mango kulturális kisajátítása ellen a kalotaszegiek

2024. szeptember 26. – 16:24

Nyílt levélben tiltakoznak a Mango kulturális kisajátítása ellen a kalotaszegiek
Kalotaszegi írásos varrottas – Fotó: Sara Meaker

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben tiltakoznak a kalotaszegi írásos kulturális kisajátítása ellen a régió „tárgyi és kulturális örökségének helyi képviselői, kutatói és népszerűsítői”. A levélben – amelyet a La Blouse Roumaine osztott meg a Facebookon – az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy „a Punto Fa S.L., azaz a Mango fast fashion divatáruház új kollekciójának bizonyos darabjaihoz kisajátította és forrásmegjelölés nélkül használta fel a kalotaszegi írásos varrottasok mintáit”.

A három nyelven – románul, magyarul és angolul – megfogalmazott tiltakozásban felelevenítik, hogy a Mango által kisajátított minták a magyar népi varrottasok legismertebb és egyik legelterjedtebb típusába tartoznak, az ún. írásos varrottasok közé.

„Ennek története, mintakincse több száz éves, korai, a 19. század első feléből származó darabjai ma múzeumok gyűjteményeiben találhatóak Kolozsváron, Bukarestben, Budapesten stb. Sajátos, jól felismerhető mintákról van szó, amelyeket főként lakástextíliák – függönyök, párnahuzatok, asztalterítők, falvédők stb. – díszítésére használtak fel, de a népviselet egyes darabjain is megtalálhatók. Lévén, hogy ezek nagyon egyedi megjelenésű motívumegyüttesek, amelyek főképp stilizált növényi ornamentikát használnak fel, a világ minden tájáról vannak kedvelői, sőt, készítői is ezeknek a kézimunkáknak. Így nem csak magyar nyelvű publikációk jelentek meg az írásos varrottasról, hanem angolul is gazdag szakirodalma van. Ezt minden bizonnyal a mintákat forrásmegjelölés nélkül lemásolók is ismerhették” – írják.

Azt írják, hogy örvendenek annak, ha a helyi értékeikre külföldön is felfigyelnek, de csak abban az esetben tartják elfogadhatónak a régió mintakincsének felhasználását, ha a kalotaszegi közösséget is megnevezik mint a kulturális örökség létrehozóját.

„Ezért kérjük, hogy a hagyományos varrottasok, viseletek bármely elemének kereskedelmi célú felhasználására, módosítására csak a közösséggel való konzultáció után kerüljön sor. A felhasznált motívumok hitelességének és integritásának tiszteletben tartásával történjen az átdolgozás, ezek ugyanis Kalotaszeg kulturális örökségét képezik” – írják, és egyben arra kérik a hazai és külföldi döntéshozó politikusokat, hogy lépjenek fel a kulturális örökség védelmében.

Az aláírók közül többen a Bokréta Kulturális Egyesület tagjai, de vannak kutatók, művészettörténészek, iparművészek is köztük. A teljes listát itt lehet elolvasni.

A La Blouse Roumaine hívta rá fel a figyelmet, hogy egy kalotaszegi mintát sajátított ki a legújabb kollekciójához a Mango. Arra a Keszeg Anna divatkutatóval készített interjúnk is rávilágít, hogy ez miért problémás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!