Így ne égjünk ki: Aczél Dóra workshopja a kiégés megelőzéséről

2024. szeptember 26. – 16:56

Így ne égjünk ki: Aczél Dóra workshopja a kiégés megelőzéséről
Aczél Dóra a NOVE 3. találkozójának a workshopján – Fotó: Jánosi Ágnes

Másolás

Vágólapra másolva

A Marosvásárhelyi EMTE falai között zajlott a NOVE eseménye, ahol számos izgalmas program várta a résztvevőket. Egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk a rendezvény eseményeiről, ahol többet között Aczél Dóra kiégéssel foglalkozó workshopjára látogattunk el, hiszen ma már ez a probléma egyre komolyabbá válik, különösen a női vállalkozók körében.

Bár Dórának nem ez a fő szakterülete, saját életén keresztül sokat foglalkozott a kiégés témájával, és személyes élményei, valamint a női vállalkozók körében szerzett tapasztalatai révén mély megértéssel rendelkezik a kiégés megelőzéséről és kezeléséről. A női vállalkozók számára a kihívás nem csupán a munka világában való helytállás, hanem a családi kötelezettségekkel való zsonglőrködés is. Az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kiégés megelőzésére és kezelésére alkalmazható technikákra, mint például az időmenedzsment, a rendszeres pihenés, a fizikai aktivitás, valamint a pszichológiai támogatás keresése.

A burn out jelenség

A kiégés, vagyis burnout, egy krónikus munkahelyi stressz következtében kialakuló pszichológiai állapot, amely a mentális és érzelmi kimerültséggel, a személyes és szakmai életről való elégedetlenséggel, valamint az elszigeteltség érzésével jár. Különösen gyakori olyan szakmákban, ahol magas elvárások és folyamatos emberi interakciók terhelik a dolgozókat. A perfekcionizmusra hajlamos vagy erős felelősségérzettel bíró egyének fokozottan ki vannak téve a kiégésnek, mivel nehezen kezelik a stresszt. Ennek tünetei, mint a fáradtság, a motiváció csökkenése és a kiábrándultság, jelentősen rontják az életminőséget és a teljesítményt.

Aczél Dóra különböző esettanulmányokat és gyakorlati példákat mutatott be, amelyek segítettek a résztvevőknek megérteni ezt a jelenséget. Kiemelte, hogy a női vállalkozóknak gyakran nemcsak a céget, hanem a családot is vezetniük kell, ami a napi időkeret szűkösségét okozza. A kiégés elkerüléséhez kulcsfontosságú a helyes időbeosztás. „Meg kell tanulni behúzni a féket” – figyelmeztetett Dóra, hangsúlyozva, hogy a kis lépések is jelentős változást hozhatnak az egyensúly fenntartásában.

Így (ne) égjünk ki

A foglalkozás dinamikus és interaktív módon kezdődött, amely lehetőséget biztosított a résztvevők számára, hogy aktívan részt vegyenek a beszélgetésekben, és megosszák személyes tapasztalataikat. Aczél Dóra hangsúlyozta, hogy a kiégés megelőzése és kezelése érdekében elengedhetetlen a korai jelek felismerése, valamint a proaktív megoldáskeresés. Így a foglalkozás egy 10 kérdésből álló teszttel kezdődött, amely segített feltérképezni a résztvevők kiégéshez való közelségét és mentális állapotát. Ez a kezdeti lépés lehetőséget biztosított arra, hogy mindenki tudatosan reflektáljon saját helyzetére.

A hosszú távú tervezés és a stratégiai gondolkodás elősegítése érdekében a résztvevők egy üres lapot kaptak, amelyre fel kellett írniuk napi cselekvéseiket, beleértve minden időt igénylő tevékenységet. Ezt követően a feladatokat az Eisenhower-mátrix segítségével három kategóriába kellett sorolniuk: sürgős és fontos, fontos, de nem sürgős, sürgős, de nem fontos, valamint nem sürgős és nem fontos feladatok. A prioritásmátrix alkalmazása segít abban, hogy a legfontosabb teendők mindig a figyelem középpontjában maradjanak, hiszen a kiégés megelőzésének egyik alapvető eleme az időgazdálkodás és a prioritások helyes meghatározása. „Szét kell szálazni a minimum elvárásainkat”, emelte ki Dóra, mivel a napi 24 óra gyakran nem elegendő a teendők elvégzésére. E megközelítés révén a tudatosabban kezelhetjük feladatainkat, megőrizve lelki egyensúlyunkat.

A workshop résztvevői és Aczél Dóra – Fotók: Jánosi Ágnes A workshop résztvevői és Aczél Dóra – Fotók: Jánosi Ágnes
A workshop résztvevői és Aczél Dóra – Fotók: Jánosi Ágnes

Delegálás, kommunikáció, érzelmi energia

A feladatdelegálás a workshop egyik központi témája volt. Dóra arra bátorította a résztvevőket, hogy bátran kérjenek segítséget, és osszák meg a terheket, akár munkahelyi, akár otthoni környezetben. A feladatok átcsoportosítása nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem csökkenti a stresszt is. Megosztásuk lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki a saját igényeihez és képességeihez igazítsa munkáját.

Dóra kiemelte, hogy a feladatdelegálás során világosan és egyértelműen kell fogalmazni, kerülve a feltételes mód használatát. Az elvárások tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy a leredukált feladatok valóban másokhoz kerüljenek, ne pedig újabb terhet jelentsenek számunkra. „Kérjük úgy, hogy világos legyen, mit várunk el” – tette hozzá, hangsúlyozva a hatékony kommunikáció fontosságát.

A bűntudat érzése is központi témává vált, különösen a vállalkozó anyák körében, akik gyakran érzik úgy, hogy nem tudnak eleget tenni a különböző elvárásoknak. Dóra arról beszélt, hogy ez a bűntudat nem csupán egyéni terhet jelent, hanem a szülői és a munkával kapcsolatos kihívások összetett keveréke, „az öngondoskodás nem luxus, hanem alapvető szükséglet”. A tudatosan megélt idő, amit saját magunkra fordítunk, lehetővé teszi, hogy regenerálódjunk és új energiával töltekezzünk fel, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a mindennapi kihívásokkal hatékonyan megbirkózzunk.

Ezen túlmenően az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a kreativitásunk szabadjára engedése kulcsszerepet játszhat a bűntudat leküzdésében. Az új megoldások keresése és a problémák más perspektívából való szemlélése segíthet abban, hogy ne csak a feladataink, hanem a saját érzéseink kezelésében is sikeresebbek legyünk. A kreatív gondolkodás nem csupán egy eszköz, hanem egy lehetőség arra, hogy új utakat találjunk a stresszes helyzetek kezelésére, és ezáltal csökkentsük a bűntudatot, amely gyakran eluralkodik rajtunk. Az öngondoskodásra és a kreatív megoldások keresésére való bátorítás tehát nem csupán elméleti szempont, hanem gyakorlati megoldás is a kiégés megelőzésére és a lelki egyensúly megőrzésére.

A workshop végén a résztvevők egyénre szabott stratégiákat alakítottak ki, amelyek a kiégés megelőzésére szolgálnak. Ezek között szerepelt a napi cselekvések optimalizálása, az öngondoskodás tudatos gyakorlása, valamint a személyes határok felállítása. E technikák mindennapi életükbe való integrálásával a résztvevők hatékonyabban tudják kezelni a stresszt és megőrizni lelki egyensúlyukat. A cél az volt, hogy a résztvevők tudatosabbá váljanak a saját időbeosztásuk és feladataik kezelésében, valamint, hogy támogassák egymást a közösségi kapcsolatok erősítésében. A kiégés elleni harc nemcsak egyéni, hanem közösségi felelősség is, amelyhez mindenkinek hozzá kell járulnia.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!