Marosvásárhelyen találkoztak a női vállalkozók: évről évre nő a Facebook-csoportból közösséggé alakult mozgalom

2024. szeptember 24. – 10:39

Marosvásárhelyen találkoztak a női vállalkozók: évről évre nő a Facebook-csoportból közösséggé alakult mozgalom
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi székhelyén megrendezett találkozón különböző szakmai előadásokon is részt vehettek a vállalkozó nők – Fotó: Jánosi Ágnes / NOVE

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 20-21-én Marosvásárhely adott otthont a Női vállalkozók Erdélyben harmadik országos találkozójának, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) épületében került megrendezésre. A kétnapos esemény különböző ágazatokból érkező női vállalkozókat vonzott, akik a szakmai fejlődésre és a kapcsolatteremtésre összpontosítottak. Az esemény különleges hangulatát a résztvevők közötti összetartás adta, amely lehetővé tette, hogy ne csak tudást, hanem bátorítást is kapjanak egymástól, erősítve a közös célok iránti elköteleződést. Ez a közösségi szellem alapozta meg a rendezvény lényegét, amelyben a sikeres női vállalkozók nyíltan megosztották kihívásaikat és tapasztalataikat, így inspirálva egymást a fejlődésre.

A rendezvény során számos terület került szóba; a résztvevők a kicsi és közepes méretű vállalkozások fejlődésének kulcsfontosságú tényezőit vizsgálták, valamint azt, hogy milyen mértékben szükséges a tulajdonos integrálódása a vállalkozás mindennapi működésébe. A globális gazdasági környezet hatását is megvitatták, különösen a vállalkozók életére bizonytalan gazdasági helyzet okozta kihívásokra és lehetőségekre összpontosítottak. Megvitatták, hogyan tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez, és milyen stratégiákat érdemes követniük, hogy stabilan fejlődjenek. Ezek közül kiemelték az innováció, a digitalizáció és a nemzetközi piacokra való nyitás fontosságát, valamint a rugalmasságot és a gyors reagálóképességet a gazdasági válságok kezelésében. Emellett szó esett arról is, hogy milyen lépéseket tehetnek a résztvevők az új piacok elérésére és a pályázati lehetőségek megfelelő kihasználásához. A női vállalkozók támogatása egy férfiak által uralt iparágakban, valamint a kiégés megelőzésének jelentősége szintén a középpontba került.

Az esemény első napján az előadók között volt Gündisch Ágnes, a Nobila Casa alapítója, Rácz Lilla, a Daniel kastélyszálló tulajdonosa és Terebesi Tekla, az Onlike marketingügynökség vezetője. Az előadások rávilágítottak arra, hogy a román piacon való érvényesülés összetett kihívásokkal és jelentős lehetőségekkel jár. A beszélgetést Kelemen Kinga moderálta, amely az erdélyi magyar vállalkozók szerepére, a helyi piac rejtett lehetőségeire és a multikulturális környezet előnyeire összpontosított.

Lehetőség nyílt nemcsak elméleti tudás megszerzésére, hanem gyakorlati tanácsok elsajátítására is. Az előadások és workshopok olyan témákat jártak körül, mint a kiégés megelőzése, a pályázati lehetőségek kihasználása és a pénzügyi tévhitek eloszlatása. A résztvevők a megszerzett tudást azonnal alkalmazhatják saját vállalkozásaikban, így javítva a működés hatékonyságát és a versenyképességet.

Fent: Workshop a NOVE 3. találkozóján. Lent: A konferencia szervezőcsapata, balról jobbra: Kádár Kincső, Aczél Dóra, Juházs-Borsa Orsolya, Szőcs-Tamás Réka, Veres Tímea, Czírjék Katalin, Balázs Panna, Kelemen Kinga, Matekovits Hajnalka, Gyöngyösi Csilla – Fotók: Jánosi Ágnes / NOVE Fent: Workshop a NOVE 3. találkozóján. Lent: A konferencia szervezőcsapata, balról jobbra: Kádár Kincső, Aczél Dóra, Juházs-Borsa Orsolya, Szőcs-Tamás Réka, Veres Tímea, Czírjék Katalin, Balázs Panna, Kelemen Kinga, Matekovits Hajnalka, Gyöngyösi Csilla – Fotók: Jánosi Ágnes / NOVE
Fent: Workshop a NOVE 3. találkozóján. Lent: A konferencia szervezőcsapata, balról jobbra: Kádár Kincső, Aczél Dóra, Juházs-Borsa Orsolya, Szőcs-Tamás Réka, Veres Tímea, Czírjék Katalin, Balázs Panna, Kelemen Kinga, Matekovits Hajnalka, Gyöngyösi Csilla – Fotók: Jánosi Ágnes / NOVE

Pál Tünde a saját életút történetén keresztül mutatta be, hogyan tudott hiteles maradni az építőiparban. Elmondta, hogy számára a legfontosabb a csapat volt, kiemelte, hogy az egészséges munkahelyi kapcsolatok, a csapatépítések és a megfelelő kommunikáció kulcsfontosságúak a vállalkozás sikeréhez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a felmerülő konfliktusokat azonnal kezelni kell és nem kell félni szakmai segítséget kérni, amikor szükséges, hiszen egy jól felépített csapat és a támogatás nélkülözhetetlen egy cég hatékony működéséhez.

Az esemény további előadói a vállalkozásvezetés különböző aspektusait érintették, a workshop és műhelymunka vezetők tevékenyen bevonták a résztvevőiket a tematikus kérdések gyakorlatias megválaszolására.

Aczél Dóra kiemelkedő előadása a kiégés megelőzésének fontosságára fókuszált, hangsúlyozva, hogy a vállalkozóknak nemcsak a pénzügyi sikerre, hanem saját lelki egészségükre is figyelniük kell. Előadásában olyan rendszerezési praktikákat és stratégiákat ismertetett, amelyek segítenek hatékonyabban kezelni a mindennapi stresszt, fenntartani a motivációt, és elérni egy kiegyensúlyozottabb, fenntartható életvitelt. Dóra egyik legfontosabb tanácsa az volt, hogy mindenki állítson fel fontossági sorrendet és alakítson ki egy napi ütemtervet. Egy jól megtervezett napirend nemcsak növeli a produktivitást, hanem segít abban is, hogy kevesebb stressz érjen minket, és strukturáltabb, rendszerezettebb életet éljünk. Az előadás során felvázolt stratégiák egyértelműen rámutattak arra, hogy a tudatos szervezés és a megfelelő időgazdálkodás alapvető eszközei a hosszú távon fenntartható sikernek, mind a munka, mind a magánélet területén.

Míg Bagoly Ildikó a pályázati lehetőségeket ismertette, ezzel lehetőséget adva a vállalkozóknak a források maximális kihasználására, addig a pénzügyi tévhiteket Balázs Panna oszlatta el, tisztázva a cégvezetők előtt álló kihívásokat. Hangsúlyozta, hogy a téves információk gyakran gátolják a döntéshozatalt, ezért részletesen bemutatta a leggyakoribb mítoszokat és azok valóságát, ezzel segítve a tudatosabb pénzügyi döntések meghozatalát.

A közösségi média, különösen a TikTok marketingjének jelentőségét Karda-Korodi Szidónia emelte ki. Előadásában rámutatott, hogy a TikTok nem csupán szórakoztató platform, hanem hatékony eszköz is a kreatív tartalom létrehozására és a célközönség elérésére. Megmutatta, hogy a platform kreatív tartalmai, rövid videói hogyan vonzhatnak széles közönséget, növelhetik a láthatóságot, és miként válhat egyedi, figyelemfelkeltő márkaismertség kulcseszközévé.

Dr. Nagy Emőke a vállalkozás víziójának és küldetésének meghatározására összpontosított, világos irányt adva a projektekhez. A jól definiált vízió és küldetés kulcsfontosságú a sikeres működéshez. A vállalkozásoknak ajánlott készíteni egyértelmű, rövid küldetésnyilatkozatot, amit minden alkalmazott megért és magáévá tesz. Emellett azt is ajánlotta, hogy a cégvezetők rendszeresen emlékeztessék csapatukat a vállalkozás hosszú távú céljaira, akár heti vagy havi megbeszéléseken, hogy minden döntés és stratégia összhangban legyen a cég irányvonalával. További gyakorlati lépésként javasolta a célok lebontását kisebb, mérhető célkitűzésekre, amelyeket folyamatosan nyomon lehet követni, és így biztosítható a vízió felé való haladás.

Végül meg kell említenünk azt a workshopot is, amelyet dr. László Móni személyes márkaépítési szakértő és Hűvös Ágnes üzleti stratégiai tanácsadó vezettek, ahol arról esett szó, hogy a vállalkozói szerep és a személyes márka hogyan kapcsolódik össze, milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha a vállalkozó eggyé válik a cégével, és hogyan lehet ezt jól menedzselni személyes és üzleti szempontból.

A számos program közül kiemelkedett a szombati nap előadása, amely a Makrókörnyezet és mikrofordulatok témájával indult. Dr. Bíró Bíborka Eszter és Dr. Bíró Boróka Júlia osztotta meg tudományos és gyakorlati tapasztalatait. Az előadások középpontjában a gazdasági környezet változásainak vállalkozásokra gyakorolt hatása állt, amely különösen aktuális kérdés a mai dinamikus piaci viszonyok között. A szakértők nemcsak saját életútjukról beszéltek, hanem arról is, hogyan lehet tudatosabban alakítani az üzleti stratégiákat a folyamatosan változó körülmények között.

A szervezők bizakodva tekintenek a jövőbe, remélve, hogy a találkozó hagyományai folytatódnak, és egyre több női vállalkozó csatlakozik ehhez az inspiráló közösséghez, amely kiváló platformot kínál a fejlődéshez és az együttműködéshez. A rendezvény nemcsak szakmai, hanem közösségi szempontból is fontos volt. A női vállalkozók közötti kapcsolatok erősítése elengedhetetlen a támogatás és a tapasztalatmegosztás szempontjából. Így a hétvégét az akadémiai tudás elsajátítása mellett, borozás és koktélozás zárta, hiszen a kávé- és ebédszünetek sosem elég hosszúak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!