Felrobbanhatnak-e a mobiltelefonok is úgy, mint az adóvevők?

2024. szeptember 19. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva


Mint arról beszámoltunk, szerda estére legalább húszra emelkedett a libanoni robbantássorozatban életüket vesztők száma, és minimum 450-en sebesültek meg. Miután kedden a Hezbollah által beszerzett személyhívók detonációja ölt meg 12 embert és több ezer embernek okozott kisebb-nagyobb sérüléseket, szerda délután újabb robbanáshullám söpört végig, ezúttal az adóvevőkön.

A nem mindennapi akció sokakban kérdéseket vet fel a különböző készülékekkel kapcsolatban, melyeket naphosszat magunkkal hordunk. A Hotnews Cristian Presură román származású, Hollandiában élő fizikust kérdezte, aki ismert feltalálónak számít a hordozható eszközök területén.

„A mobiltelefonokban lévő lítium-ion akkumulátorok túlmelegedhetnek, és elszigetelt esetekben le is éghetnek, de ez lassú égés, és nem alkalmas arra, hogy megöljön egy embert”

– magyarázta a fizikus.

Kifejtette, a Hezbollah csipogókészülékeinek robbanásakor a hírekben eleinte arra utaltak, hogy távvezérlés segítségével elérték azt, hogy a lítiumakkumulátorok túlmelegedtek és felrobbantak. Aztán kiderült, hogy robbanóanyagot helyeztek el a Hezbollahnak szánt, Libanonba importált, tajvani gyártmányú személyhívókban, az akció mögött pedig a CNN és a The New York Times szerint Izrael állt. A robbanóanyagot minden egyes személyhívó akkumulátorának közelében helyezték el, és egy kapcsolót építettek be, amely egy üzenet fogadása után felrobbantotta ezeket.

A Hotnews kérdésére, hogy pl. hackerek egy csoportja távolról is képes lehet-e arra, hogy felrobbantsa az emberek okostelefonjait, a kutató határozott nemmel válaszolt. Cristian Presură kifejtette, hogy ehhez a támadóknak a telefon szoftvere fölött kellene átvenniük az irányítást, hogy nagyobb áramfelvételre bírják a telefont. De ha rövidre zárnák az akkumulátorát, az áram eloszlana a különböző alkatrészekbe.

„Nem tudom, hogy a szoftver milyen mértékben képes erre, nyilván nagyon nehéz szándékosan rövidre zárni bizonyos alkatrészeket, hogy növeljék az akkumulátor áramfelvételét és túlmelegedjen. Nekem valószínűtlennek tűnik. De mondjuk megtörténhet: egy rövidre zárt akkumulátor végül többszörös áramfelvételt produkál, de nem szabad elfelejteni, hogy a hétköznapi mobiltelefonok számos olyan védelemmel rendelkeznek, amelyek, ha jól vannak kivitelezve, nem vezetnek robbanáshoz” – magyarázta a kutató.

Az akkumulátorok úgy készülnek, hogy sokat kibírjanak

A megfelelően gyártott akkumulátorokat úgy építik, hogy ellenálljanak az esetleges rövidzárlatoknak – fejtegette a szakértő. Különösen azért, mert azoknak, akik elektronikus kütyüket dobnak piacra, rengeteg biztonsági jóváhagyást kell beszerezniük, és ezek megszerzéséhez végig kell menniük az összes negatív forgatókönyvön, és azon, hogyan fog viselkedni a műszer, ha valami váratlan dolog történik.

A gyártóknak garantálniuk kell, hogy az akkumulátor rövidzárlata esetén nem következik be robbanás. Néha előfordulnak gyártási hibák, és a telefonokat visszahívják, mint például a Samsung Galaxy Note 7 telefonokat 2016-ban, amikor több készülék kigyulladt, és a modellt kivonták a forgalomból. Viszont az elmúlt nyolc évben egyetlen nagyobb telefonmodellnél sem fordult elő ilyen súlyos probléma.

A személyhívók negyedszázaddal ezelőtt élték fénykorukat

A csipogó adóvevők kisebb eszközök, mint az okostelefonok. Romániában 1995 és 2000 között szintén széles körben használták őket, de a billentyűzettel ellátott mobiltelefonok kiszorították a piacról a csipogókat, mert sokkal többre voltak képesek, emékeztet a Hotnews.

A szóban forgó adóvevőknek nincs mikrofonjuk és kamerájuk, és sokkal egyszerűbbek, mint az okostelefonok, viszont az az előnyük, hogy nem lehet olyan pontosan lekövetni őket, mint az Android vagy iOS okostelefonokat. A csipogók rádiós hálózatokhoz csatlakoznak, és rövid szöveges üzeneteket tudnak fogadni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!