Miért válunk? A válások okait vizsgálta a statisztikai intézet

2024. augusztus 25. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első 6 hónapjában minden 7. percben kimondtak egy válást Romániában az az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint. A leggyakrabban a férfiaknál 45-49 éves korban, a nőknél 35-39 éves korban mondják ki a boldogító nemet. És sokkal több az elvált férfiak aránya a nőkhöz képest, írja a HotNews, amely nemcsak az aktuális adatokat ismerteti, hanem arra is kitér, hogyan alakultak a válóokok az elmúlt 100-200 évben Románia területén.

Az adatok szerint jelenleg a legfőbb okok közé tartozik a házasságtörés, a féltékenység és a fizikai erőszak, ezt követi az alkohol- és drogfogyasztás. Nincs ez másképp világviszonylatban sem.

A válás leggyakoribb okai:

  • a kapcsolat iránti elkötelezettség hiánya: 75%,
  • hűtlenség: 59,6%,
  • kibékíthetetlen ellentétek: 57,7%,
  • túl korai házasságkötés: 45,1%,
  • pénzügyi nehézségek: 36,7%,
  • alkohol- vagy kábítószerrel való visszaélés: 34,6%,
  • családon belüli erőszak: 23,5%.

A cikk három megyét említ külön Romániában a válásokkal kapcsolatban:

  1. Vâlcea megye: Itt a váló férfiak átlagéletkora a legmagasabb, 46,2 év.
  2. Teleorman megye: Itt a váló férfiak átlagéletkora 45,8 év, a nők esetében pedig 42,2 év.
  3. Ialomița megye: Itt a férfiak válási átlagéletkora 45,6 év.

Ezeket a megyéket azért említi külön, mert itt rögzítették a legmagasabb átlagéletkorokat a válások esetében a férfiak körében.

Emellett Bukarest is említésre kerül, mint ahol a nők válási átlagéletkora a legmagasabb, 42,4 év.

Kétszáz évvel ezelőtt más okok domináltak: a család elhagyása, betegség, bigámia, vérfertőzés, az egyik házastárs szerzetesnek állása, a férj lopása, társadalmi különbségek, életkori eltérés vagy szodómia – derül ki Constanta Vintilă-Ghitulescu román kutató könyvéből.

A férjek sokkal nagyobb arányban szöktek meg a családi fészekből, hagyták ott a feleségüket valami távoli munkavégzésre hivatkozva. A munka jó ürügyként szolgált arra is, hogy új házasságot kössön anélkül, hogy az elsőt bevallanák. Mivel a papok nem voltak mindig éberek, megjelent a bigámia jelensége is.

A levéltárak több tucat bigámia esetét őrizték meg, anélkül, hogy az ágyasságot figyelembe vették volna, mert ezek a kapcsolatok, bár tiltottak és bűnösek voltak, nem rontották el a házasság szent misztériumát.

A korabeli törvények azonban csak a férfiaknak kedveztek, hisz a feleségnek öt évig kellett a férje hazatérésére várnia, mielőtt felbonthatta volna a házasságát. Sőt, még ilyenkor is tanúkkal kellett bizonyítani férjük távollétét, valamint azt, hogy milyen kitartóan igyekeztek megtalálni a férjüket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!