Milliók követik a női alárendeltséget hirdető influenszer háziasszonyokat

Legfontosabb

2024. augusztus 14. – 12:47

Milliók követik a női alárendeltséget hirdető influenszer háziasszonyokat

Másolás

Vágólapra másolva

Az influenszer háziasszonyok aktuális királynőjével, Hannah Neelemannel, a Ballerina Farm alapítójával készült augusztusi interjú ismét előtérbe helyezte a tradwife-jelenséget. Mi ez, hogyan kapcsolódik a koronavírus-járványhoz, a szélsőjobbhoz és Novák Katalinhoz?

„Itt az ideje, hogy elengedjük a modern élet nyomását, és újra felfedezzük a hagyományos, egészséges értékeket. A sietség és a nyüzsgés nem való mindenkinek – az is lehet »elég«, ha élvezzük az életet a családdal, kedvességgel és kegyelemmel teli lassú sávban” – foglalta össze életszemléletét a háziasszonyoknak és hagyományőrzőknek szóló weboldalán a brit Alena Kate Pettitt, akit sokan az első tradwife-ként emlegetnek.

A rendezett konyhákban, szép edények között, virágos ruhában főző „hagyományos feleség” képe az utóbbi időben elárasztotta az internetet angol nyelvterületen, arra a kérdésre pedig, hogy miből lehet fenntartani ezt a látszólag lelassult életet, az új influenszerek többé-kevésbé kimondott válasza az, hogy ez a férfi feladata. Pettitt szerint az apa az, aki fizeti a számlákat és eltartja a családot, így ő a háztartás feje. Egy felkapott amerikai influenszer, Estee Williams szerint a feleség feladata az őt eltartó férj kiszolgálása, a fiatal lányoknak pedig nincs szüksége továbbtanulásra ahhoz, hogy nőként kiteljesedjenek.

A tradwife-mozgalom születési helyeként általában a Red Pill nevű antifeminista Reddit-fórumot szokták megjelölni, de fontos mérföldkő volt az is, hogy a már említett Alena Kate Pettitt két könyvet is írt a nézeteiről, amelyekre már 2020-ban felfigyelt a brit mainstream sajtó. Pettitt ezután indította el közösségi oldalait és vált hangadóvá a hagyományőrző feleségek körében. Fontos megjegyezni, hogy a házimunkával kapcsolatos tartalmak önmagukban nem merítik ki a tradwife fogalmát, ahhoz kell a szigorúan elkülönülő nemi szerepek és a női alárendeltség, illetve a hagyományos értékrendhez való visszatérés népszerűsítése is.

A pandémia alatti kényszerű otthonülés jót tett a tradwife-influenszerek népszerűségének, de más tényezők is közrejátszottak ebben, például a Z-generáció csalódása a munkaerőpiacban, a kudarctól való félelme, a kiégés, a „csendes felmondás” jelenségének elterjedése, hívja fel a figyelmet az amerikai Time-ban Vanessa Scaringi pszichológus.

Pettitt is hasonló indíttatásokról számolt be a The New Yorker portréjában: nem érezte jól magát a londoni munkahelyén, látta, hogy egyedülálló anyja mennyit küzdött a pénzkeresés és a háztartásvezetés összeegyeztetésével, és más életet szeretett volna magának. Végül a gyermekük születése után a férjével közösen úgy döntöttek, hogy otthon marad. Miután könyveivel, interjúival nyilvánosság elé lépett, nagyon sok támadást, de támogatást is kapott, ezért úgy érezte, harcolnia kell „a hagyományos értékrendért”. Pettitt, aki egyébként marketingszakemberként dolgozott korábban, full-time influenszer lett, ami azt jelentette, hogy az algoritmus elvárásainak megfelelően alakította a nyilvános énjét, például többször vett fel virágos ruhát. A családjának pedig gyakran meg kellett várnia evés előtt, amíg a legjobb szögből lefényképezte a banánkenyeret.

Pettitt azóta törölte közösségi médiás oldalait, mert úgy érezte, a mozgalom egyre távolabb kerül a valóság talajától, és egyre inkább kisajátítják a hírnévért, politikai, vallási üzenetek közvetítéséért, és nem utolsó sorban a pénzért.

200 000 dollár havonta?

A tradwife-paletta széles, a virágos ruhába öltözött, vallásos, felső középosztálybeli, Marylin Monroe-szerű fehér nő (Estee Williams, 197,2 ezer követő TikTokon) mellett megjelent az extravagáns ruhákba öltözve, extravagáns konyhában főző neo tradwife (Nara Smith, 9,2 millió követő TikTokon) vagy a cottagecore esztétikát, azaz a vidéki életet idealizáló, tehenet fejő, gazdálkodó háziasszony és családanya (Hannah Neeleman, 9,6 millió követő TikTokon).

Az influenszerek arról nem beszélnek, hogy milyen bevételekből tartják fenn az idillinek mutatott családi életet, pedig amellett, hogy a férjük általában nem egyszerű munkavállaló, hanem milliomos, többen termékelhelyezésből, saját termékek eladásából, illetve a nézettségükből is jelentős pénzekhez jutnak, ami egy átlagos, tradwife-életre vágyó tinédzser számára nem elérhető. Sokan próbálták már kiszámolni például, hogy Nara Smith mennyit kereshet a videóival, itt például találtam egy becslést, amely szerint 2024 márciusában 200 000 dollárt érhetett a közösségi médiás tevékenysége azt leszámítva, amit termékelhelyezésért, támogatott tartalomért kaphatott.

A tradwife és a szélsőjobb

A tradwife-influenszereket gyakran éri az a vád, hogy lenullázzák mindazt, amit a női egyenjogúság területén nagy nehezen sikerült elérni, de az is, hogy szélsőjobboldali értékrendet népszerűsítenek. Alena Kate Pettitt már az oldalán is leszögezi erre reagálva, hogy „a feminizmus a választásról szól, és ez a választás épp olyan érvényes, mint bármelyik másik”, és többször tiltakozott az ellen is, hogy politikailag besorolják bárhová is. Estee Williams azt fejtegette, hogy szerinte a nő nem alsórendűbb a férfinél, csak más a szerepe, és szintén elutasította a szélsőjobbal való társítást.

Mellettük vannak olyan tradwife-ok is, akik nyíltan politizálnak, például abortuszellenes nézeteket népszerűsítenek, az Európa kontinentális részén egyébként marginális jelenség egyik fő támogatója pedig egy francia szélsőjobboldali aktivista, a Franciaországban feloszlatott Génération Identitaire volt szóvivője, Thaïs d'Escufon. Julia Ebner osztrák kutató többek között úgy kutatta a szélsőjobb mozgalmakat, hogy online álprofilokkal a magukat tradwife-ként meghatározó nők közösségébe épült be.

Az Amerikai Egyesült Államokban a tradwife-jelenséget előszeretettel sajátították ki a fehér felsőbbrendűség hívei, akik szerint a nők feladata a férjüket szolgálni és minél több fehér gyermeket szülni. A nők alárendeltségét az angol közjogban és ennek nyomán az amerikai közjogban is sokáig törvény mondta ki, a feleségnek az ún. coverture jogi doktrínája szerint nem volt a férjétől különálló jogi identitása, emlékeztet az amerikai Time. Ez a doktrína a közelmúltig kísértett az amerikai jogrendben, bizonyos államokban például a házastársi nemi erőszak 1993-ig nem számított bűncselekménynek, de a női jogok korlátozását eredményező törekvések ma is léteznek, a texasi republikánusok például a vétkesség nélküli válás eltörlését javasolják, az abortuszt pedig 2022-ben törölték az alapjogok közül, és van olyan amerikai állam, ahol azóta a nemi erőszak vagy vérfertőzés útján fogant magzatoknál sem engedélyezik a terhességmegszakítást.

De ha az influenszerek nem is fogalmaznak meg verbálisan politikai üzeneteket, a rendkívül nézett videóik mégis egyfajta kapuként működnek a szélsőjobboldali, rasszista és homofób tartalmak felé, mutatta ki a Media Matters elemzése, amely szerint a TikTok algoritmusa a tradwife-videók megnézése után egyharmados arányban a szélsőjobbhoz köthető összeesküvéselméleteket, félelemkeltést tartalmazó videókat ajánl a felhasználóknak.

A családon belül erőszak normalizálása

A tradwife-jelenség nemrég a Partizán podcast-csatornáján is téma volt, Garamvölgyi Flóra külpolitikai újságíró elemezte a különböző influenszerek videóit. Véleménye szerint a jelenség egyik fő veszélye, hogy olyan életformát népszerűsít a fiatalok körében, amely a valóságban így nem létezik, azaz számos hátránnyal jár. Amellett, hogy csak komoly anyagi háttérrel rendelkezők engedhetik meg maguknak, ez a trend megnehezíti a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, hiszen azt propagálja, hogy ha folyamatos kritika ér, akkor próbáld jobban csinálni, felelj meg a férjed elvárásainak. Arról nem is beszélve, hogy növeli a nők elszigeteltségét, anyagi és társadalmi függését.

A Telex összefoglalója szerint családon belüli erőszak gyanúja merült fel sokakban a Ballerina Farm kapcsán is Hannah Neeleman Times-ban megjelent interjúja után, hiszen ebből olyanok derültek ki, hogy a nő 12 nappal a szülése után már szépségversenyen vett részt a férje nyomására, illetve, hogy az idilli farm, a házi alapanyagokból készült házi ételek, és a gyereknevelés annyi munkát jelent Hannah-nak, hogy néha egy hétig ki sem tud kelni az ágyból a kimerültségtől.

Begyűrűzhet-e Kelet-Európába a tradwife-jelenség?

Kelet-európai tradwife-influenszerek egyelőre nincsenek, leszámítva talán Novák Katalint, hívta fel a figyelmet a Partizán podcastje. A volt magyar köztársasági elnök ugyanis posztolt arról (miután Elon Muskkal is tárgyalt erről), hogy a fiataloknak nem kell félniük a családalapítást, a gyermekvállalást választani, és megpróbált a jó háziasszony szerepében megjelenni a közösségi oldalain.

Garamvölgyi Flóra szerint ezt a női szerepmodellt Kelet-Európában azért nehéz eladni, mert itt egyszerűen ritkább az olyan férfi, aki megengedhetné magának egy sokgyermekes család fenntartását egyetlen fizetésből, másrészt pedig még túl közeli azoknak a nagyszülőknek, dédszülőknek az emléke, akik ilyen értékrend szerint éltek, pontosabban elvégezték a házimunkát, sokszor úgy, hogy amellett pénzt is kerestek.

Ugyanakkor, hívta fel a figyelmet az újságíró, a nyugati férfiak körében létezik az a trend, hogy Kelet-Európában keresnek olyan feleséget, aki hajlandó kiszolgálni a férjét, alárendelni magát az igényeinek, háztartást vezetni. Ezt a narratívát erősíti egyébként a nőgyűlölet prófétája, a Romániában nemi erőszakért őrizetbe vett Andrew Tate is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!