Mozgással, zenével, tánccal gazdagították a szórványban élő bethlenszentmiklósi gyerekek nyári vakációját

2024. augusztus 9. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

A néptánc és a népművészet olyan erőt képvisel, amely képes új életre kelteni és aktivizálni a közösségeket. Bethlenszentmiklóson, egy kis Fehér megyei településen, idén második alkalommal szervezték meg a néptánctábort, amely bizonyítja, hogy szórványban is lehet tartalmas és fiatalos programokat létrehozni.

A tábor célja, hogy a helyi gyerekek számára izgalmas nyári élményt nyújtson, miközben bővítik néptánctudásukat. Az idei táborban a résztvevők felcsíki és küküllőmenti táncokkal ismerkedtek meg, és tovább finomították meglévő koreográfiáikat. A napokat kézműves foglalkozások színesítették, ahol a gyerekek zsebkendőhímzéssel, gyöngyfűzéssel és ajtótábla festéssel foglalkoztak.

A szervezők, élükön a helyi pedagógusokkal, hangsúlyozzák, hogy a tábor nemcsak szórakozás, hanem egyben komoly kulturális esemény is. A néptánctábor hozzájárul a fiatalok művészi önkifejezésének fejlődéséhez, és erősíti a közösség egységét is. Az ilyen kezdeményezések különösen fontosak a szórványban, ahol a hagyományok ápolása és a közösségi élet fenntartása időnként kihívásokkal járhat.

A táborozó gyerekek tánc közben és a tábor végén – Fotó: Jövőnk a Szórványban Egyesület A táborozó gyerekek tánc közben és a tábor végén – Fotó: Jövőnk a Szórványban Egyesület
A táborozó gyerekek tánc közben és a tábor végén – Fotó: Jövőnk a Szórványban Egyesület

A tábort záró előadás a helyi Közösségi Házban zajlott, ahol a gyerekek bemutatták, mit tanultak a hét során. Ez az előadás nemcsak a táncok bemutatásáról szólt, hanem arról is, hogy a gyerekek hogyan viszik tovább és adják át a kulturális örökséget a következő generációknak. Az esemény lehetőséget biztosított a családoknak és barátoknak, hogy együtt ünnepeljék a hagyományok továbbélését, ezzel is erősítve a közösségi összetartozást.

Bodoczi Annamária, a Jövőnk a Szórványban Egyesület elnöke elmondta, mennyire fontosnak tartják a fiatal generációkkal való foglalkozást. „Egyesületünk egyik fő célja, hogy a fiatalok mélyebb kapcsolatba kerüljenek kulturális örökségükkel, ezzel is hozzájárulva hagyományaink életben tartásához. Emellett szeretnénk erősíteni a közösségi összetartozás érzését is, hiszen a közös tánc és zene összekapcsolja a fiatalokat, így büszke képviselőivé válhatnak helyi identitásuknak. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt a néptáncoktatásra, amely nemcsak szórakozás, hanem identitásmentés is a szórványban,” mondta Bodoczi Annamária.

Bethlenszentmiklós egy olyan település, ahol a közösségi élet, bár kis létszámú, mégis aktív és dinamikus. Az egész éves programsorozatok, beleértve a néptánctábort is, bizonyítják, hogy a szórványban is lehet értékes és közösségépítő eseményeket szervezni, amik hozzájárulnak a helyi kulturális élet gazdagításához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!