Ha a medvék élőhelyére látogatunk, jó betartani pár alapszabályt

2024. július 12. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A jelentős medvepopuláció ellenére Romániában ritkák a medve-ember találkozást megelőző ismeretterjesztő kampányok, a kirándulóhelyek nincsenek teletáblázva erről szóló információkkal. Miközben a Bucsecs-hegységben történt tragikus incidens miatt ismét napirendre került a medvekérdés helyes kezelése, összegyűjtöttük a szakemberek ajánlásait arra az esetre, ha a medvék élőhelyére látogatunk.

A szakértők szerint az ember nem táplálék a medve számára, a nagyvad ezért csak akkor támad az emberre, ha megijed, és magát vagy utódait védi, sosem ragadozási szándékkal. Ritkán előfordulhat ugyanakkor, hogy sérülés vagy betegség miatt természetellenesen agresszívvá válik az emberrel szemben. Veszélyes az is, ha a medve már nem fél az embertől, például azért, mert beteg, veszett vagy mert etették, és ezért emberhez szokott.

A statisztikák szerint ugyanakkor a medve az esetek több mint 95 százalékában nem öli meg az embert, bár ez nem okozna számára különösebb nehézséget, ami arra utal, hogy védekezésről, az elijesztés szándékáról van szó.

Minden találkozás a medvével egyedi, de azért van néhány alapszabály, amit érdemes betartani. Ezeket Gál László ökológus és természetfilmes korábbi ajánlásai, Bianca Apostol művész, természetjáró Kanadában szerzett tapasztalatai és a Salvamont tanácsai alapján listázzuk.

  • Csapjunk zajt!

Minden útmutatás azzal kezdődik, hogy lehetőleg ne kiránduljunk egyedül, mert a nagyobb létszám és a beszélgetés zaja jobban elriasztja a vadakat. Ha egyedül vagyunk, akkor is érdemes beszéddel, énekkel, más zörejekkel a környezet tudtára adni a jelenlétünket. Már kapható a kereskedelemben hátizsákra rögzíthető medveriasztó csengő is, amely jóelőre jelzi a turista közeledését, a medvének így van ideje távozni a területről. Ha kutya van velünk, mindenképp tartsuk pórázon, mert felbosszantja a medvét, és ha szabadon van, akár hozzánk is vezetheti.

  • Kerüljük a sűrű aljnövényzetet, a vadászleseket, a medvebarlangot, az állattetemeket.
  • Figyeljünk oda az ennivaló tárolására!

A táplálék illata odacsalogatja a medvét vagy más vadállatokat, ezért nem szabad hátrahagyni a természetben, nem jó a sűrű erdőben elfogyasztani, ha pedig kempingezünk, tanácsos jól záró dobozokban tárolni, és a sátortól távolabb felakasztani egy fára. Kanadai túraútvonalakon például vannak erre kiképzett magas tartók, amelyekre fel lehet húzni a hátizsákokat olyan magasra, hogy a medve se éri el.

  • Ne etessük a medvét!
  • Ne közelítsünk semmilyen vadállathoz, például látszólag egyedül bóklászó medvebocsokhoz!
  • Ha már megláttuk a medvét, ne kiabáljunk és ne kezdjünk el szaladni!

Próbáljunk meg legalább 30 méteres távolságot tartani a medvétől egy esetleges találkozáskor, és beszéljünk nyugodt hangon, miközben lassan hátrálunk. Jó, ha nem nézünk a szemébe, mert ez is fenyegetően hathat. Nem jó ötlet kiabálni, dobálni, hirtelen mozdulatokat tenni, mert ha az állat fenyegetve érzi magát, nő az esélye annak, hogy támadni fog. Nem jó ötlet szaladni sem, mert azzal felébreszthetjük a medvében az üldözési ösztönt, és biztosan gyorsabban szalad, mint az ember. A fára mászással is ugyanez a helyzet. A legjobb félrehúzódni, hogy a medve folytathassa az útját. Menekülni csak akkor jó ötlet, ha csak pár lépés választ el a biztonságtól, például egy autótól.

  • Legyen nálunk medvespray!

A medvespay 150-300 ml-es kiszerelésben kapható, így többször lehet használni. Érdemes beosztani, arra az esetre, ha a permet elsőre nem talál célba, vagy ha megismétlődik a találkozás, esetleg több medve van a környéken. Van, hogy pár 10 másodpercre van szükség, hogy kifejtse hatását, ilyenkor ajánlott a fára mászás, gyorsabb hátrálás és a hasra fekvés is. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem garantált a hatása minden időjárási körülmény között és a közeledés minden formájára.

  • Legyünk felkészülve egy esetleges vészhelyzetre!

A síp és egy feltöltött mobiltelefon jól jöhet egy esetleges incidens esetén, ilyenkor ugyanis létfontosságú, hogy gyorsan segítséget tudjunk kérni az 112-őn. Az is jó, ha ismerjük az elsősegélynyújtás szabályait és van nálunk ehhez alapfelszerelés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!