Salvamont: így kerülhetjük el a villámcsapást hegyi túrákon

2024. július 7. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a hegyimentő szolgálat ajánlásokat adott ki arra vonatkozóan, hogyan kell viselkedni a hegyekben vihar idején, és tanácsokat osztott meg, hogy mit tegyenek és mit ne tegyenek a turisták ilyenkor. A magashegyi területeken az időjárás hirtelen változhat, és az előrejelzés gyakran és gyorsan romolhat, figyelmeztetnek.

„Bármilyen útvonalra is készülnek, akár gerinctúráról van szó, akár nem, nézzék meg az előrejelzést, és ne merészkedjenek ki, ha komoly viharokat jósolnak. Rengeteg olyan alkalmazás létezik, amely szinte valós időben mutatja az időjárás és a csapadék állapotát és alakulását. Az ANM radartérképét közvetlenül a mobiltelefonján is megtekintheti, vagy telepíthet olyan alkalmazásokat, mint például a Weather&Radar” – ajánlották a hegyimentők.

Szerintük fontos, hogy felismerjük a vihar első jeleit:

Egyes viharok helyileg, gyorsan kialakulhatnak, és a radaralkalmazások nem mindig jelzik előre. A nagy magasságú, jól körülhatárolható szélű, nagy gomolyfelhők vihargenerátorok. Ha ilyen felhőket látunk, érdemes a biztonságosabb bázisterület felé venni az irányt és menedéket keresni. „Amíg a szabadban tartózkodik, nem létezik 100%-ig biztonságos környezet, legyen ezzel tisztában, de nagymértékben csökkentheti annak kockázatát, hogy villámlás vagy heves vihar csapjon le önre (ezek általában csomagban érkeznek)” – írják.

A hegyimnetők azt is felsorolják, hogy mit NEM szabad tenni:

  • NE maradjon a csúcson, a gerinceken vagy a lapos, kitett területeken; ha már elkapta a vihar, akkor vegye figyelembe, hogy a lejtők közepe kevésbé veszélyes, mint a szélei;
  • NE tartózkodjon víz, tavak, magas oszlopok vagy jelzett oszlopok közelében;
  • NE tartózkodjon magas vagy magányos fák alatt; ha már az erdőben van, akkor inkább a kisebb fák között maradjon, és ne a magas fák közelében;
  • NE keressen menedéket barlangokban vagy sziklapárkányok alatt; fennáll a veszélye, hogy rövidzárlat alakul ki a bejáratnál. Esővel és villámlással kísért zivatarok idején a biztonságérzet, amit egy kis barlang vagy párkány ad, csalóka. Ahhoz, hogy egy barlangban egyáltalán biztonságban legyünk, legalább 1 m-re kell lenni az oldalfalaktól, 3 m-re a tetejétől és 20 m-re a bejárattól;
  • SOHA ne tapadjon az egész testével a földhöz; villámcsapás esetén az elektromos áram az egész testén keresztülhaladhat így, és károsítja a belső szerveket;

Ha nincs idő biztonságos helyre jutni, és már körülvesz a villámlás:

„Gyorsan tájékozódjon, és keressen egy kis emelkedőt vagy platót, amely mellett egy magaslat található, és guggoljon le legalább 1 m-re annak a legmagasabb pontjától (amely ajánlott, hogy körülbelül 5-10-szer magasabb legyen, mint ön guggoló helyzetben); kerülje a nedves köveket és a zuzmós területeket” – írják.


Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy ne támaszkodjunk magasabb falnak se kézzel, se vállal, se fejjel.

„Ha úgy érzi, hogy a haja áram alá kerül (szó szerint feláll a fején, karján vagy lábán), az annak a jele, hogy elektromosan feltöltött területen tartózkodik, és közvetlen veszélyben van, ilyenkor ajánlatos:

Szétszóródni: ha csoportban vannak, legalább 15 méter távolságra szétszóródni egymástól, hogy elkerüljék a ”lánccsapást„.

Vegye fel a guggoló helyzetet: a sarkak legyenek egymás mellett, a kezek legyenek közel a testhez, és a dobhártyája védelme érdekében fedje be a fülét a tenyerével;

Szigetelés: helyezzen maga alá bármilyen nem fémes anyagot, amely egy kicsit szigetelhet a talajjal szemben – izoprén, hálózsák, sátorlap.

Az utolsó dörgés után még 30 percig maradjon a helyén, majd vonuljon vissza a bázisra; jobb néhány percet tovább várni, mint nagyobb kockázatnak kitenni magát. (a villám akár kilométerekről is lecsaphat)” – fejtették ki.

Igaz vagy hamis?

A túrabotok vonzzák a villámokat – Hamis – Mivel az emberi test magasabb és kisebb az elektromos ellenállása, nagyobb a valószínűsége, hogy belecsap; természetesen nem kell a bottal a levegőben hadonászni vihar idején;

A mobiltelefon vonzza a villámokat – Hamis – A mobiltelefon használata biztonságosabb, mint a vezetékes telefoné; ráadásul fontos, hogy legyen kéznél egy telefon, ha vészhelyzetben a 112-es vagy a 0-Salvamont hívást kell kezdeményezni;

Hozzáteszik, a kültéri kiegészítőkkel és a telefonnal kapcsolatban megoszlanak a vélemények; aki nem érzi magát biztonságban, ha mellettük van, legalább 30 méterrel távolabb hagyhatja őket.

Villámcsapás által eltalált személyt nem szabad megérinteni – Hamis – az áramütés áldozata nem tartja meg a kisült elektromos töltést, így megközelítheti, hogy elsősegélyt nyújtson; a fontos, hogy felmérje a körülményeket és azt, hogy biztonságosan megközelítheti-e anélkül, hogy maga is veszélynek lenne kitéve; ilyenkor kötelező értesíteni a mentőszolgálatot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!