A hőségben fokozottan kell figyelnünk házi kedvenceinkre, a hőguta és a kiszáradás végzetes lehet

2024. június 21. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kánikulában nemcsak saját szervezetünk egészségére kell fokozottan figyelnünk, hanem háziállataink gondozására is. A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztulásukhoz vezet, így a melegben az állatokat is óvni kell, például megfelelő mennyiségű friss ivóvíz biztosításával és árnyékos helyek kialakításával – figyelmeztetnek az állatvédők.

Ha az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, lehet hőtorlódása vagy hőgutája is. Ha elővigyázatosságunk ellenére kedvencünkön hőguta jelentkezne, érdemes állatorvos segítségét kérve határozottan cselekednünk: az állat magas testhőmérsékletét le kell csökkenteni vizes borogatással, a folyadékbevitelről gondoskodni kell. A hőguta gyakran halálos, így a megelőzés jelentheti az igazi megoldást.

A kutyák ugyanis, akárcsak az emberek, érzékenyek a magas hőmérsékletre. Míg mi izzadással hűtjük testünket, a kutyák csak talppárnáikon keresztül izzadnak és lihegéssel próbálják lehűteni magukat. A nagy hőség azonban könnyen hősokkot okozhat, amely életveszélyes állapot. Különösen veszélyeztetettek a brachikefalikus, azaz rövid orrú fajták, amelyek anatómiai felépítésük miatt nehezebben hűtik le a levegőt, és így hamarabb kiszáradhatnak, illetve veszélyesen megemelkedhet a testhőmérsékletük.

A nagy melegben a kutyák igyekeznek minél kevesebb energiabefektetéssel túlélni a napot. Kerülik a tűző napot, árnyékos helyeket keresnek, és általában kora reggel vagy alkonyatkor válnak aktívvá. A gazdiknak ebben segíteniük kell őket azzal, hogy biztosítanak számukra egy árnyékos, viszonylag hűvös helyet, ahol pihenhetnek, valamint friss vizet, amelyet rendszeresen cserélnek. A séta idejét érdemes a kora reggeli vagy az esti órákra ütemezni, elkerülve a déli forróságot. Fontos, hogy a felforrósodott aszfalton való sétáltatást kerüljük, mert az égési sérüléseket okozhat a kutyák talppárnáin. Inkább árnyékos helyeken vagy füvön sétáljunk velük.

Nyáron a kutyák étvágya csökkenhet, ezért érdemes csökkenteni a napi ételmennyiséget és elkerülni, hogy romlandó étel maradjon az etetőtáljukban. Nagyon fontos, hogy mindig friss víz álljon rendelkezésükre. A kutyák szőrtakarót veszítenek a nagy meleg hatására, ezért ajánlott naponta kefélni őket, hogy megszabaduljunk az elhalt szőrszálaktól és felfrissítsük a vérkeringésüket. Egyes fajták igénylik a szőrvágást, de nem szabad nagyon rövidre nyírni őket, mert a szőrzet szigeteli és védi őket a melegtől. A nyírás után is fontos, hogy a megmaradt szőr fedje a kutya bőrét.

A fürdetést illetően nem ajánlott gyakran samponnal fürdetni a kutyákat még kánikula idején sem, de tiszta vízben, nagyhozamú folyóvízben vagy hegyi tavakban naponta úszhatnak. A bundájuk benedvesítése segíthet lehűteni őket, ám vigyázni kell, mert a nagy hőmérséklet-különbség problémákat okozhat. A samponos fürdetést csak akkor javasolt, ha a kutya koszos.

A macskák is hasonló gondoskodást igényelnek a nyári hőségben. Mivel a macskák hajlamosak rejtőzködni és kevésbé mutatják ki, ha szenvednek a hőségtől, a gazdiknak különösen figyelniük kell rájuk. Fontos, hogy a macskák számára is biztosítsunk árnyékos és hűvös helyeket a lakásban. Ha van erkélyünk vagy kertünk, figyeljünk arra, hogy a macskák ne tartózkodjanak hosszabb ideig a tűző napon.

A macskák is hajlamosak kevesebb vizet inni, ezért érdemes több helyre is víztálat elhelyezni a lakásban, hogy könnyen hozzáférhessenek a friss vízhez. Emellett fontolóra vehetjük a nedves táp használatát, mivel ez is hozzájárulhat a folyadékbevitel növeléséhez. A hosszú szőrű macskák esetében a rendszeres fésülés segít eltávolítani az elhalt szőrt és megelőzni a szőrlabda képződést.

A hőség idején a macskák is veszélyeztetettek a hőgutával szemben. A tünetek közé tartozik az erős lihegés, a nyáladzás, a kimerültség, valamint a sápadt vagy kékes íny. Ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnal hűvös helyre kell vinni a macskát és orvosi segítséget kell kérni.

És akkor néhány pontokba szedett jótanács is, amire a nyári hőségben figyelni kell:

  • Soha ne hagyja a kutyát a forró autóban!
  • Ne zárja be semmilyen zárt térbe, lakókocsiba, télikertbe vagy szellőzés nélküli szobába!
  • Kerülje a nagy aktivitást igénylő játékokat, ne hajtsa túl kedvencét!
  • Amennyiben a kutyájának valamilyen alapbetegsége van, fokozottan ügyeljen rá, csak akkor vigye ki a melegbe, ha az feltétlenül szükséges!
  • Amennyiben háziállatot lát bezárva egy autóban, azonnal hívja a 112-t, amennyiben pedig az érintett állat láthatóan nagyon rosszul van, vagy nincsen már magánál, törje be a jármű ablakát!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!