Kezdődnek a képességfelmérő vizsgák, amelyek fontos mutatói lehetnek a kisdiákok tudásszintjének

2024. május 12. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási minisztérium közleménye szerint a másodikosok, negyedikesek és hatodikosok képességfelmérő vizsgáit május 13-29. között tartják. Az Agerpres szerint összesen több mint 500 ezer tanuló tudását mérik fel.

Hétfőn a másodikos gyerekek íráskészségeit anyanyelvből, illetve a román tannyelvű iskolába járó tanulók esetén román nyelvből mérik fel; kedden és szerdán olvasási készségeiket értékelik, majd csütörtökön kerül sor a matematikatudásuk felmérésére. A kisebbségi nyelveken tanuló másodikosok pénteken román nyelvből vizsgáznak.

A negyedikesek felkészültségét május 21-én mérik fel román nyelv és irodalomból, 22-én matematikából és 23-án anyanyelvből.

A hatodik osztályosok képességfelmérése a következő ütemterv alapján zajlik: május 28-án nyelv és kommunikációs készségek, 29-én matematika és természettudományok.

A második osztályosok esetében a vizsgaidő 30 perc, a negyedikesek és hatodikosok esetében 60 perc.

Az idén a romániai iskolások későn, csak február végén értesültek a szintfelmérő tesztek pontos időpontjairól, szemben a tavalyiakkal, akik már jóval korábban, a tanév kezdetén tudták, hogy mikor esedékesek a szintfelmérők. Bár a teszteredmények nem befolyásolják a tananyagot, és nem is érkezik országos visszajelzés az eredményekről, az oktatási szakemberek szerint a tesztek fontos visszajelzést adnak a diákoknak és szüleiknek arról, hogyan teljesítenek a gyerekek stresszesebb körülmények között, és milyen szinten állnak a korosztályukban elvárt tudásanyag feldolgozása tekintetében.

A tesztek kódokkal vannak ellátva, és három kategóriába sorolják a diákok teljesítményét: nem teljesítette, részben teljesítette, vagy teljes mértékben teljesítette a feladatokat. Az eredményeket nem összesítik, hanem egy közös digitális platformra töltik fel. Jelenleg a szintfelmérések eredményei nem részei a diákok portfóliójának, de a jövőbeni tervek között szerepel, hogy ezek az eredmények is bekerüljenek a tanulók nagyobb dossziéjába, ami alapján a középiskolát is választhatják majd.

A hatodikosok számára a teszt nagyobb jelentőséggel bír, mivel közeledik a nyolcadik osztály végi országos felmérő, ami fontos szerepet játszik a középiskolai felvételinél. Az oktatási szakemberek szerint a másodikosok esetében a gyerekek gyakran félnek magától a teszt kifejezéstől, így itt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyugtatásukra, ahhoz, hogy tudásszintjüket relevánsan fel tudják mérni.

Az elemi osztályok esetében a szintfelmérők során az adott osztály tanítója jelen van, de a javítást mindig másik pedagógus végzi, hogy objektív maradjon az értékelés. A vizsgák nem kötelezőek, és ha egy diák nem írja meg a tesztet, nem kell pótolnia, csupán igazolnia kell a távollétét aznapra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!