Kezdődnek a képességfelmérő vizsgák, amelyek fontos mutatói lehetnek a kisdiákok tudásszintjének

2024. május 12. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási minisztérium közleménye szerint a másodikosok, negyedikesek és hatodikosok képességfelmérő vizsgáit május 13-29. között tartják. Az Agerpres szerint összesen több mint 500 ezer tanuló tudását mérik fel.

Hétfőn a másodikos gyerekek íráskészségeit anyanyelvből, illetve a román tannyelvű iskolába járó tanulók esetén román nyelvből mérik fel; kedden és szerdán olvasási készségeiket értékelik, majd csütörtökön kerül sor a matematikatudásuk felmérésére. A kisebbségi nyelveken tanuló másodikosok pénteken román nyelvből vizsgáznak.

A negyedikesek felkészültségét május 21-én mérik fel román nyelv és irodalomból, 22-én matematikából és 23-án anyanyelvből.

A hatodik osztályosok képességfelmérése a következő ütemterv alapján zajlik: május 28-án nyelv és kommunikációs készségek, 29-én matematika és természettudományok.

A második osztályosok esetében a vizsgaidő 30 perc, a negyedikesek és hatodikosok esetében 60 perc.

Az idén a romániai iskolások későn, csak február végén értesültek a szintfelmérő tesztek pontos időpontjairól, szemben a tavalyiakkal, akik már jóval korábban, a tanév kezdetén tudták, hogy mikor esedékesek a szintfelmérők. Bár a teszteredmények nem befolyásolják a tananyagot, és nem is érkezik országos visszajelzés az eredményekről, az oktatási szakemberek szerint a tesztek fontos visszajelzést adnak a diákoknak és szüleiknek arról, hogyan teljesítenek a gyerekek stresszesebb körülmények között, és milyen szinten állnak a korosztályukban elvárt tudásanyag feldolgozása tekintetében.

A tesztek kódokkal vannak ellátva, és három kategóriába sorolják a diákok teljesítményét: nem teljesítette, részben teljesítette, vagy teljes mértékben teljesítette a feladatokat. Az eredményeket nem összesítik, hanem egy közös digitális platformra töltik fel. Jelenleg a szintfelmérések eredményei nem részei a diákok portfóliójának, de a jövőbeni tervek között szerepel, hogy ezek az eredmények is bekerüljenek a tanulók nagyobb dossziéjába, ami alapján a középiskolát is választhatják majd.

A hatodikosok számára a teszt nagyobb jelentőséggel bír, mivel közeledik a nyolcadik osztály végi országos felmérő, ami fontos szerepet játszik a középiskolai felvételinél. Az oktatási szakemberek szerint a másodikosok esetében a gyerekek gyakran félnek magától a teszt kifejezéstől, így itt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyugtatásukra, ahhoz, hogy tudásszintjüket relevánsan fel tudják mérni.

Az elemi osztályok esetében a szintfelmérők során az adott osztály tanítója jelen van, de a javítást mindig másik pedagógus végzi, hogy objektív maradjon az értékelés. A vizsgák nem kötelezőek, és ha egy diák nem írja meg a tesztet, nem kell pótolnia, csupán igazolnia kell a távollétét aznapra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!