Klímaszakértők: 2,5 Celsius-fokos felmelegedés felé tart a bolygó, katasztrofális következményei lesznek

Legfontosabb

2024. május 12. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian több száz vezető klímaszakértő körében végzett felmérést a globális felmérés helyzetéről. A világ vezető klímatudósai szerint a globális hőmérséklet a század végére legalább 2,5 Celsius-fokkal emelkedik majd a preindusztriális szintek fölé, ezzel messze meghaladva a nemzetközi célkitűzéseket, és katasztrofális következményekkel jár az emberiség és a bolygó számára. A válaszadók közel 80 százaléka, akik mind az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Paneljének (IPCC) tagjai, legalább 2,5 Celsius-fokos emelkedést jósolnak, míg majdnem a felük legalább 3 Celsius-fokos emelkedést vár.

A tudósok egy része „fél-disztópikus” jövőt vázolt fel, amelyet éhínségek, konfliktusok és tömeges migráció jellemez, amit extrém hőhullámok, erdőtüzek, árvizek és viharok okoznak, melyek intenzitása és gyakorisága messze meghaladja a már megtapasztalt eseményeket. Sokan kifejezték reménytelenségüket és dühüket a kormányok cselekvésének hiánya miatt, annak ellenére, hogy a tudományos bizonyítékok egyértelműek.

A klímaváltozás elleni harc folytatása azonban elengedhetetlen, mondták a tudósok, mert minden elkerült fokkal csökken az emberi szenvedés. A felmérés szerint a jelenlegi klímapolitikák következtében a világ 2,7 Celsius-fok felé halad, és kevés IPCC-szakértő hiszi, hogy a világ képes lesz a szükséges nagyszabású intézkedésekre.

A válaszadó tudósok szerint sürgősen szükség van intézkedésekre az emberek védelmében a közelgő klímakatasztrófák legrosszabb hatásai ellen. A fiatalabb tudósok pesszimistábbak voltak, 52 százalékuk szerint legalább 3 Celsius-fokos emelkedés várható, szemben az 50 év felettiek 38 százalékával. A női tudósok is pesszimistábbak voltak a férfi kollégáiknál. A válaszadók szerint a politikai akarat hiánya és a nagyvállalati érdekek, mint a fosszilis üzemanyagipar, akadályozzák a klímaváltozás elleni küzdelmet. Sokan említették az egyenlőtlenségeket és a gazdag országok támogatásának hiányát a szegények számára, akik a leginkább szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

A klímaszakértők azonban hangsúlyozták azt is, hogy feladni a harcot nem opció, és bár az 1,5 Celsius-fokos küszöb valószínűleg nem lesz tartható, minden elkerült szén-dioxid tonna jelentősen csökkenti az emberek szenvedését. A klímaválság hatásai ugyanis fokozatosan növekednek, így minden tizedfok számít, különösen a szocioökonómiai hatások tekintetében.

A cikk bemutatja a várható hatásokat különböző hőmérséklet-növekedések mellett:

  • 1,5°C-nál erősödnek a hőhullámok és viharok, a trópusi korallzátonyok elpusztulnak, és aktiválódhatnak a jégtakarók összeomlásának és az örökfagy (permafrost) olvadásának kritikus pontjai.
  • 2°C-nál a hőhullámok kockázata 100-200-szorosára nő, és a közvetlen árvízkárok megduplázódnak világszerte.
  • 2,7°C-nál kétmilliárd ember kerül ki az emberiség „éghajlati réséből”, azaz azok közül a kedvező feltételek közül, amelyek között a civilizáció az elmúlt 10 ezer évben kialakult.
  • 3°C felett több nagyváros, mint Sanghaj, Rio de Janeiro, Miami és Hága, a tengerszint alá kerülnek.

A klímaszakértők szerint a klímaváltozás akkor válik igazán élet-halál kérdéssé, ha átlépjük a 2 Celsius-fokos küszöböt, ami valószínűleg megtörténik. Az előrejelzések szerint akkor olyan globálisan terjedő hatásokkal kell számolnunk, mint az élelmiszerár-robbanások, élelmiszer- és vízhiány, megszakadt ellátási láncok, és menekültek milliói.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!