Klímaszakértők: 2,5 Celsius-fokos felmelegedés felé tart a bolygó, katasztrofális következményei lesznek

Legfontosabb

2024. május 12. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian több száz vezető klímaszakértő körében végzett felmérést a globális felmérés helyzetéről. A világ vezető klímatudósai szerint a globális hőmérséklet a század végére legalább 2,5 Celsius-fokkal emelkedik majd a preindusztriális szintek fölé, ezzel messze meghaladva a nemzetközi célkitűzéseket, és katasztrofális következményekkel jár az emberiség és a bolygó számára. A válaszadók közel 80 százaléka, akik mind az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Paneljének (IPCC) tagjai, legalább 2,5 Celsius-fokos emelkedést jósolnak, míg majdnem a felük legalább 3 Celsius-fokos emelkedést vár.

A tudósok egy része „fél-disztópikus” jövőt vázolt fel, amelyet éhínségek, konfliktusok és tömeges migráció jellemez, amit extrém hőhullámok, erdőtüzek, árvizek és viharok okoznak, melyek intenzitása és gyakorisága messze meghaladja a már megtapasztalt eseményeket. Sokan kifejezték reménytelenségüket és dühüket a kormányok cselekvésének hiánya miatt, annak ellenére, hogy a tudományos bizonyítékok egyértelműek.

A klímaváltozás elleni harc folytatása azonban elengedhetetlen, mondták a tudósok, mert minden elkerült fokkal csökken az emberi szenvedés. A felmérés szerint a jelenlegi klímapolitikák következtében a világ 2,7 Celsius-fok felé halad, és kevés IPCC-szakértő hiszi, hogy a világ képes lesz a szükséges nagyszabású intézkedésekre.

A válaszadó tudósok szerint sürgősen szükség van intézkedésekre az emberek védelmében a közelgő klímakatasztrófák legrosszabb hatásai ellen. A fiatalabb tudósok pesszimistábbak voltak, 52 százalékuk szerint legalább 3 Celsius-fokos emelkedés várható, szemben az 50 év felettiek 38 százalékával. A női tudósok is pesszimistábbak voltak a férfi kollégáiknál. A válaszadók szerint a politikai akarat hiánya és a nagyvállalati érdekek, mint a fosszilis üzemanyagipar, akadályozzák a klímaváltozás elleni küzdelmet. Sokan említették az egyenlőtlenségeket és a gazdag országok támogatásának hiányát a szegények számára, akik a leginkább szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

A klímaszakértők azonban hangsúlyozták azt is, hogy feladni a harcot nem opció, és bár az 1,5 Celsius-fokos küszöb valószínűleg nem lesz tartható, minden elkerült szén-dioxid tonna jelentősen csökkenti az emberek szenvedését. A klímaválság hatásai ugyanis fokozatosan növekednek, így minden tizedfok számít, különösen a szocioökonómiai hatások tekintetében.

A cikk bemutatja a várható hatásokat különböző hőmérséklet-növekedések mellett:

  • 1,5°C-nál erősödnek a hőhullámok és viharok, a trópusi korallzátonyok elpusztulnak, és aktiválódhatnak a jégtakarók összeomlásának és az örökfagy (permafrost) olvadásának kritikus pontjai.
  • 2°C-nál a hőhullámok kockázata 100-200-szorosára nő, és a közvetlen árvízkárok megduplázódnak világszerte.
  • 2,7°C-nál kétmilliárd ember kerül ki az emberiség „éghajlati réséből”, azaz azok közül a kedvező feltételek közül, amelyek között a civilizáció az elmúlt 10 ezer évben kialakult.
  • 3°C felett több nagyváros, mint Sanghaj, Rio de Janeiro, Miami és Hága, a tengerszint alá kerülnek.

A klímaszakértők szerint a klímaváltozás akkor válik igazán élet-halál kérdéssé, ha átlépjük a 2 Celsius-fokos küszöböt, ami valószínűleg megtörténik. Az előrejelzések szerint akkor olyan globálisan terjedő hatásokkal kell számolnunk, mint az élelmiszerár-robbanások, élelmiszer- és vízhiány, megszakadt ellátási láncok, és menekültek milliói.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!