Nőtt a tüdőrákos megbetegedések száma a nemdohányzók körében, Erdélyben magas a rákot okozó radioaktív gáz szintje

2024. április 14. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Emelkedik a tüdőrákos esetek szám a nemdohányzók körében, és ennek az oka a levegőben lévő radioaktív radongáz jelenlétével függ össze.

A tüdőrák a rákos halálozások egyik leggyakoribb oka, az esetek 18,2 százalékában. Bár a tüdőrákot a „dohányosok betegségének” tartják, az újonnan diagnosztizált tüdőrákos megbetegedések meglepő módon, 15-20%-ban olyan embereknél fordultak elő, akik soha nem dohányoztak, sokan közülük 40-50 év közöttiek – számol be a News.ro.

Az Egyesült Államokban a szakértők szerint a tüdőráknak a nemdohányzók körében tapasztalható aggasztó növekedése valószínűleg a radongáznak való magas és hosszú távú kitettséggel függ össze. Ezt a színtelen, szagtalan gázt a világ minden táján a talajban természetes módon megtalálható radioaktív anyagok bomlása során bocsátják ki. A radon a padló, a falak és az alapozás repedésein keresztül juthat be a lakásokba. Ha a radon koncentrációja a beltérben, komoly egészségügyi problémává válhat. Belélegzése növelheti a tüdőrák kockázatát.

Egy 2009-ben közzétett tanulmányban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói kimutatták, hogy a radon a tüdőrák 15 százalékának kiváltó oka világszerte. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a radont a vezető környezeti rákkeltő anyagnak minősítette. A radon évente több mint 20 000 tüdőrákos halálesetet okoz az Egyesült Államokban.

A tüdőrák egyre gyakoribb a fiatal nemdohányzók körében

A tüdőrák első számú kockázati tényezője a hosszú távú dohányzás; a nemdohányzók körében azonban a tüdőrák aránya folyamatosan emelkedik.

A betegség tünetei ugyanazok, akár dohányzott az illető, akár nem: általában rossz közérzet vagy állandó fáradtságérzet, gyakori köhögés, mellkasi fájdalom, zihálás, légszomj vagy vér felköhögése. Ezek a tünetek más betegségeknél is előfordulnak, de a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy bárkinek – életkortól függetlenül –, akinek olyan tartósan fennálló tünete van, amely a kezdeti kezelés ellenére sem szűnik meg, ragaszkodnia kell az orvosi vizsgálathoz.

Ha korai stádiumban fedezik fel, a tüdőrák gyógyulási aránya 90-95%-os lehet. A legtöbb esetet azonban csak akkor fedezik fel, amikor a betegség már elterjedt a tüdőben vagy a test más részeire (áttétek), és ekkor a kezelések már nem olyan hatékonyak. Fontos tehát minél előbb észlelni, ami szűrések által is történhet.

A radonnak leginkább kitett területek Romániában

Számos országban, köztük Európában és Romániában is, a közegészség védelme érdekében irányelvek és előírások vonatkoznak az épületek radonszintjének mérésére és ellenőrzésére. Az Európai Bizottság kötelezi Romániát a radioaktivitás szintjének ellenőrzésére és jelentésére, valamint hallgatólagosan egy sor védelmi intézkedés meghozatalára a lakások és munkahelyek beltéri radonterhelése ellen.

Az európai értékelés szerint Románia az épületek radonkockázata szempontjából Európában az első helyeken áll (Cinelli et al., 2019).

A radonméréseket a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) végzi, amely több mint 30 éves kutatási tapasztalaton alapuló, szilárd tudományos eredményekkel rendelkezik ezen a területen, és amelyet a CNCAN (Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Nemzeti Bizottság) is elismer.

A BBTE kutatócsoportja több mint 20 éve kutatja a radon hatásait, és elmondása szerint különösen az utóbbi években számos alkalommal kongatták meg a vészharangot a középületekben, például óvodákban és iskolákban megnövekedett radonszintek miatt.

A kolozsvári szakemberek szerint az ország több megyéjében is magas a radon, a tüdőrákot és leukémiát okozó radioaktív gáz szintje.

Romániában 16 megyében volt olyan radonkoncentráció, amely meghaladta a megengedett határértéket, sajnos a legtöbb ilyen megye Erdélyben található. Ezeken a területeken a radonkoncentráció számtani átlaga majdnem háromszorosa az országos átlagnak.

A magas radonkoncentrációt tartalmazó megyék a következőek: Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Krassó-Szörény, Kolozs, Kovászna, Hargita, Hunyad, Máramaros, Maros, Szeben, Szilágy, Szatmár és Temes.

Erdély tehát az a régió, amely a leginkább ki van téve a radonszint növekedésének, de a nagy városi központok, mint Bukarest, Iaşi, Temesvár és Konstanca is magas kockázatú területnek számítanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!