Súlyos mentális betegségeken is tud javítani a ketogén diéta egy kísérleti tanulmány szerint

2024. április 12. – 19:26

Súlyos mentális betegségeken is tud javítani a ketogén diéta egy kísérleti tanulmány szerint
A ketogén diéta alapkövetelménye az alacsony szénhidráttartalmú étkezések – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett tanulmány kimutatta, hogy a ketogén diéta nemcsak az anyagcsere egészségének helyreállítását segíti, hanem a mentális betegségeket is enyhíti. A kutatást az Eurekalert portál ismertette.

Az olyan súlyos mentális betegségben szenvedők számára, mint a skizofrénia vagy a bipoláris zavar, a szokásos antipszichotikus gyógyszeres kezelés kétélű fegyver lehet. Miközben ezek a gyógyszerek segítenek az agy kémiai folyamatainak szabályozásában, gyakran okoznak olyan anyagcsere-mellékhatásokat, mint az inzulinrezisztencia és az elhízás, amelyek elég nyomasztóak ahhoz, hogy sok beteg abbahagyja a gyógyszerek szedését.

Most a Stanford Medicine kutatói által vezetett kísérleti tanulmány megállapította, hogy a ketogén diéta nemcsak helyreállítja az anyagcsere egészségét ezeknél a betegeknél, miközben folytatják a gyógyszeres kezelést, hanem tovább javítja pszichiátriai állapotukat is. A március 27-én a Psychiatry Research című szaklapban közzétett eredmények azt sugallják, hogy az étrendi beavatkozás hatékony segítség lehet a mentális betegségek kezelésében.

„Nagyon ígéretes és nagyon bátorító, hogy a szokásos standard ellátástól eltekintve valamilyen módon visszavehetjük az irányítást a betegségünk felett” – mondta Dr. Shebani Sethi, a pszichiátria és viselkedéstudományok docense, a kutatást végző Stanford Medicine munkatársa.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Étrend és mentális egészség

A kutatás során skizofréniával vagy bipoláris zavarral diagnosztizált felnőtt alanyokat, akik antipszichotikus gyógyszereket szedtek és anyagcsere-problémákkal küzdöttek, ketogén diétára állítottak, amely 10 százalék szénhidrátból, 30 százalék fehérjéből és 60 százalék zsírból áll, kalóriaszámlálás nélkül.

„Az étkezés középpontjában a teljes értékű, nem feldolgozott élelmiszerek állnak, beleértve a fehérjét és a nem keményítőtartalmú zöldségeket, és nem a zsírok korlátozása” – mondta Sethi, aki keto-barát étkezési ötleteket osztott meg a résztvevőkkel. Emellett keto-szakácskönyveket és hozzáférést kaptak egy egészségügyi edzőhöz.

A kutatócsoport a vér ketonszintjének heti mérésével követte nyomon, hogy a résztvevők mennyire követték az étrendet. (A ketonok olyan savak, amelyek akkor keletkeznek, amikor a szervezet – glükóz helyett – zsírt bont le energiaforrásként). A kísérlet végére 14 beteg teljesen, hatan félig, és csak egy beteg nem tartotta be a diétát.

A vizsgálat előtt a résztvevők közel egyharmadának volt metabolikus szindrómája, amelyet különböző kóros egészségügyi mutatók jellemeztek. Négy hét ketogén diéta után a résztvevők egyike sem mutatta ennek a szindrómának a jeleit.

A résztvevők átlagosan testsúlyuk 10 százalékát veszítették el, csökkent a derékkörfogatuk, javult a vérnyomásuk, csökkent a trigliceridszintjük és javult az inzulinérzékenységük – olvasható a Psychiatry Research című szaklapban megjelent, az EurekAlert által idézett jelentésben.

A pszichiátriai előnyök is szembetűnőek voltak. A résztvevők átlagosan 31%-kal javultak a pszichiáterek által a mentális betegségre vonatkozó, klinikai globális benyomások skálájaként ismert értékelésen, és a csoport háromnegyede klinikailag jelentős javulást mutatott. Összességében a résztvevők jobb alvásról és nagyobb életelégedettségről is beszámoltak.

„A résztvevők javulásról számoltak be az energiájuk, az alvásuk, a hangulatuk és az életminőségük terén” – mondta Shebani Sethi. „Egészségesebbnek és reményteljesebbnek érzik magukat.”

A kutatókat lenyűgözte, hogy a résztvevők többsége kitartott a diéta mellett. „Több előnyt láttunk a kitartó csoportnál, mint a félig kitartó csoportnál, ami egy lehetséges dózis-válasz kapcsolatra utal” – mondta Sethi.

Alternatív üzemanyag az agy számára

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az olyan pszichiátriai betegségek, mint a skizofrénia és a bipoláris zavar az agy anyagcsere hiányosságaiból erednek, amelyek befolyásolják a neuronok ingerlékenységét, mondta Sethi.

A kutatók feltételezik, hogy ahogy a ketogén diéta javítja a szervezet többi részének anyagcseréjét, úgy javítja az agy anyagcseréjét is.

„Bármi, ami általánosságban javítja az anyagcsere egészségét, valószínűleg az agy egészségét is javítja” – mondta Sethi. „De a ketogén diéta ketonokat biztosíthat a glükóz alternatív üzemanyagaként az energiazavarral küzdő agy számára”.

Valószínűleg több mechanizmus is működik, tette hozzá, és a kis kísérleti kísérlet fő célja, hogy segítse a kutatókat olyan jelek észlelésében, amelyek a nagyobb, erőteljesebb vizsgálatok tervezését irányítják majd.

Orvosként Sethi sok olyan beteget ápol, akiknek mind súlyos mentális betegségük, mind elhízásuk vagy metabolikus szindrómájuk van, de kevés tanulmány fókuszált erre az alulkezelt populációra.

Ő a Stanford Medicine metabolikus pszichiátriai klinikájának alapítója és igazgatója.

„Sok páciensem szenved mindkét betegségben, ezért az volt a vágyam, hogy megnézzem, vajon az anyagcsere-beavatkozások segíthetnek-e rajtuk” – mondta. „Több segítséget keresnek. Azt keresik, hogy egyszerűen csak jobban érezzék magukat”.

Hogyan segítheti a ketogén diéta a mentális egészséget?

A ketogén diéta hatékony lehet a mentális egészség javításában több okból is.

  1. Először is, a ketózis állapotában a test ketonokat termel, amelyek az agy energiaforrásaként szolgálnak. A ketonok egy hatékonyabb és tisztább energiaforrásnak bizonyulnak, mint a glükóz, amelynek anyagcseréje során több szabadgyök és gyulladásos folyamat keletkezhet. Az agy hatékonyabb működése és a szellemi éberség növekedése pozitív hatással lehet az érzelmi állapotra és a mentális teljesítményre.
  2. Másodszor, a ketogén diéta csökkentheti a gyulladást az egész testben, ami szintén pozitív hatással lehet a mentális egészségre. A krónikus gyulladás kapcsolódik számos mentális egészségügyi problémához, mint például a depresszió és az Alzheimer-kór.
  3. Harmadszor, a ketogén diéta javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét, ami a cukorbetegség és a metabolikus szindróma megelőzésében és kezelésében is segíthet. Ezek a betegségek összefüggnek a mentális egészség problémáival is, például a depresszióval és a szorongással.
  4. Végül, a ketogén diéta tartalmazhat olyan ételeket, amelyek javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a stresszt, például a lazac, a diófélék és a zöld leveles zöldségek. A magas tápanyagtartalom és az antioxidánsok segíthetnek megőrizni az agy egészségét és javítani a hangulatot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a ketogén diéta nem jelent automatikus gyógyulást a mentális egészség problémáiból, és mindig javasolt a szakorvosi konzultáció és felügyelet, ha ilyen céllal alkalmazzuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!