Súlyos mentális betegségeken is tud javítani a ketogén diéta egy kísérleti tanulmány szerint

2024. április 12. – 19:26

Súlyos mentális betegségeken is tud javítani a ketogén diéta egy kísérleti tanulmány szerint
A ketogén diéta alapkövetelménye az alacsony szénhidráttartalmú étkezések – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett tanulmány kimutatta, hogy a ketogén diéta nemcsak az anyagcsere egészségének helyreállítását segíti, hanem a mentális betegségeket is enyhíti. A kutatást az Eurekalert portál ismertette.

Az olyan súlyos mentális betegségben szenvedők számára, mint a skizofrénia vagy a bipoláris zavar, a szokásos antipszichotikus gyógyszeres kezelés kétélű fegyver lehet. Miközben ezek a gyógyszerek segítenek az agy kémiai folyamatainak szabályozásában, gyakran okoznak olyan anyagcsere-mellékhatásokat, mint az inzulinrezisztencia és az elhízás, amelyek elég nyomasztóak ahhoz, hogy sok beteg abbahagyja a gyógyszerek szedését.

Most a Stanford Medicine kutatói által vezetett kísérleti tanulmány megállapította, hogy a ketogén diéta nemcsak helyreállítja az anyagcsere egészségét ezeknél a betegeknél, miközben folytatják a gyógyszeres kezelést, hanem tovább javítja pszichiátriai állapotukat is. A március 27-én a Psychiatry Research című szaklapban közzétett eredmények azt sugallják, hogy az étrendi beavatkozás hatékony segítség lehet a mentális betegségek kezelésében.

„Nagyon ígéretes és nagyon bátorító, hogy a szokásos standard ellátástól eltekintve valamilyen módon visszavehetjük az irányítást a betegségünk felett” – mondta Dr. Shebani Sethi, a pszichiátria és viselkedéstudományok docense, a kutatást végző Stanford Medicine munkatársa.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Étrend és mentális egészség

A kutatás során skizofréniával vagy bipoláris zavarral diagnosztizált felnőtt alanyokat, akik antipszichotikus gyógyszereket szedtek és anyagcsere-problémákkal küzdöttek, ketogén diétára állítottak, amely 10 százalék szénhidrátból, 30 százalék fehérjéből és 60 százalék zsírból áll, kalóriaszámlálás nélkül.

„Az étkezés középpontjában a teljes értékű, nem feldolgozott élelmiszerek állnak, beleértve a fehérjét és a nem keményítőtartalmú zöldségeket, és nem a zsírok korlátozása” – mondta Sethi, aki keto-barát étkezési ötleteket osztott meg a résztvevőkkel. Emellett keto-szakácskönyveket és hozzáférést kaptak egy egészségügyi edzőhöz.

A kutatócsoport a vér ketonszintjének heti mérésével követte nyomon, hogy a résztvevők mennyire követték az étrendet. (A ketonok olyan savak, amelyek akkor keletkeznek, amikor a szervezet – glükóz helyett – zsírt bont le energiaforrásként). A kísérlet végére 14 beteg teljesen, hatan félig, és csak egy beteg nem tartotta be a diétát.

A vizsgálat előtt a résztvevők közel egyharmadának volt metabolikus szindrómája, amelyet különböző kóros egészségügyi mutatók jellemeztek. Négy hét ketogén diéta után a résztvevők egyike sem mutatta ennek a szindrómának a jeleit.

A résztvevők átlagosan testsúlyuk 10 százalékát veszítették el, csökkent a derékkörfogatuk, javult a vérnyomásuk, csökkent a trigliceridszintjük és javult az inzulinérzékenységük – olvasható a Psychiatry Research című szaklapban megjelent, az EurekAlert által idézett jelentésben.

A pszichiátriai előnyök is szembetűnőek voltak. A résztvevők átlagosan 31%-kal javultak a pszichiáterek által a mentális betegségre vonatkozó, klinikai globális benyomások skálájaként ismert értékelésen, és a csoport háromnegyede klinikailag jelentős javulást mutatott. Összességében a résztvevők jobb alvásról és nagyobb életelégedettségről is beszámoltak.

„A résztvevők javulásról számoltak be az energiájuk, az alvásuk, a hangulatuk és az életminőségük terén” – mondta Shebani Sethi. „Egészségesebbnek és reményteljesebbnek érzik magukat.”

A kutatókat lenyűgözte, hogy a résztvevők többsége kitartott a diéta mellett. „Több előnyt láttunk a kitartó csoportnál, mint a félig kitartó csoportnál, ami egy lehetséges dózis-válasz kapcsolatra utal” – mondta Sethi.

Alternatív üzemanyag az agy számára

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az olyan pszichiátriai betegségek, mint a skizofrénia és a bipoláris zavar az agy anyagcsere hiányosságaiból erednek, amelyek befolyásolják a neuronok ingerlékenységét, mondta Sethi.

A kutatók feltételezik, hogy ahogy a ketogén diéta javítja a szervezet többi részének anyagcseréjét, úgy javítja az agy anyagcseréjét is.

„Bármi, ami általánosságban javítja az anyagcsere egészségét, valószínűleg az agy egészségét is javítja” – mondta Sethi. „De a ketogén diéta ketonokat biztosíthat a glükóz alternatív üzemanyagaként az energiazavarral küzdő agy számára”.

Valószínűleg több mechanizmus is működik, tette hozzá, és a kis kísérleti kísérlet fő célja, hogy segítse a kutatókat olyan jelek észlelésében, amelyek a nagyobb, erőteljesebb vizsgálatok tervezését irányítják majd.

Orvosként Sethi sok olyan beteget ápol, akiknek mind súlyos mentális betegségük, mind elhízásuk vagy metabolikus szindrómájuk van, de kevés tanulmány fókuszált erre az alulkezelt populációra.

Ő a Stanford Medicine metabolikus pszichiátriai klinikájának alapítója és igazgatója.

„Sok páciensem szenved mindkét betegségben, ezért az volt a vágyam, hogy megnézzem, vajon az anyagcsere-beavatkozások segíthetnek-e rajtuk” – mondta. „Több segítséget keresnek. Azt keresik, hogy egyszerűen csak jobban érezzék magukat”.

Hogyan segítheti a ketogén diéta a mentális egészséget?

A ketogén diéta hatékony lehet a mentális egészség javításában több okból is.

  1. Először is, a ketózis állapotában a test ketonokat termel, amelyek az agy energiaforrásaként szolgálnak. A ketonok egy hatékonyabb és tisztább energiaforrásnak bizonyulnak, mint a glükóz, amelynek anyagcseréje során több szabadgyök és gyulladásos folyamat keletkezhet. Az agy hatékonyabb működése és a szellemi éberség növekedése pozitív hatással lehet az érzelmi állapotra és a mentális teljesítményre.
  2. Másodszor, a ketogén diéta csökkentheti a gyulladást az egész testben, ami szintén pozitív hatással lehet a mentális egészségre. A krónikus gyulladás kapcsolódik számos mentális egészségügyi problémához, mint például a depresszió és az Alzheimer-kór.
  3. Harmadszor, a ketogén diéta javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét, ami a cukorbetegség és a metabolikus szindróma megelőzésében és kezelésében is segíthet. Ezek a betegségek összefüggnek a mentális egészség problémáival is, például a depresszióval és a szorongással.
  4. Végül, a ketogén diéta tartalmazhat olyan ételeket, amelyek javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a stresszt, például a lazac, a diófélék és a zöld leveles zöldségek. A magas tápanyagtartalom és az antioxidánsok segíthetnek megőrizni az agy egészségét és javítani a hangulatot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a ketogén diéta nem jelent automatikus gyógyulást a mentális egészség problémáiból, és mindig javasolt a szakorvosi konzultáció és felügyelet, ha ilyen céllal alkalmazzuk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!