Az 50 év alattiak körében járványszerűen tarolnak a rákos megbetegedések

2024. április 1. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A 42 éves rákbeteg Katalin hercegné esete egy fokozottan terjedő jelenséget illusztrál. Anélkül, hogy igazán értenénk az okait, az 50 év alattiakat évtizedek óta egyre gyakrabban érinti a daganatos betegség. Katalin hercegné egy hete jelentette be az X-en, hogy rákos sejteket találtak a szervezetében, ezért megelőző kemoterápiás kezelést kap. A walesi hercegnénél akkor fedezték fel az elváltozásokat, amikor hasi műtéten esett át januárban, ami után hetekre eltűnt a nyilvánosság elől.

Valóságos „járványról” van szó az 50 év alattiak körében – jelentette ki ennek kapcsán Shivan Sivakumar, a Birminghami Egyetem rákszakértője és kutatója az AFP hírügynökség számára.

Az egyetem 2023-ban megjelent nagyszabású tanulmánya szerint 1990 és 2019 között a rákdiagnózisok aránya csaknem megduplázódott (+80%) ebben a korcsoportban világszerte. A felmérés a leggyakoribb, mintegy harmincféle rákos megbetegedésre összpontosított adatgyűjtés közben.

A jelenség, amely különösen a fejlett országokban jellemző, az 50 év alattiak körében a rákos halálozások számának emelkedésében is megmutatkozik. Az elmúlt harminc év alatt ez a szám mintegy 28 százalékkal nőtt.

Néhány eset sokkolta a közvéleményt, például Chadwick Boseman színész, a „Fekete Párduc” sztárjának 43 éves korában bekövetkezett halála 2020-ban vastagbélrákban.

Valójában a gyomor-bélrendszeri rákok – a vastagbél, a nyelőcső, a máj – különösen aggasztó méretű terjedést mutat, valóságos járványként tarol a fiatalok körében. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint az 50 év alatti férfiaknál ezek a rákos elhalálozások vezető halálokai, míg ugyanebben a korcsoportban a nőknél a mellrák után a második vezető halálok.

Mi magyarázza ezt a tendenciát? Mivel magyarázható egy ilyen jelenség? Még senki sem tudja, és a válasz kétségtelenül összetett. „Jelenleg nincs meggyőző bizonyíték” a különböző feltételezések alátámasztására – mondta Shivan Sivakumar. Valószínűleg több tényező is szerepet játszhat.

Az egyik, az oltásszkeptikus körökben népszerű magyarázat azonban gyorsan elvethető: a COVID-19 elleni oltóanyagnak semmi köze a fiatalok körében a rákos megbetegedések számának emelkedéséhez, mivel ez a jelenség már jóval a világjárvány előtt kialakult.

Szakértők megerősítették, nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 vakcina és a rák bármely formája között bármilyen kapcsolat lenne. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet is alátámasztotta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a Covid vakcina rákot okozna, vagy a betegség kiújulásához vagy progressziójához vezetne. A Covid-19 vakcinákhoz kapcsolódó „turbó rák” mítoszát már többször megcáfolták.

Dr. Wiliam Makis, aki támogatja a Covid vakcina által elszabadított „turbó rák” tézisét, „onkológiai szakemberként” szerepelteti magát, holott valójában nem onkológus, hanem nukleáris medicina szakorvos és radiológus. Ráadásul néhány évvel ezelőtt elvesztette orvosi engedélyét.

A „turbó rák” az oltásellenesek által kitalált kifejezés, amelyet az onkológiai vagy immunológiai szakértők nem ismernek el valós jelenségként. Nincs bizonyíték az agresszív vagy nem agresszív rákdiagnózisok növekedésére a COVID-19 oltás után. Ezeknek az összeesküvés-elméleteknek nincs tudományos alapja, és gyakran „dokumentumfilmek” és kitalált hírek segítségével népszerűsítik őket.

Visszatérve a fiatalok körében terjedő rákos megbetegedésekre, a kutatók két átfogó hipotézist részesítenek előnyben. Vagy az utóbbi generációkban az emberek elődeiknél jobban ki voltak téve a jól ismert kockázati tényezőknek, vagy új kockázatok jelentek meg.

Az első kategóriába tartozó hipotézist különösen az a megfigyelés táplálja, hogy a korábbi generációkhoz képest a ma negyvenes éveikben járó emberek fiatalabbak voltak, amikor először találkoztak a dohányzással, az alkoholfogyasztással és az elhízással.

Ez utóbbi különösen érdekli Helen Coleman, a Belfasti Queen's Egyetem epidemiológusát. A kutató, aki elsősorban az észak-írországi fiatalok körében előforduló rákos megbetegedéseket tanulmányozta, olyan „elhízás-járványról” beszél, amely az 1980-as évek előtt nem létezett.

A másik fő hipotézis, amely új rákkeltő anyagok megjelenését feltételezi, még feltárásra vár. Számos elmélet létezik – vegyi anyagok, mikroműanyagok, új gyógyszerek stb. –, de egyik esetében sem sikerült olyan mértékű bizonyítékok összegyűjtése, amely alátámasztaná teljes mértékben a kutatók hipotéziseit..

Nagy médiafigyelem övezte a közelmúltban az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez kapcsolódó feltételezéseket, de ismét „nagyon kevés adat támasztja alá ezt az elképzelést” – mutatott rá Helen Coleman. hozzátette: a kiváltó okok ismerete nélkül nehéz megmondani, mit kell tenni a fiatalok körében a rákos megbetegedések számának növekedése ellen.

Egyes egészségügyi hatóságok számára a szűrés kulcsfontosságú eszköz. Az Egyesült Államok például 2021-ben 45 évre csökkentette a vastagbélrákszűrés ajánlott életkorát. Franciaországban a minimális életkor továbbra is 50 év, de egyes gasztroenterológusok a szűrés ajánlott korhatárának csökkentését szorgalmazzák.

Összességében az AFP által megkérdezett kutatók remélik, hogy a walesi hercegné sorsa felhívja a fiatalok figyelmét arra, a rák nem csak az idősebbeket érinti. És hogy ha kétségek merülnek fel egy tünettel kapcsolatban, a legjobb, ha orvoshoz fordulnak. „Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, ne vesztegesd az időt: menj el kivizsgálásra” – hívta fel az olvasók figyelmét a szűrés fontosságára az AFP-nek nyilatkozó Shivan Sivakumar.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!