Az erdélyi húsvéti hagyományok sztáreseménye idén is a csíkszeredai ételszentelés volt

2024. március 31. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is több ezer résztvevővel zajlott vasárnap reggel Csíkszeredában a hagyományos ételszentelés, amely igazi látványosságnak számít, és a helybélieken kívül sok turista is az ért érkezik ilyenkor a városba, hogy részt vegyen a székelyföldi sztáreseményen, amelyről nemcsak a romániai, de más a külföldi hírügynökségek is beszámolnak.

A News.ro szerint nemcsak a városból, hanem a környező településekről is érkeztek kora reggeltől az emberek, többen székely népviseletbe öltözve, hagyományos húsvéti ételekkel teli kosarakkal: pálinkát, bort, kalácsot, bárányhúst, sonkát, kenyeret, tojást és kolbászt tesznek ilyenkor a kosárba, azaz mindazt, ami aztán a húsvét asztalra kerül

Mint minden évben, a húsvét első szentmiséjét, az ételek megszentelését a szabadban tartják 8 órától, amelynek végén a papok a sorokban ülő emberek közé mennek, és megszentelik az ételeket, amelyeket minden családtagnak meg kell kóstolnia reggelire.

Az ételszentelés szertartása a 40 napos húsvéti böjt végét jelenti.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a teljes szertartás videóját megosztotta Facebook-oldalán:

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a 7. századtól nyomon követhető az ételszentelés szokása. A szentelt ételek összetétele (sonka, tojás, kalács, torma, bor, túró, kolbász stb.) sok helyütt a passiójelenetek szimbolikájával vannak fölruházva. A kalács alapjául szolgáló lepényKrisztus testét jelképezi. Az egymásra kerülő tésztafonatok pedig atöviskoszorút, majd ateljessé tételt. A tojás a feltámadásra emlékeztet, a szentelésre vitt bor Krisztus vére, a torma a népi értelmezés szerint a keresztrefeszített Krisztusnak kínált ecet keserűségét idézi. – A néphit mágikus erőt is tulajdonít a megszentelt ételnek. Ezért pl. a szentelt sonka csontját az eresz alá tűzték villámcsapás elleni védekezésül, a kalács morzsájából a népi vélekedés szerint apró fehér virágok fejlődnek. Csíkban 1900 körül a szenteltkókonya darabjait rontás ellen használták. Az ételszentelésből útban hazafelé sok helyen apászkával megkerülték a lakóházat, hogy a férgek távozzanak onnan. A húsvéti bárány elfogyasztásának hagyományai a szentelt sonka fölvágásában éltek tovább. Szentelt sonkát, kolbászt, kalácsot a vegyes vallású vidékeken a protestáns lakosság is előszeretettel fogyaszt.

Nemcsak Csíkszeredában, más katolikus vidékeken is hagyományosan megtartják a húsvét reggeli ételszentelést, azonban a csíkszeredai óriás méretű ünnepély láttán több helyen erőteljesebb lett a hagyomány.

Ilyen hosszú sorokban álltak például a szentelésre várva Máramarosszigeten:

A kolozsvári ételszentelés a Szent Mihály-templom előtt jóval szerényebb volt:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!