Egész Romániából Székelyföldön a legmagasabb az élettársi kapcsolatban élők aránya

2024. január 10. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában Székelyföldön a legmagasabb az élettársi kapcsolatban élő párok aránya, írja a Hotnews hírportál az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján.
Kovászna megye az első helyen áll ebben a tekintetben az országban, ahol a 11 év feletti lányok és nők 6,67 százaléka él élettársi kapcsolatban. Két Duna menti megye, Călărași és Giurgiu szintén a dobogón áll, 6,09, illetve 5,77 százalékkal. Hargita megye a negyedik helyezett 5,67 százalékkal.

Kovászna megyében a 2022-es népszámláláskor a magyar lakosság aránya 71,8 százalék volt, Hargita megyében pedig 85,7 százalék. Maros megye, ahol szintén magas a magyarok aránya, szintén az élmezőnyben van, a hetedik helyen áll 5,17 százalékkal. A top tízben találjuk még Brassó (5,17%), Arad (5,05%) és Temes (4,77%) megyét is.

A jelentős magyar közösséggel rendelkező megyék közül Bihar 4,60 százalékkal a 13., Kolozsvár 4,33 százalékkal a 17., Szatmárnémeti 3,80 százalékkal a 24., Szilágy megye pedig 3,09 százalékkal a 37. helyen áll. Bukarest közvetlenül Bihar mögött van 4,55 százalékkal. Az adatok azt mutatják, hogy nincs szoros összefüggés az együttélési hajlandóság és a megye urbanizációs foka, illetve gazdasági fejlettsége között.

A rangsor végén a moldvai Suceava megye, Máramaros és Beszterce-Naszód áll, 2,24, 2,27 és 2,47 százalékos arányokkal. Az INS adatai életkor szerinti bontásban azt mutatják, hogy az együttélés a 20-29 éves fiatal felnőttek körében a leggyakoribb, 50 éves kor felett pedig meredeken csökken az előfordulási gyakoriság.

A Hotnews által megkérdezett szakemberek szerint az együttélés nem alternatívája az élettársi kapcsolatnak, hanem annak „előfutára”, egy korábbi életszakasz jellemzője.

A 20-24 éves korosztályba tartozó fiatalok elhalasztják a házasságkötést, és inkább az együttélést választják, magyarázta a HotNewsnak Maria Voinea szociológusprofesszor, rámutatva, hogy az okok sokfélék. „A nők elsősorban karriert akarnak, többféle társadalmi státuszt, több szerepet szeretnének megtapasztalni, elkerülve, hogy túl korán lépjenek be a feleségi és anyai szerepkörökbe. Ez azt jelenti, hogy a házasságkötési életkor most 30 év fölött van, és néha 34-35 év körül születnek a gyerekek” – magyarázta Voinea professzor.

Hozzátette, nem a házasságról való lemondásról van szó, hanem e lépés elhalasztásáról. „Nem szabad elfelejteni, hogy a romániai polgárok esetében még mindig magasabb a házasságkötési hajlandóság, mint az európai átlag; nincsenek fenntartások a házasság intézményével szemben, csak néhány paraméter változott” -részletezte Maria Voinea.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!