Szinte 2 millió euróért kelt el Napóleon kalapja egy párizsi árverésen

2023. november 20. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Bonaparte Napóleon kétszarvú császári kalapja rekordot jelentő 1,932 millió euróért kelt el egy párizsi árverésen.

A fekete hódfilc kalapot eredetileg 600-800 ezer euróra becsülték, írja a Guardian. Az elért ár felülmúlta a 2014-ben Napóleon egy másik kalapjáért fizetett 1,884 millió eurót, amelyet szintén a Drouot aukciósház adott el – közölte a cég szóvivője.

A kalap egyike annak a 20 megmaradt kalapnak abból a 120-ból, amelyet a francia hadvezér a feltételezések szerint életében birtokolt.

Az eladási árat vélhetően a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Ridley Scott Napóleon-életrajzi filmjének e havi bemutatója körüli felhajtás dobta fel.

Napóleon oldalra fordítva viselte a kalapjait, hogy megkülönböztethető legyen a csatatéren, és így hozta létre a történelem egyik legfelismerhetőbb márkáját, amely több mint 200 évvel ezelőtti halála óta is fennmaradt.

Az elárverezett kalap – Fotó: Claudia Greco / Reuters
Az elárverezett kalap – Fotó: Claudia Greco / Reuters

A csúcsokat a vállával párhuzamosan helyezte el, amit „en bataille” stílusnak neveztek, ellentétben tisztjeinek többségével, akik a vállukra merőlegesen viselték a kalapot.

Pierre Osenat, a Drouot aukciósház munkatársa szerint a kalap megkülönböztethető volt a kokárdáról, amelyet Napóleon állítólag 1815-ben maga tett fel, amikor a Földközi-tengeren át Antibes-ba utazott elbai száműzetéséből, ami a hatalomba való ideiglenes visszatéréséhez vezetett, mielőtt végül Waterloonál vereséget szenvedett.

Osenat szerint a legtöbb fennmaradt, még létező napóleoni kétszarvú kalap múzeumokban található, és mindössze öt darab van magángyűjteményben. Osenat szerint ez a kalap úgy maradt fenn, hogy a 19. században végig ugyanazon család, a Napóleon palotájában dolgozó Jean-Louis Noisiez szállásmester leszármazottai birtokolták.

A kalapot a következőkkel együtt árverezték el: egy hálóing, amelyet Napóleon a Szent Ilona-szigeten viselt, ahová utoljára száműzték, és ahol 1821-ben meghalt; egy ezüst étkészlet, amelyet az 1815-ös waterlooi vereséget követően a kocsijából loptak el; és egy mahagóni piperetáska, amely egy jól megőrzött ezüst fogkefét, borotvát, ollót és más, általa használt tárgyakat tartalmazott, és amely 60 000 eurót ért. Az árverésen lőfegyverek, kardok és érmék is szerepeltek.

2014-ben egy dél-koreai vevő 1,9 millió eurónak megfelelő összeget fizetett egy kétszarvú kalapért, amelyet Napóleon az 1800-as marengói csatában viselt. A tárgyat a monacói királyi család bocsátotta árverésre több száz más műtárgy mellett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!