Diós vagy kókuszos? Á, dehogy. Aranyozott kürtőskalácsot árvereztek el Sepsiszentgyörgyön

2023. október 9. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Mi az, hogy diós vagy kókuszos? Nagyot gondoltak a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács Fesztiválon, egyenesen aranyos kürtőskalácsot készítettek. Az aranyozott kürtőst a Taste of Transylvania fesztiválon megismert Simon család készítette karitatív céllal. A nagyjából 30 centi hosszúságú, 24 karátos arannyal bevont és elárverezett csemege 1000 lejes vételárát a Máltai Szeretetszolgálat kapta meg. A híradások szerint egy kolozsvári sebészorvos fizette ki összeget.

„Azt hihetnénk, hogy az arany kürtőskalács csak a mesékben létezik. Azonban az idei Kürtőskalács fesztiválon bebizonyosodott, hogy némi önzetlenséggel, szeretettel és segíteni akarással, a mesék is valóra válhatnak” – köszönte meg a Facebookon a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete a támogatást. Elmondásuk szerint a Guruló Ebéd programjukat finanszírozzák belőle, aminek a keretében idősek étkeztetését finanszírozzak.

Az idei édes ízek fesztiválja nem csak erről marad emlékezetes, ugyanis ismét megdöntötték a leghosszabb kürtős kalács rekordját. A Szentivánlaborfalvi Ifjúság szervezésében a tavalyinál 5 méterrel hosszabb, összesen 20 méteres kürtős sütöttek.

Emellett két kategóriában kiosztották az év kürtőskalácsa díjat is. A 13 induló csapat közül Az év Székelyföldi Kürtőskalácsa díjat a Simon család kapta, míg az év Reform Kürtőskalácsa címet a Marica Kalácsa szerezte meg, a fotók tanulsága szerint köménymagos/sajtos verzióban készült kürtősükkel. A közönségdíj pedig a Melinda Kürtőskalácsé lett.

Aranyozott kürtős – Fotó: Kocsis-Boldizsár János / Kürtőskalács fesztivál Facebook oldala Aranyozott kürtős – Fotó: Kocsis-Boldizsár János / Kürtőskalács fesztivál Facebook oldala
Aranyozott kürtős – Fotó: Kocsis-Boldizsár János / Kürtőskalács fesztivál Facebook oldala

Nem nagy újdonság, hogy az aranyat ételekre teszik, évszázadok óta használják a gasztronómiában. A húsok aranyozása már a bizánci udvarban szokásban volt, amit később az itáliaiak is átvettek, manapság számos ételt aranyoznak be. Romániában legutóbb talán a Transylvania Steak House Untoldon árult méregdrága hamburgerre kapta a legnagyobb publicitást. Az aranyozott hamburgerért 6200 eurót kérték, igaz, ott nem csak az aranyfüst dobta meg az árat, hanem a Kobe-szarvasmarhák húsából készült (hús)pogácsa, az ízesítésként használt kaviár és az erdélyi szarvasgomba, a több mint 300 éves kovász felhasználásával készült buci, illetve a La Bonnotte krumpliból (ami a világ egyik legritkább, éppen ezért legdrágább fajtája) készült hasábburgonya is jócskán hozzátett az árhoz.

A 24 karátos aranyból (a minimum 90 százalék aranyat tartalmazó ötvözetek számítanak ehetőnek, ami 21,6 karátosnak felel meg) elvileg bármennyit meg lehet enni, felszívódás nélkül halad át az ember emésztőrendszerén. Az Európai Unióban az arany engedélyezett ételkiegészítőnek számít. Az aranyfüstnek vagy az ehető aranylapoknak dekorációs céljuk van, a híradások szerint az arany ugyanis tökéletesen íztelen. A szentgyörgyi aranyozott kürtősnek valószínűleg sajtos íze volt, ugyanis raclette kürtőskalácsra kerültek a vékony lapocskák.

A sepsiszentgyörgyi kürtős esetében is használt leheletvékony aranylapocskák ezen az oldalon 10-es kiszerelésben 25 dollárba kerülnek, 50-esben pedig 98 dollárba. Ezen az oldalon az 50-es kiszerelés 101 dollárba kerül, tehát nagyjából 2 dollár körül lőném be a lapocskák árát, ha nagyobb tételben vásárolunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!