80 éves késéssel szállítottak ki egy második világháborús magyar szerelmeslevelet, a címzett leánya vette át a borítékot

2023. szeptember 10. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvan év után került vissza egy szerelmeslevél a néhai szerelmespár leszármazottjához, miután a Magyar Honvédség tartalékos katonája hosszú kutatómunka után felderítette a levél történetét, írja az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook-oldalán megjelent beszámoló alapján a Telex.

A levél a második világháború alatt, 1943-ban íródott. Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot, a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály, első üteg katonájaként. A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő „Marikájának” és szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni.

A levelet Aszalóra címezték, a miskolci toborzóiroda katonája pedig a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút, azonban a férfi hadifogságba került; végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni. A világháborút, majd a hadifogságot is túlélő Bodnár Gyula 1984-ben hunyt el, nem sokkal később szerelme is meghalt. A házasságból két gyermekük született, a fiatalabb, Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon – írták.

A levélre a honvédség tartalékosa, Bukta László egy antikváriumi könyvben talált rá. Bukta a hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozik, kutatni kezdte a levél történetét, kiderítette, hogy a levél feladója és címzettje végülis összekötötték életüket, két gyerekük lett, és a fiatalabbik most is Miskolcon él: hozzá vitték el a levelet. Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli írásaiból.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!