Az éjszakai műszakok mentek nagyot a sepsiszentgyörgyi Tabakón, a nappali közéleti-kulturális fejtágítókat átaludta a közönség

2023. szeptember 4. – 18:29

Az éjszakai műszakok mentek nagyot a sepsiszentgyörgyi Tabakón, a nappali közéleti-kulturális fejtágítókat átaludta a közönség
A bulikon minden este nagy tömeg volt a sepsiszentgyörgyi dohánygyár udvarán – Fotó: Tabakó Fesztivál / Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Lejött a gyártósorról a Sepsiszentgyörgyön szervezett nyár végi gyárfesztivál. A Tabakó második kiadása nagy élmény volt, de nem maradt kritika nélkül, miután hatalmas élmény volt hajnalig csapatni a bulikon, fiatalként hiányzott is ez már ide, de a fesztivál környezetében élők kaparták a dübörgő falakat éjjelente. Sokaknak elege lett az ablakon is átszűrődő zajból és az ablakuk előtt hányó fiatalokból. A városháza sikerként könyvelte el az idei évet. Szerintük három napnyi csapatást igazán ki lehet bírni. Azt azonban nem szeretnék, ha a fesztivál miatt bárki is elköltözne a városból.

Véget ért a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadása, ami 24 ezer résztvevővel zárta az idei fesztiváldömpinget Sepsiszentgyörgyön. A szervezők költségvetésről és új dátumról még nem beszélnek, de szerintük sikeres évet zártak és sokat fejlődtek az első évhez képest. Ez pedig tapasztalataink szerint zenei téren igaz is, mert a tömegeket vonzó bulik és az esti koncertek valóban ütősre és kielégítőre sikerültek. A koncertek közül legtöbben a pénteki napon vettek részt, elsősorban Dzsúdló miatt, de nagy volt az érdeklődés a Punnany Massif, a Tankcsapda és a Parno Graszt koncertje iránt is.

Ha pedig eleget ivott az ember, akkor az sem zavarta, hogy nem volt jó a színpadok hangosítása. Érdekes volt ugyanakkor Smileyt, a Tankcsapdát és Picit SepsiOSK-mezben látni, Diószegi Lászlóék valamit nagyon jól csinálnak marketing tekintetében.

A koncerteken – a rossz minőségű hangosítástól függetlenül – még nagyon nagyot lehetett bulizni, a nagyobb koncertek akár 7-8 ezer embert is bevonzottak. Utána a fesztiválozók valamelyik partihelyszínen folytatták a bulit. Több koncerten hatalmas pogózás alakult ki, az egyik ilyenen a telefonom is ripityára törték, ami azért mutatja a helyzet felszabadult és intenzív jellegét. De még a rockkoncertekről ismert vadabb tánc alatt is civilizáltak voltak a résztvevők, ha ez külsőleg elsőre nem is tűnne így. Annak ellenére, hogy az átlagéletkor 15-17 év körül mozgott, a biztonságiak és a kórház adataiból tudjuk, hogy alkoholtúladagolás miatt mindössze egy felnőttet kellett ellátni, a kórházhoz nem érkezett be egy fiatal sem (ha volt is ittas tini, aki egészségügyi segítségre szorult, valószínű, a helyszínen kezelték), kábítószerrazziát a biztonságiak egy esetben tartottak, de kacsának bizonyult. Frissítés: A Kós Károly úton viszont kábítószer hatása alatt álló sofőröket fogtak el a rendőrök Sepsiszentgyörgyön pénteken. Este 10 órakor egy 28 éves, 50 perc múlva egy 19 éves fiatalember esetében mutatták ki cannabis jelenlétét a szervezetben. Mindkettőt kórházba szállították mintavételre, kábítószer hatása alatti vezetésért folytatják a kivizsgálást, írta meg a Háromszék napilap, kiemelve, hogy a Dohánygyár utcájáról van szó.

A fesztivál helyszínét és látványvilágát az utolsó napra sikerült a szervezőknek kimaxolni és véglegesíteni, így mire szétbontották a fesztivált a Tabakó valóban létrehozta a szocreál valóságba beleágyazott absztrakt univerzumot, a lepusztult ipari létesítményt fiatalos vibe-okkal tudta megtölteni.

Első nap ugyanis érződött, hogy a szervezők nem állnak a helyzet magaslatán szervezés terén, és megpróbálják menet közben betömni a lyukakat, amit előszervezés címszó alatt már meg kellett volna oldaniuk. Technikai, logisztikai, egyeztetési problémák okozták, hogy a fesztivál az utolsó napra lett kész. Az előkészületi munkák hiányosságai és késedelmei rányomták a bélyeget a fesztiválra, javarészt a nappali programok látták ennek a kárát. A szervezői malőröknél azonban hangosabb vitát keltett a lakosság körében, hogy a fesztivál azokat sem hagyja aludni, akik egyáltalán nem szeretnének bulizni.

Buliztak az ősök is, ha akartak, ha nem

A helyszín sokat bővült, megújult, így a városháza által 4,9 millió euróért megvásárolt Dohánygyárba érkezők egy teljesen más térkialakítást láthattak. Már csak azért is, mert az utolsó pillanatban történt biztonsági felülvizsgálat miatt a „harmadik műszak”, azaz a lemezlovasok kültéri helyszínre kerültek. A tágasabb tereken, hatalmasat lehetett csapatni a hajnali órákban is.

Ilyen későig Sepsiszentgyörgyön nem sok helyen adatott meg eddig a partizás. Mivel a városnapokon sem tartanak hajnali bulikat, illetve azok nem is olyan hangosak, hogy a teljes várost felébresszék hajnali álmából. Sikerült kicsit meglepni vele a sepsiszentgyörgyieket. A hajnali bulizás viszont nagyon bejött azoknak, akik úgy érkeztek a fesztiválra, hogy végigbulizzák azt. „A lagzim óta nem buliztam ekkorát” – mondta az egyik fesztiválozó, aki igyekezett növelni a tinifesztivál átlagéletkorát.

Akik viszont aludni szerettek volna, azok már az első álmatlan éjszaka után felháborodva szóvá tették az új módit, és az indulatok a három nap alatt csak intenzívebbek lettek. A fesztivál környékén ugyanis főleg idős, beteg és kisgyermekes családok laknak, akik nehezen érték be azzal a magyarázattal, amikor egész éjjel sírt a gyerek, és rezgett az ablaküveg, hogy a városháza úgy gondolta, „három napig ki lehet bírni” a hajnali 7-ig tartó fesztiválzajt, mint azt Varga Fruzsina alpolgármester a városlakók panaszaira reagálva a hétfői sajtótájékoztatón mondta. Őket ingyen jegyekkel sem lehetett megnyugtatni, és sajnálattal vették tudomásul, hogy el kell költözniük lakásaikból a fesztivál idejére, ha nyugalomra vágynak.

Nem közterület, reggelig mehet a buli

Mint Vargha Fruzsinától hétfői sajtótájékoztatóján megtudtuk erre azért volt lehetőségük, mert a Dohánygyár nem számít közterületnek, ezért mentesül az amúgy szigorúan vett zajszennyezési szabályok alól.

A szervezők szerint a magas szintű zajszennyezést a kültéri lemezlovas bulik és az okozta, hogy eleve több DJ-helyszín volt idén. A szervezők ezért felvetették annak a lehetőségét, hogy az éjszakai bulik helyszíneit ismét beltérre költöztetik, hogy csökkentsék a zajszennyezést. (Ha, persze, erre majd engedélyt kapnak.)

Vargha Fruzsina, sepsiszentgyörgyi alpolgármester sajtótájékoztat arról, hogy a város elégedett azzal, hogy milyen lett a Tabakó – Fotó: Tabakó Fesztivál / Facebook-oldal
Vargha Fruzsina, sepsiszentgyörgyi alpolgármester sajtótájékoztat arról, hogy a város elégedett azzal, hogy milyen lett a Tabakó – Fotó: Tabakó Fesztivál / Facebook-oldal

Cashpointokon maradt pénz

Mivel a fesztiválon csak a fesztivál által biztosított kártya feltöltésével lehetett vásárolni, a pénz levételét pedig a fesztivál másnapján, 10 óráig lehetett csak kivenni, ezt a hosszúra nyúlt éjszaka után sokan elmulasztották. Vargha Fruzsina azt mondta, hogy tájékozódniuk kellett volna, a fesztiválnak megvan a maga szabályzata, a pénzüket a jövő évi fesztiválra fogják költeni. Jövőre azonban lehet, hogy későbbi időpontot választanak, hogy az embereknek legyen idejük másnap kivenni a pénzüket.

Épp tartalmilag maradt alul a fesztivál

A kevésbé zavaró bulikon túl, tartalmilag is szükség lesz a fejlődésre, a befolyásoló körülményeknek is betudhatóan, de a szervezői döntések és hiányosságok is érezhetően kikezdték a nappali programokat. Az első napon tapasztalt nappali pangás, szinte egész fesztivál alatt jelen volt. A sportprogramoknak helyet adó Futószalag, a Manufaktúra kézműves vásár és a Műhely foglalkozásai még népszerűek voltak, de a 29 közéleti, életmódos és/vagy társadalmi kérdéseket feszegető – a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) köthető – előadástól a szervezők hiába várták, hogy egyfajta tudás- és ismeretterjesztő bázisa legyen a fesztiválnak.

Ezekből az előadásokból eleve kevés olyant láthattunk, ahol a hangosítással járó zaj, egy adott ponton, ne fojtotta volna bele az előadóba a szót. És általában egyszerre több színpadon is hangoltak, azaz nem voltak összeegyeztetve a színpadosok munkája és az előadások programja, vagy nem voltak az előadások megfelelő távolságra a zajforrástól.

A felhozatal pedig nem volt túl nagy, bár 7 nemzetközi és 2
román meghívott is volt, ők nem voltak a sepsiszentgyörgyi átlagfesztiválozók számára közismert nevek, vagy nem hoztak elég könnyen fogyasztható témákat. Akárhogy is, többször is megesett, hogy amúgy érdekesnek tűnő előadásokon alig voltak, talán elmaradt a beszélgetés érdemi népszerűsítése, vagy az angol és román nyelvű előadásoknál a szinkrontolmács/fordítás hiánya okozhatta, de az is közrejátszhatott az üresen maradó tereknél, hogy eleve csak a fesztiválozókat engedték be az előadásokra (napi szinten 90 lejért), pedig lehetett volna külön jegyeket is biztosítani ezekre az alkalmakra. A résztvevők főleg akkor voltak jelen tehát az előadáson, ha helyben voltak, nagyon elszántak voltak, vagy random beestek valahová.

Különben a Tabakó honlapján megjelenő nappali program összeállítási módja megnehezítette, hogy előzőleg könnyedén tájékozódni tudjanak az érdeklődők, és ki tudják választani a programokat. (A programfüzetet és applikációt nem mindenki vette igénybe, és az app is elég fapadosra sikerült.)

Pedig ha már a fesztivál főleg közpénzből van megszervezve, akkor akár ezekre az előadásokra, a kézműves vásárra ingyen belépést is lehetett volna biztosítani, hogy ne forduljon elő például az, hogy 9 év után először áll a civil nyilvánosság elé élőben Markó Attila, a Mikó-perben meghurcolt egykori háromszéki képviselő, és alig hallgatták meg páran.

Másik oldalról nézve pedig minimum érdemes lett volna odafigyelni, hogy az emberek tudjanak róla, ha van egy jó előadás, mert nem babra megy a játék, és így egy kicsit az embernek az volt az érzése, hogy az ismeretterjesztő előadások azért voltak, mert jól hangzik, hogy ilyen is van, és hogy a helyi és megyei politikusoknak legyen meg – a többi előadó közé bezsúfolódva – az n-edik lehetősége egyet kampányolni.

Összességében nézve, Sepsiszentgyörgy közpénzből szervezett gyárfesztiválján nem igazán valósulhatott meg a szervezők azon terve, hogy „Erdély legizgalmasabb kulturális rendezvényét” szervezik meg a városban. Maradt tehát a buli, mert színpadot állítani és zenekarokat elhívni sok pénzből könnyebb, mint tartalmas, látványos és minőségi rendezvényt szervezni.

A zaj ellenére mégis fontos a városnak, jó a fiataloknak

Sepsiszentgyörgy gyárfesztiváljára azonban nem lehet csak zajforrásként tekinteni. A városon belül szervezett megabuliról ugyanis sokan úgy tartják, hogy a város fejlődésének is az egyik jelképe, mert „Székelyföld bezzegvárosának” már ilyenje is van. Ha pedig a városháza legitimálni szeretné, hogy értelme volt rengeteg közpénzt elkölteni a Dohánygyárra, és ez az ingatlan nem kerül olyan holtvágányra, mint a Bodok Hotel, akkor szüksége is van egy olyan rendezvénysorozatra, a kiállítások mellé, ami azt üzeni, hogy a 4,9 millió eurót érő ingatlannal valamit kezdtek, ha 2021 óta még nem is újították fel, és kihasználják a kiállításokon túl is.

Vargha Fruzsina pedig a hétfői sajtótájékoztatón azt is felvetette, hogy a Tabakó Fesztivál szervezői és önkéntesei lesznek a jövő tanárai, polgármesterei és vezetői. Vagyis azok, akik csak egy akármilyen fesztivált látnak a Tabakóban, lehet, hogy nem vették észre még az igazi potenciálját ennek a rendezvénynek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!